Καθεστωτική κρίση στη Γαλλία του Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της, επιδεινώνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα της χώρας.

Του Enric Bonet

Στις 7 Μαρτίου, η Γαλλία βίωσε την πιο μαζική ημέρα απεργίας των τελευταίων δεκαετιών. 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνδικάτα, και 1,28 εκατομμύρια, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν κατά της αύξησης του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη (με 42 ή 43 έτη εισφορών για να λάβει κανείς πλήρη σύνταξη).

Από τότε που η γαλλική αστυνομία άρχισε να αναφέρει τον αριθμό των διαδηλωτών το 1962, δεν έχει αναφερθεί τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων στους δρόμους. Ούτε καν τον Μάη του ’68, αν και το κλειδί για την επιτυχία εκείνης της ιστορικής εξέγερσης -που συχνά ξεχνιέται- ήταν η μαζική κατάληψη των εργοστασίων.

Ο αγώνας μεταξύ του Μακρόν και του λαϊκού ρεύματος που καθοδηγείται από τα συνδικάτα μπαίνει στην τελική του ευθεία. Μετά από επτά ημέρες απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων -σε τέσσερις από αυτές υπήρξαν περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με τα αυστηρά στοιχεία των δυνάμεων ασφαλείας- η κεντρώα κυβέρνηση παραμένει άκαμπτη. Η Γερουσία ενέκρινε το αντιλαϊκό μέτρο στις 11 Μαρτίου. Θα μπορούσε να εγκριθεί τελικά από την Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Λόγω της ισχυρής κοινωνικής πίεσης, ωστόσο, πολλοί βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (LR, που πρόσκειται στο PP) διστάζουν να το ψηφίσουν, παρά τη συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της ηγεσίας του κόμματός τους, της τέταρτης κοινοβουλευτικής δύναμης (με 62 βουλευτές), η οποία συνήθως παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το δεύτερο νομοθετικό σώμα στο οποίο ο Μακρόν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει το κείμενο με κυβερνητικό διάταγμα, μέσω του αμφιλεγόμενου άρθρου 49.3 του Συντάγματος.

Μια δυσαρέσκεια που υπερβαίνει τις συντάξεις

«Μια τόσο μαζική απόρριψη αντανακλά μια δυσαρέσκεια που υπερβαίνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Stefano Palombarini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8. Η αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Προκάλεσε ένα ακόμη ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής σε μια από τις πιο θορυβώδεις χώρες της Ευρώπης, η οποία αντιστέκεται στο πείσμα του προέδρου της να διατηρήσει το ξεπερασμένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Η κοινωνική αδικία, η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, οι περικοπές στα επιδόματα των ανέργων και το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς είναι μερικοί από τους λόγους, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, που τροφοδοτούν τις διαδηλώσεις.

Μετά τη φαινομενική παρένθεση της πανδημίας, – φαινομενική διότι στην περίπτωση της Γαλλίας χρησίμευσε για την επιτάχυνση των πολιτικών που βασίζονται στη διάθεση τεράστιων ποσών δημόσιων πόρων στις επιχειρήσεις υπό το μανδύα της ανταγωνιστικότητας (έως 157 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, σύμφωνα με μελέτη της Clersé, μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Λιλ) -, η δεύτερη θητεία του Μακρόν ξεκίνησε με την επιθυμία να επιστρέψει στον δρόμο της λιτότητας.

Οι κύριοι στόχοι του είναι να διατηρήσει μια δημοσιονομική πολιτική μείωσης των φόρων και μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο 3% έως το 2027.

Η αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης – η πιο σκληρή μεταρρύθμιση σε αυτό το θέμα στη Γαλλία από το 2010 -, η πρόσφατη μείωση κατά 25% του μέγιστου χρόνου που οι άνθρωποι μπορούν να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας (από 24 σε 18 μήνες), η προεκλογική υπόσχεση να αναγκαστούν όλοι όσοι κερδίζουν το ισοδύναμο του ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης να εργάζονται ή να εκπαιδεύονται για 20 ώρες την εβδομάδα

Ο κατάλογος των περικοπών του κράτους πρόνοιας σε αυτό το πλαίσιο είναι μακρύς. Όλες τους εν μέσω μιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν πέρυσι, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται (ο πληθωρισμός ήταν 7,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat), με κινητήρια δύναμη την κερδοσκοπία και τα σουπερμάρκετ (όπου ο πληθωρισμός ήταν 14,5%).

Η πρόσφατη ανακοίνωση, την παραμονή της μαζικής γενικής απεργίας της 7ης Μαρτίου, ότι τα γαλλικά σουπερμάρκετ θα προσφέρουν «εκατοντάδες προϊόντα» σε «μειωμένες τιμές», αντιμετωπίστηκε από το γαλλικό κοινό με μεγάλο σκεπτικισμό.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να προσφέρουν το ίδιο καλάθι αγορών με περίπου 50 προϊόντα σε μειωμένες τιμές. Όμως αυτές αρνήθηκαν να το πράξουν. Τελικά, κάθε σουπερμάρκετ θα αποφασίζει για το είδος των προϊόντων (συχνά μάρκες με χαμηλότερη διατροφική ποιότητα), την ποσότητα και την τιμή τους. «Δεν υπάρχει ρυθμιστικός ορισμός για το τι σημαίνει οι χαμηλότερες δυνατές τιμές», προειδοποίησε ο Olivier Andrault της UFC, ο οποίος χαρακτήρισε την εκστρατεία ως «διαφημιστικό κόλπο των μεγάλων λιανοπωλητών».

Η κατάρρευση της γαλλικής δημοκρατίας;

Ωστόσο, το σημερινό κύμα διαδηλώσεων δεν αντανακλά μόνο αυτή την κοινωνική κρίση, αλλά και την κατάρρευση της γαλλικής δημοκρατίας. «Στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν εξελέγη επειδή κατέβηκε στον δεύτερο γύρο εναντίον της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, το χρησιμοποίησε για να πει ότι κέρδισε χάρη στην υποστήριξη του εκλογικού του προγράμματος, κάτι που δεν είναι αλήθεια», υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος Romaric Godin, της ψηφιακής εφημερίδας Mediapart και συγγραφέας του βιβλίου La guerre sociale en France.

Αντιμέτωπη με τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των συνδικάτων και των αριστερών κομμάτων να οργανώσει δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει. Γνωρίζει ότι θα είχε πολλές πιθανότητες να χάσει το δημοψήφισμα.

Για να προωθήσει το αντιλαϊκό μέτρο – που απορρίπτεται από το 68% των Γάλλων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε ένα ευρύ φάσμα νομικών μέσων που προσφέρει το προεδρικό σύστημα της Πέμπτης Δημοκρατίας, στο οποίο η εκτελεστική εξουσία έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τη νομοθετική.

Η μεταρρύθμιση δεν έχει συνταχθεί ως κανονικός νόμος, αλλά ως διορθωτικός προϋπολογισμός κοινωνικής ασφάλισης. Η απόφαση αυτή, πολύ ασυνήθιστη για ένα κείμενο αυτού του μεγέθους, περιόρισε τη συζήτησή του στο κοινοβούλιο σε 50 ημέρες. Στις 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα άλλο άρθρο του Συντάγματος για να επιταχύνει τις συζητήσεις στη Γερουσία, περιορίζοντας τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες.

Η έγκριση του νόμου με κυβερνητικό διάταγμα μέσω του άρθρου 49.3χωρίς καμία επακόλουθη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την επικύρωσή του – θα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αυτού του δημοκρατικού ελλείμματος.

Ο Μακρόν γνωρίζει την αντιδημοτικότητα μιας τέτοιας απόφασης. Αλλά γνωρίζει, επίσης, ότι δεν έχει τους αριθμούς. Προς το παρόν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη μόνο 196 βουλευτών και το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας είναι 289.

Ακόμη και αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί σε μια κανονική κοινοβουλευτική ψηφοφορία, θα εγκριθεί μόνο με την υποστήριξη των εκπροσώπων του Μακρόν και της δεξιάς των Ρεπουμπλικανών. Οι υποψήφιοι από αυτά τα στρατόπεδα (ο Μακρόν και η συντηρητική Βαλερί Πεκρές) μόλις και μετά βίας συγκέντρωσαν το 32% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από ένα χρόνο.

Προσπάθεια για την εγκαθίδρυση ενός δικομματισμού μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

Μετά από άλλη μια γενική απεργία στις 15 Μαρτίου – την έκτη σε λιγότερο από δύο μήνες – οι συνδικαλιστικοί ηγέτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διαδηλώσουν την Πέμπτη 16 Μαρτίου μπροστά από την Εθνοσυνέλευση. Στόχος τους: να αναδείξουν το διαζύγιο μεταξύ του Μακρόν και ενός σημαντικού μέρους του γαλλικού λαού.

«Ο Μακρόν δεν δίνει δεκάρα για εμάς, ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσει είναι να του πουν οι εργοδότες να σταματήσει, και για να συμβεί αυτό, πρέπει να επηρεαστεί η οικονομία», δήλωσε ο Φρεντερίκ, 49 ετών, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρών στη μαζική διαμαρτυρία στο Παρίσι στις 7 Μαρτίου, αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις των απεργιών επ’ αόριστον στις μεταφορές, τα λιμάνια, τα διυλιστήρια καυσίμων και την αποκομιδή σκουπιδιών.

Επιβραδυνόμενες από τη δυσκολία της απουσίας από την εργασία σε αυτούς τους καιρούς του πληθωρισμού και από τα διστακτικά μηνύματα των ηγετών των μετριοπαθών συνδικάτων (CFDT και UNSA), αυτές οι επ’ αόριστον απεργίες δεν πολλαπλασιάστηκαν.

Οι απεργίες που είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι αυτές των καθαριστριών στο Παρίσι, όπου έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από 6.000 τόνοι απορριμμάτων. Παρόμοιες απεργίες των εργαζομένων αυτών, τόσο αόρατες όσο και ουσιαστικές, πραγματοποιούνται στη Νάντη, τη Χάβρη, το Σεν Μπριέκ και την Αντίμπ.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν έκανε σχεδόν καμία παραχώρηση στο ενιαίο συνδικαλιστικό μπλοκ. Φαίνεται να επιμένει πεισματικά να επιβληθεί σε αυτή τη μάχη με μεθόδους και συμπεριφορές που μοιάζουν περισσότερο με έναν αναχρονιστικό θατσερισμό.

«Φοβάμαι πολύ τις επόμενες εκλογές. Οι Γάλλοι θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση με το ψηφοδέλτιό τους και αυτό θα ωφελήσει τη Μαρίν Λεπέν.

Αν θέλουμε να εμποδίσουμε την ακροδεξιά να έρθει στην εξουσία, πρέπει να δώσουμε νόημα στη δημοκρατία.

Πρέπει να ακούσουμε τα συνδικάτα και να σεβαστούμε την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Αλλά ο Μακρόν κάνει το αντίθετο», προειδοποιεί ο Palombarini, συγγραφέας του βιβλίου L’illusion du bloc bourgeois.

«Προσπαθούν να αποκαταστήσουν ένα νέο δικομματισμό μεταξύ του Μακρονισμού και της ακροδεξιάς», προσθέτει ο Godin, σχετικά με τις προσπάθειες της εκτελεστικής εξουσίας να «δαιμονοποιήσει τη συνδικαλιστική και πολιτική αριστερά», η οποία ηγείται των διαμαρτυριών και της αντιπολίτευσης στο κείμενο στο κοινοβούλιο.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού ήταν ο έπαινος του υπουργού Εργασίας Ολιβιέ Ντουσόπ (πρώην σοσιαλιστή) προς τη Λεπέν για τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Ήταν πιο ρεπουμπλικανική από πολλούς άλλους», είπε, συγκρίνοντάς την με τη σκληρή -και ενίοτε υπερβολική ως προς τη μορφή – αντιπολίτευση των βουλευτών της France Insoumise.

Παρά τον κίνδυνο η Λεπέν να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν, επίσης, μια ευκαιρία για την Αριστερά.

Από τη μία πλευρά, αντανακλούν την ανθεκτικότητα των συνδικάτων, καλά οργανωμένων και συνδεδεμένων με τον κόσμο της εργασίας, ως κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αμφισβήτησης. Από την άλλη, την εμφανή παρακμή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας. Δύο λόγοι για να ελπίζουμε στον αγώνα για μια δημοκρατική ανανέωση στον μετα-πανδημικό κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Contexto