ΗΠΑ: Αϊτινοί μετανάστες κυνηγημένοι από το λάσο έφιππων συνοριοφυλάκων

Εικόνες που παραπέμπουν στη σκοτεινή εποχή της δουλείας στις ΗΠΑ έκαναν τον γύρο του κόσμου την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούσαν με λάσο μετανάστες από την Αϊτή, που έχουν καταφύγει στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Η Αϊτή, μια από τις φτωχότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ταλανίζεται το τελευταίο διάστημα από την πολιτική αστάθεια και τις επιπτώσεις ενός καταστροφικού σεισμού.

Η δολοφονία του Προέδρου της χώρας Γιοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021, οδήγησε σε βαθιά πολιτική κρίση και κοινωνική αναταραχή την Aϊτή, ενώ δύο πολιτικά πρόσωπα, ο Ζοζέφ Λαμπέρ και ο Αριέλ Ανρί, διαγκωνίζονταν για την ανάληψη της εξουσίας.

Στην πολιτική κρίση ήρθε να προστεθεί τον Αύγουστο μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή.

 Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ –ο μεγαλύτερος στη χώρα από το 2010– άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές.

 Σε αυτές της συνθήκες, ο αριθμός των ανθρώπων από την Αϊτή που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, αυξήθηκε. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες του Τζο Μπάιντεν για ευρύτερες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του, που θα αφήνουν πίσω τους το αντι-ανθρωπιστικό μοντέλο του Τραμπ, οι Αϊτινοί μετανάστες στην πόλη Ντελ Ρίο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον τρόμο, όταν έφιπποι συνοριοφύλακες άρχισαν να τους κυνηγούν με λάσο, την ώρα που βρίσκονταν στον ποταμό της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της για το συμβάν, η οργάνωση Human Rights Watch σημειώνει ότι οι εικόνες με τους έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν μετανάστες συνιστούν κακοποιητικές πρακτικές φυλετικής διάκρισης, που παραβιάζουν πλήρως το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να αιτηθούν άσυλο.

Όπως εξηγεί το Politico, το δράμα που εκτυλίχθηκε στην πόλη Nτελ Ρίο έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις υποσχέσεις του Μπάιντεν στην κοινότητα Αϊτινών του Μαϊάμι ότι θα υιοθετήσει μια πιο ανθρώπινη πολιτική σε σχέση με τον Τραμπ σε αυτά τα ζητήματα.

Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι απελάσεις Αϊτιανών μεταναστών γίνονται υπό το νομοθέτημα «Τίτλος 42» –που θεσμοθετήθηκε υπό την Προεδρία του Τραμπ– το οποίο δίνει τη δυνατότητα ταχείας απέλασης μεταναστών χωρίς να αιτηθούν άσυλο, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid.

«Η βίαιη μεταχείριση των Αϊτινών στα σύνορα είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας κακοποιητικής και παράνομης συνοριακής πολιτικής των ΗΠΑ, που βασίζεται στις φυλετικές διακρίσεις και η οποία στέλνει τους ανθρώπους πίσω στον κίνδυνο και την ανθρωπιστική καταστροφή», σημειώνει η Άλισον Πάρκερ, διοικητική διευθύντρια για το αμερικανικό παράρτημα της Human Rights Watch.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πυρά από όλες τις κατευθύνσεις. Μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει δώσει τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα σύνορα των ΗΠΑ είναι ανοιχτά. Από την άλλη πλευρά, μέλη των Δημοκρατικών, όπως η Αγιάνα Πρίσλεϊ καταδικάζουν ανοιχτά τις πρακτικές στο Ντελ Ρίο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ άλλοι, όπως ο Μπένι Τόμσον και o Γκρέγκορι Μικς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις πολιτικές επαναπροώθησης που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Πηγές: Human Rights Watch, Politico, abc

Διαβάστε επίσης:

Αϊτή: Μια χώρα αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό χωρίς κανένα εμβόλιο