ΗΠΑ: Ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για την προστασία των κρατούμενων μεταναστών από τον κορωνοϊό

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν δύο αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της υγείας των μεταναστών/ριών, που βρίσκονται κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Τακόμα στη Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις Northwest Immigrant Rights Project και American Civil Liberties Union κατέθεσαν, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, αγωγή εναντίον της αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών (ΙCE), εκπροσωπώντας τους μετανάστες/ριες που κρατούνται στο Βορειοδυτικό Κέντρο Κράτησης της Τακόμα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση των μεταναστών που κρατούνται στο συγκεκριμένο κέντρο, υποστηρίζοντας ότι σε συνθήκες εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο συγκεκριμένος πληθυσμός εκτίθεται σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου.

Όπως υποστηρίζουν, το αίτημά τους βασίζεται «στην ηλικία των κρατουμένων, καθώς και στις υποκείμενες συνθήκες της υγείας τους, οι οποίες όπως έχουν υποδείξει ειδικοί δημόσιας υγείας θα αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή μόλυνσή τους από τον COVID-19».

Η προσφυγή που κατέθεσαν στο Αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Δυτικής Περιφέρειας της Ουάσιγκτον, περιέχει καταθέσεις των έγκριτων επιστημόνων δημόσιας Υγείας,  Δρ. Marc Stern, Δρ. Robert Greifinger και Δρ. Jonathan Golob, οι οποίοι αναφέρονται στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και στους κινδύνους που ανακύπτουν από τη συνεχιζόμενη κράτηση ανθρώπων, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υγείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη προσφυγή, ο Mατ Άνταμς, νομικός υπεύθυνος της οργάνωσης Northwest Immigrant Rights Project, σημειώνει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης (ΙCE) έχει υποχρέωση «να προστατεύσει την ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται σε κράτηση λόγω μετανάστευσης».

Όπως τονίζει, ως πρώτο βήμα θα έπρεπε να προβεί στην απελευθέρωση όλων των προσώπων που έχουν ταυτοποιηθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ως άτομα υψηλού κινδύνου σε αυτή την επιδημία.

«Αν αργήσει να αντιδράσει απέναντι στα χειρότερα σενάρια, όταν αυτά συμβούν θα είναι πια αργά», σημειώνει ο ίδιος.  

Από την πλευρά του, ο Εουνίτσε Τσο, δικηγόρος της οργάνωσης American Civil Liberties Union, υπογραμμίζει ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών είναι θεσμοί που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Σε κανονικές συνθήκες, η ICE έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι ικανή να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των κρατούμενων. Αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες, και ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης για τους ανθρώπους που κρατούνται, λόγω του COVID-19, είναι ξεκάθαρος», επισημαίνει ο ίδιος.

Πηγή: Northwest Immigrant Rights Project