Κορωνοϊός: Στροφή στις εθνικοποιήσεις σε Ιταλία και Γαλλία

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι διαφοροποιεί τις πολιτικές επιλογές μιας σειράς κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού αναδεικνύει τις αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών αλλά και την ανάγκη ισχυρού δημόσιου τομέα. Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε, σήμερα, ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρία Alitalia η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας «προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ή η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή»

Παράλληλα και η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει μεγάλες εταιρίες που πλήττονται από την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, μεταξύ των οποίων και την εθνικοποίηση εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Αυτό μπορεί να γίνει με ανακεφαλαιοποίηση, μπορεί να γίνει με την απόκτηση ποσοστού, μπορώ ακόμα και να χρησιμοποιήσω τον όρο εθνικοποίηση, εάν χρειαστεί», πρόσθεσε ο Λεμέρ.