Καταλονία: Ένας νέος νόμος για τη ρύθμιση των ενοικίων

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου έναν νέο νόμο για τη ρύθμιση των ενοικίων σε 60 καταλανικές πόλεις. Μεταξύ αυτών και η Βαρκελώνη, το στεγαστικό τοπίο της οποίας είχε απορρυθμιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, με την έκρηξη της βιομηχανίας του Airbnb και τη ραγδαία τουριστικοποίηση της πόλης.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το καταλανικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους των κομμάτων: Μαζί για την Καταλονία (JxCat), Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Καταλονία Μαζί-Μπορούμε (Catalunya en Comú Podem) και Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP).

Σύμφωνα με το Catalan News, θεωρείται μια εμβληματική στιγμή για τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες υπέρ των στεγαστικών δικαιωμάτων, που εδώ και καιρό απαιτούσαν την κρατική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, η οποία είχε εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων σε ύψη απαγορευτικά για μεγάλες ομάδες του ντόπιου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ρύθμισης των ενοικίων θα εφαρμοστεί σε περίπου 60 πόλεις και κωμοπόλεις της Κατολονίας, οι οποίες θεωρείται ότι βρίσκονται σε «κατάσταση στρες» όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα.

Πρόκειται για πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων και οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά το 70% του καταλανικού πληθυσμού. Σε αυτές τις περιοχές, εκτιμάται ότι οι τιμές των ενοικίων ξεπερνούν κατά 30% το μέσο οικογενειακό εισόδημα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, στις πόλεις και κωμοπόλεις όπου ταυτοποιείται το στεγαστικό πρόβλημα, η καταλανική κυβέρνηση ορίζει για κάθε περιοχή μια ανώτατη τιμή ενοικίασης των ακινήτων.

Επιπλέον σε αυτές τις πόλεις, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αυξάνουν την τιμή του ενοικίου κατά τη διαπραγμάτευση ενός νέου συμβολαίου, σε περίπτωση που το ακίνητό τους ήταν νοικιασμένο τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μηναίο εισόδημα είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ενοικίου μετά από ανακαίνιση του ακινήτου.

Όπως δήλωσε στο Catalan News, o Χάιμε Παλομέρα, εκπρόσωπος της οργάνωσης ενοικιαστών «Sindicat de Llogateres», ο νέος νόμος σηματοδοτεί «ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για χιλιάδες οικογένειες που χρειάζονταν επειγόντως αυτή τη ρύθμιση».

Σύμφωνα με τα καταλανικά ΜΜΕ, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) ήδη έχει εξαγγείλει ότι θα προσφύγει εναντίον του νέου νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Οι Ciutadans (Cs) και οι Σοσιαλιστές επίσης καταψήφισαν τον νόμο, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι αυτός αντίκειται στο ισπανικό Σύνταγμα και θα καταπέσει στο δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, στη Βαρκελώνη, όπου το στεγαστικό πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα οξύ, με μεσιτικές εταιρίες να κρατούν κλειστά πολλά άδεια ακίνητα, περιμένοντας την αγορά να ανακάμψει, ο δήμος της πόλης προέβη στα μέσα Ιουλίου σε δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αρμόδια στεγαστική υπηρεσία του δήμου της Βαρκελώνης έστειλε επιστολή σε 14 εταιρίες που διαχειρίζονται αθροιστικά 194 άδεια διαμερίσματα.

Στη επιστολή, ο δήμος Βαρκελώνης προειδοποιεί τις εταιρίες ότι αν δεν βρουν ενοικιαστή εντός μηνός, οι Αρχές της πόλης θα επιτάξουν αυτές τις ιδιοκτησίες, με αποζημίωση στη μισή τιμή από αυτή της αγοράς.

Όπως προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο του δήμου της Βαρκελώνης, αυτές οι ιδιοκτησίες θα νοικιαστούν από το δημόσιο σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι μεσιτικές εταιρίες που κρατούσαν κλειστά τα διαμερίσματα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα.

Πηγές: Catalan News, El Nacional.Cat, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη σε Airbnb μετασχηματισμό: κινητικότητα, ιδιοκτησία και καπιταλισμός της ψηφιακής πλατφόρμας”