Η σιωπηλή αντίσταση των οικιακών εργαζομένων στον Λίβανο
Στον Λίβανο ζουν περισσότερες από 250.000 μετανάστριες, οι οποίες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί. Οι περισσότερες από αυτές έχουν ελάχιστα δικαιώματα, μηδαμινές παροχές και πολύ περιορισμένη νομική προστασία. Ο δημοσιογράφος του opendemocracy.net  Cameron Thibos συζητά με την ακτιβίστρια Roula Hamati για τις συνθήκες των οικιακών βοηθών, το καθεστώς μέσα στο οποίο εργάζονται αλλά και τα δικαιώματά τους και πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν.

Ασχολείστε πολύ με τις οικιακές εργαζόμενες στον Λίβανο. Ποιες είναι και από πού έρχονται;

Στον Λίβανο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 250.000 οικιακές εργαζόμενες. Αυτοί είναι οι επίσημοι αριθμοί, αλλά υποψιαζόμαστε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι λίγο μεγαλύτεροι. Οι εργαζόμενες προέρχονται κυρίως από πέντε χώρες: το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, την Αιθιοπία και τη Μαδαγασκάρη. Πρόσφατα έχουν καταγραφεί νέες οδοί μετανάστευσης από ανθρώπους που προέρχονται από την Αφρική, συγκεκριμένα από την Κένυα και το Μπενίν. Είναι κυρίως γυναίκες και οι ηλικίες και τα προφίλ τους ποικίλλουν. Οι γυναίκες αυτές παρακινούνται να έρθουν στο Λίβανο για να εργαστούν και να κάνουν κάποιες οικονομίες, ώστε να μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους στο σπίτι τους.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι γυναίκες αυτές έρχονται στη χώρα και εργάζονται; Ποιο είναι το καθεστώς τους και ποια είναι τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτό;

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις οικιακές εργάτριες στο Λίβανο, καθώς η εγχώρια νομοθεσία δεν ρυθμίζει αρκετά ζητήματα. Το άρθρο 7 του λιβανικού εργατικού δικαίου τις αποκλείει από την προστασία του.  Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν νόμοι που να τις προστατεύουν. Ο Λίβανος δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση 189 για την αξιοπρεπή εργασία των οικιακών εργαζομένων. Έτσι προκύπτει νομικό κενό.

Το 2011, ο Λίβανος εισήγαγε μια τυποποιημένη σύμβαση για τις οικιακές εργαζόμενες. Πρόκειται για σύμβαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και συντάχθηκε σε συνεννόηση με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, η σύμβαση εξακολουθεί να στερείται πολλών προστατευτικών μέσων, όπως η ελάχιστη αμοιβή, το δικαίωμα σε ημερήσια απουσία που δεν καθορίζεται από τη συγκατάθεση του εργοδότη, η αποζημίωση κ.λπ. Εξακολουθούμε να έχουμε πολλά προβλήματα με το νομικό πλαίσιο για τις οικιακές εργαζόμενες

Ποιο είναι το φάσμα των συνθηκών στο οποίο ζουν οι μετανάστριες οικιακές εργαζόμενες;

Βλέπουμε πολλά προβλήματα. Οι οικιακές εργαζόμενες ζουν συνήθως με τους εργοδότες τους, στο σπίτι τους. Αυτή είναι η έννοια της οικιακής εργασίας. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες υπεράσπισης για να πούμε ότι, παρόλο που ο χώρος εργασίας είναι το σπίτι, δεν θα πρέπει απαραίτητα να ζουν με τους εργοδότες τους. Ωστόσο, η συνήθης αντίληψη είναι ότι οι οικιακές εργαζόμενες πρέπει να ζουν με τους εργοδότες τους.

Όταν ζουν με τους εργοδότες τους, αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, επειδή το σπίτι ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα. Είναι κλειστό. Επομένως, απέχει πολύ από την επιθεώρηση και την προστασία της εργασίας. Βλέπουμε ότι πολλές κακοποιήσεις συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, από τη σωματική έως την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ορισμένες γυναίκες εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, μερικές γυναίκες εργάζονται ακόμα περισσότερο. Κάποιες δεν έχουν ιδιωτικό δωμάτιο, κοιμούνται στην κουζίνα ή στα μπαλκόνια. Ορισμένες δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί εάν έχουν καταβληθεί ή όχι.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που αφορούν τις μετανάστριες οικιακές βοηθούς στον Λίβανο. Επιπλέον, έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα με την ασφάλεια στη χώρα και τις κυβερνητικές πολιτικές έναντι αυτών των γυναικών, οι οποίες είναι συνήθως ευάλωτες επειδή είναι ξένες και επειδή είναι γυναίκες. Οι άδειες παραμονής για αυτές τις γυναίκες ελέγχονται και το κράτος επιβάλλει πολλές προϋποθέσεις γι ‘αυτές. Για παράδειγμα, αυτές οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να έχουν παιδιά, αλλιώς θα απελαθούν. Δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα, αλλιώς θα απελαθούν. Μερικές φορές απελαύνονται χωρίς λόγο.

Πώς φτάνουν αυτές οι γυναίκες στον Λίβανο; Προσλαμβάνονται απευθείας, έρχονται ανεξάρτητα, ή μέσω κάποιου είδους κυβερνητικού προγράμματος;

Έχουμε μια πολύ μεγάλη βιομηχανία προσλήψεων. Το σύστημα έχει κατασκευαστεί με τρόπο που να καθιστά αδύνατο για τον ίδιο τον εργοδότη να προσλαμβάνει  απευθείας όχι επειδή είναι παράνομο, αλλά επειδή είναι πολύ περίπλοκο. Συνεπώς, ο εργοδότης πρέπει να βασίζεται σε υπηρεσίες προσλήψεων.

Υπάρχουν πολλές παρατυπίες που συμβαίνουν κατά τη φάση της πρόσληψης. Για παράδειγμα, οι εργοδότες πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, από $ 1500 έως $ 5500. Τα χρήματα αυτά πρέπει να καλύπτουν την αμοιβή για να φέρουν τον εργαζόμενο, το αεροπορικό εισιτήριό τους κ.λπ. Αλλά ακούμε από τις χώρες προέλευσης ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρώνουν επίσης τις αμοιβές πρόσληψης, επιπλέον των αμοιβών που έχουν ήδη καταβληθεί από τον εργοδότη.

Οι ατζέντηδες καταχρώνται επίσης τις εργαζόμενες. Μερικές φορές, λειτουργούν και ως μηχανισμοί πειθαρχίας για τον εργαζόμενο. Εάν οι εργοδότες είναι δυσαρεστημένοι, στέλνουν τους εργαζόμενους πίσω στον ατζέντη. Ο πράκτορας έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι ο εργαζόμενος αποδίδει καλά και χρησιμοποιήσουν πολλά μέσα για να τον αναγκάσουν να εργαστεί. Βλέπουμε πολλές καταστάσεις καταναγκαστικής εργασίας.

Όπως μας περιέγραψες, η διαδικασία εύρεσης εργασίας είναι ακριβή. Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες παγιδεύονται σε μια δουλειά λόγω χρέους;

Ναι αυτό είναι αλήθεια. Εξακολουθούμε να μην έχουμε στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των γυναικών που παγιδεύονται με αυτόν τον τρόπο και με το πόσο μεγάλα είναι τα χρέη. Αλλά μέσω του νομικού μας έργου γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αυτούς που τις προσλαμβάνουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι συνθήκες εργασίας τους είναι κακές, και ακόμη και αν μπορούν να αφήσουν τη δουλειά τους θεωρητικά, επιλέγουν να μην κάνουν.

Για όσες καταλήγουν σε κακές καταστάσεις, τι είδους δυνατότητες προσφυγής υπάρχουν έχουν σε κρατικό επίπεδο ή μέσω της κοινωνίας των πολιτών;

Σε κρατικό επίπεδο, δεν υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες. Υπάρχει νομική βοήθεια, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί δικηγόροι που προσφέρουν νομική συνδρομή. Η μόνη επιλογή που  διαθέτουν οι εργαζόμενες  είναι να αποκτήσουν αυτές τις υπηρεσίες μέσω οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι οργανώσεις αυτές συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη Βηρυτό, έτσι οι γυναίκες που βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας δεν έχουν πραγματικά πρόσβαση σε αυτές τις δυνατότητες. Υπάρχει σίγουρα έλλειψη νομικής προστασίας. Ακόμη και όταν έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα δεν αρκεί. Τα δικαστήρια είναι πολύ αργά και αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν τη δικαιοσύνη για δύο ή τρία χρόνια, ενώ χάνουν το νομικό τους καθεστώς.

Έτσι, κατά την άποψή σας, πολλά από αυτά τα ζητήματα προέρχονται από το γεγονός ότι οι μετανάστριες εργαζόμενες είναι πιο αόρατες από τους άνδρες; Ποιοι είναι οι δομικοί παράγοντες που δημιουργούν αυτό το αόρατο και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο;

Φυσικά, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από ό,τι οι άνδρες ομόλογοί τους. Πρώτον, είναι ευάλωτες επειδή ζουν στο σπίτι του εργοδότη τους.  Επιπλέον, υπάρχουν φυλετικές και οικονομικές διαστάσεις. Ένας  οικιακός εργάτης που προέρχεται από μια φτωχότερη χώρα ή ένας έγχρωμος οικιακός εργάτης  είναι περισσότερο αόρατοι.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πολύ συχνά ως τα θύματα σε αυτές τις ιστορίες. Είναι ακριβής αυτή η απεικόνιση; Ποιες είναι οι συνέπειες του να αντιμετωπίζονται ως θύματα και όχι ως εργαζόμενες;

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Ναι, είναι αλήθεια ότι το σύστημα θυματοποιεί τις γυναίκες. Αλλά δεν μπορούμε να απεικονίσουμε αυτές τις γυναίκες με έναν μονοδιάστατο τρόπο. Ακόμη και αν υπάρχουν καταχρήσεις, πρέπει να εξετάσουμε τις αντιδράσεις τους – πώς αυτές οι γυναίκες αλληλεπιδρούν με το σύστημα και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Για παράδειγμα, μπορούμε να σκεφτούμε το θέμα που ανέφερα νωρίτερα σχετικά με την απέλαση γυναικών που έχουν παιδιά στο Λίβανο. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι πρόκειται για κίνδυνο, αλλά εξακολουθούν να αποφασίζουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο Λίβανο: να έχουν οικογένειες και να μεγαλώνουν παιδιά.

Όταν συλληφθούν πολλές από αυτές αψηφούν τις καταστάσεις τους. Πηγαίνουν σε ΜΚΟ. Αναζητούν βοήθεια. Λένε «ναι, αν και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να χάσουμε τα πάντα, είμαστε πρόθυμες να αμφισβητήσουμε το σύστημα επειδή είναι άδικο».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο opendemocracy.net