H κλιματική αλλαγή διπλασιάζει τους κινδύνους καύσωνα στην Ευρώπη
«Αυτό που κάποτε θεωρείτο ασυνήθιστη άνοδος της θερμοκρασίας, τείνει να μετατραπεί σε κανόνα: σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκεκριμένη αλλαγή έχει ήδη συμβεί», σημειώνουν οι επιστήμονες τoυ World Weather Attribution (WWA), με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


Του Josh Gabbatiss


Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα επιστημόνων του WWA, ο κίνδυνος καύσωνα στη Βόρεια Ευρώπη έχει διπλασιαστεί, όπως αποδεικνύουν τα προκαταρκτικά δεδομένα που συνέλεξαν από σταθμούς σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στον Αρκτικό Κύκλο είναι «άνευ προηγουμένου», ενώ στην Ολλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία οι πιθανότητες καύσωνα υπερδιπλασιάζονται.

«Η λογική με βάση την οποία η κλιματική αλλαγή επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα είναι αναπόδραστη: ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο ζεστός και έτσι οι καύσωνες όλο και πιο συνηθισμένοι», υποστηρίζει η Δρ. Φρινετερίκε Όττο, εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά –καθώς η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί– οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αναμφισβήτητες.

Η επιστημονική ομάδα των ερευνητών συνέλεξε καταγραφές από επτά μετεωρολογικούς σταθμούς στην Βόρεια Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του θερμότερου τριημέρου. Χρησιμοποιήθηκαν καταγραφές από δύο σταθμούς στη Φινλανδία, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η ομάδα του WWA θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ θα ακολουθήσει μια εις βάθος ανάλυση των δεδομένων του θερμού καλοκαιριού του 2018.

Οι επιστήμονες αποδίδουν πλέον με ολοένα και μεγαλύτερη σιγουριά μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, κατασκευάζοντας μοντέλα για το πώς θα ήταν οι καιρικές συνθήκες αν εξέλειπε η κλιματική αλλαγή και συγκρίνοντας τα σύγχρονα φαινόμενα με ιστορικές τάσεις.

Σε προηγούμενη επιστημονική έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφική καταιγίδα του Τυφώνα Χάρβεϊ έγινε τρεις φορές πιο πιθανή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η φονική καταιγίδα οδήγησε στον θάνατο 30 ανθρώπων και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια καθώς πέρασε από το Τέξας και τον κόλπο του Μεξικού. Οι αρχές υπολόγισαν το κόστος της καταστροφής σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια.


Διαβάστε επίσης: “Οι φυσικές καταστροφές είναι κοινωνικά και ταξικά γεγονότα”


Ο Δρ. Γκερτ Γιαν βαν Όλντενμποργκ, από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, σημειώνει για την έρευνα του WWA ότι είναι απίστευτο το να βλέπεις στον πρόσφατο καύσωνα όλα τα «αποτυπώματα» της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι απίστευτο ότι τώρα μπορούμε πλέον να δούμε την κλιματική αλλαγή σε τοπικό επίπεδο μέσα από ακραίες καιρικές συνθήκες, και όχι με τον αφηρημένο τρόπο της θερμοκρασίας του πλανήτη», υποστηρίζει ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται μετά από την προειδοποίηση της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έχει πράξει τα δέοντα προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα μέλλον όπου οι ακραίοι καύσωνες θα είναι ο κανόνας.

Οι φυσικές καταστροφές συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή

Τις τελευταίες εβδομάδες στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, έχουν καταγραφεί εκτός από τους καύσωνες, πυρκαγιές και θερμοκρασίες-ρεκόρ, τις οποίες οι επιστήμονες αναδεικνύουν προκειμένου να επισημάνουν την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Ακόμη κι αν μείνουμε στη Συμφωνία του Παρισιού και κρατήσουμε την θέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 OC , θα έχουμε τις περισσότερες χρονιές καύσωνες και θερμά καλοκαίρια όπως αυτά που ζήσαμε το 2003 και το 2006», αναφέρει ο Δρ. Άντριου Κινγκ, επιστήμονας εξειδικευμένος στη μελέτη του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Σε ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα φαινόμενα ακραίας ζέστης θα επιδεινωθούν και τα σημερινά ζεστά καλοκαίρια θα θεωρούνται σχετικά δροσερά σε μερικές δεκαετίες», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Βοτάρ, ένα από τα μέλη της μελέτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, σημειώνει ότι μολονότι οι καύσωνες πάντοτε χτυπούσαν την Ευρώπη, σήμερα εμφανίζονται σε χρονικές περιόδους και σε τοποθεσίες που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.

«Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να ξεδιπλώνεται», υποστηρίζει ο Δρ. Βοτάρ, συμπληρώνοντας ότι «δεν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα αυτή τη στιγμή: ανακαλύπτουμε την κλιματική αλλαγή αντί να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Independent, στις 27 Ιουλίου 2018.