Γάζα: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους στις διαδηλώσεις ενάντια στη νέα αμερικανική πρεσβεία, η οποία μεταφέρθηκε επισήμως σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου, στην Ιερουσαλήμ.


Tης Julia Conley


Ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν ραγδαία από τη Δευτέρα το πρωί. Τα ειδησεογραφικά δίκτυα Haaretz και CNN μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ το Reuters μεταδίδει ότι περίπου 900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, 450 εκ των οποίων από σφαίρες.

Η Διεθνής Αμνησία σε tweet της για τα αιματηρά γεγονότα καταγγέλλει: «Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. Έχουν επιβεβαιωθεί 38 θάνατοι, μεταξύ των οποίων 6 παιδιών, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 2000. Πολλοί καταγγέλλουν τραυματισμούς στο κεφάλι και στο στήθος. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από πυρομαχικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Το BTselem, που αποτελεί το Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Κατεχόμενες Περιοχές, καταδίκασε το Ισραήλ για αυτή τη βίαιη αντίδραση στις διαδηλώσεις, οι οποίες μετρούν εβδομάδες στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

«Οι διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα στη Γάζα δεν αποτελούν έκπληξη. Το Ισραήλ είχε πολύ χρόνο να αντιδράσει διαφορετικά, αντί να πυροβολεί με πραγματικές σφαίρες», σημειώνει το B’Tselem σε δήλωσή του, προσθέτοντας:

«το γεγονός ότι οι πυροβολισμοί είναι για μια ακόμα φορά η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός στο πεδίο αποδεικνύει τη φρικτή αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή από την πλευρά της ηγεσίας της ισραηλινής κυβέρνησης και των στρατιωτικών αξιωματούχων».

Τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας –την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ παρά την αντίδραση των Παλαιστινίων, των Ηνωμένων Εθνών, αρκετών ηγετών ανά τον κόσμο και του 63% της αμερικανικής κοινής γνώμης– πραγματοποιούνται μια μέρα πριν από την 70η επέτειο της Νάκμπα, με την οποία οι Παλαιστίνιοι τιμούν τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξορίστηκαν από τη γη τους από το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με τις ισραηλινές δυνάμεις να τους επιτίθενται, σκοτώνοντας δεκάδες και  τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι από τους ευρωπαίους ηγέτες επανέλαβαν την ισχυρή αντίθεσή τους στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πράξη νομιμοποίησης της κυριαρχίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.


Διαβάστε επίσης: Τραμπ και Ιερουσαλήμ, μια πράξη πολιτικής πυρομανίας


«Η διοίκηση Τραμπ επιχειρεί να αναπαραστήσει αυτή την πράξη απλώς ως μια μεταφορά γραφείων από το ένα κτίριο στο άλλο. Στην πραγματικότητα αυτή η κίνηση υποβαθμίζει εσκεμμένα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και νομιμοποιεί δεκαετίες παραβιάσεων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων εποικισμών, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου», σημειώνει ο Ραέντ Τζαράρ, υπεύθυνος του αμερικανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενεϊ δήλωσε ότι αυτή η κίνηση «δυναμιτίζει μια ήδη εξαιρετικά τεταμένη συνθήκη και υποσκάπτει τις παλαιστινιο-ισραηλινές σχέσεις. O Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ δήλωσε, «δεν θεωρούμε σοφή απόφαση τη μετακίνηση της πρεσβείας».

Όμως η ΕΕ απείχε από το να καταδικάσει επισήμως την κίνηση του Τραμπ, καθώς η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν μια δήλωση που θα ασκούσε κριτική στη νέα αμερικανική πρεσβεία.

Το B’Tselem κάλεσε σε «άμεση παύση των δολοφονιών των Παλαιστίνιων διαδηλωτών», και υποστήριξε: «Αν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν εκδώσουν διαταγή για την παύση των θανάσιμων πυρών, οι στρατιώτες στο πεδίο θα πρέπει να αρνηθούν να υπακούσουν σε αυτές τις κατάφωρα παράνομες εντολές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Common Dreams, στις 14 Μαΐου 2018.

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr