Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με τον συμμαχικό τους Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), σφυροκοπούν τις κουρδικές θέσεις στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, με χερσαίες και εναέριες επιθέσεις. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι, κατά την επιχείρηση «Κλαδί Ελιάς», σκότωσε 260 Κούρδους μαχητές, ισχυριζόμενος ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι παρόν στο Αφρίν», δήλωσε στο Reuters o Ρεντούρ Χελίλ, ανώτατος αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Από την έναρξη της επιχείρησης υπολογίζεται ότι έχουν χτυπηθεί περίπου εκατό στόχοι στο εσωτερικό του καντονιού του Αφρίν, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), και της ένοπλης πτέρυγάς του, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), από το 2012.
Οι κουρδικές δυνάμεις, που έδωσαν μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα και στη βόρεια Συρία, κατηγορούνται από την Τουρκία ως τρομοκράτες, λόγω των σχέσεών τους με το PKK. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την έναρξη της χερσαίας εισβολής στο καντόνι του Αφρίν, ισχυρίστηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με την επίσημη επιχειρηματολογία, η επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν βασίζεται στην απόπειρά της να αποτρέψει τη δημιουργία μιας «συνοριακής δύναμης» στα βόρεια της Συρίας, την οποία υποστηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις, ως παράγοντα ασφαλείας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και διευκόλυνσης της διέλευσης των αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας.
H συνοριακή αυτή δύναμη, θα αποτελείτο από 30.000 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι του ΥPG. Όταν στις 14 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η υπό αμερικανική υποστήριξη δημιουργία της συγκεκριμένης συνοριακής δύναμης, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση και σφοδρή, απειλώντας να καταστρέψει τις «φωλιές των τρομοκρατών».
Λίγες μέρες αργότερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εξέδωσε ανακοίνωση, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόθεση για δημιουργία συνοριακής δύναμης στη Βόρεια Συρία και ότι το όλο θέμα παρερμηνεύτηκε.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Luc Mathieu, ουσιαστικά η τουρκική επιχείρηση, η οποία σχεδιαζόταν για καιρό, στοχεύει στην αποτροπή της ενοποίησης των περιοχών που ελέγχει το YPG και της ανάπτυξης των δυνάμεων του.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, το Αφρίν αποτελεί πιο εύκολο στόχο για τις τουρκικές δυνάμεις, με την έννοια ότι τα άλλα δύο κουρδικά καντόνια, το Κομπανί και το Τζαζίρα, ελέγχονται πολύ ισχυρά από το ΥPG, ενώ το Αφρίν είναι πιο απομονωμένο.
Καθώς η σύγκρουση των γεωπολιτικών συμφερόντων επιδεινώνει της συνθήκες στην ταραγμένη Συρία, με τις κουρδικές δυνάμεις να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο, η συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων δημιουργεί έντονη ανησυχία και για τους αμάχους που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από την έναρξη της επιχείρησης, η έξοδος από το καντόνι του Αφρίν έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο ο πληθυσμός, που μαζί με τις γειτονικές αγροτικές περιοχές της Αλέπο, αγγίζει τoυς 323.000 ανθρώπους.
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις συνοριακές περιοχές Bulbul, Bulbul, Shankal, Admanli, Balal Kuy και Ali Bakki, μετακινούμενοι προς τα κεντρικά σημεία του Αφρίν, από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν.