Κλιματική αλλαγή και κορωνοϊός: Η στρατηγική της άρνησης είναι η ίδια

Η φράση «κάθε ταινία καταστροφής ξεκινά με έναν επιστήμονα που δεν εισακούγεται» αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο νόημα, την ώρα που εξελίσσονται δύο καταστροφές: η πανδημία του COVID-19 και η κλιματική αλλαγή. Η μία εξελίσσεται με τρομακτική ταχύτητα και η άλλη πιο αργά. Και οι δύο θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερο καταστροφικές, εάν οι επιστημονικές συστάσεις εισακούγονταν νωρίτερα.


Της Augusta Wilson


Στις ΗΠΑ, η διοίκηση Τραμπ αντέδρασε στην κρίση του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας την τακτική που ακόνισε στο πεδίο του κλίματος: αγνοώντας ή «θάβοντας» σχετικά επιστημονικά στοιχεία, προωθώντας την παραπληροφόρηση και λογοκρίνοντας επιστήμονες που μας προειδοποιούσαν για τους κινδύνους.

Αυτή η επίμονη τακτική του τύπου «όπου δεν ακούς κακό, δεν υπάρχει κακό» υπέσκαψε την ικανότητα των ΗΠΑ να δράσουν απέναντι και στις δύο αυτές κρίσεις.

Από την αρχή της πανδημίας, επιστήμονες που μίλησαν ανοιχτά για τις αυξανόμενες απειλές από τον COVID-19 αγνοήθηκαν και παραγκωνίστηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τους περιβαλλοντολόγους από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της Προεδρίας από τον Τραμπ.

Η νοοτροπία ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα ταμπού ρίζωσε τόσο βαθιά που διαχύθηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, και τώρα εφαρμόζεται και από χαμηλά ιστάμενους υπαλλήλους σε επιστημονικές υπηρεσίες.

Στις πρώτες μέρες της συγκεκριμένης διοίκησης, οι πληροφορίες που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή εξαφανίστηκαν σε ανησυχητικό ποσοστό από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη δημόσια κατακραυγή στα τέλη Ιουλίου όταν τα Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών και την Πρόληψη φάνηκαν να ενδίδουν στην πίεση της διοίκησης και απέσυραν κρίσιμα στοιχεία για τον κορωνοϊό από την ιστοσελίδα τους.

Αυτό το γεγονός είναι παρόμοιο με τη συμπεριφορά της διοίκησης Τραμπ γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ, όπως καταγράφουν η Εταιρία Νομικής Υπεράσπισης της Κλιματικής Επιστήμης και το Sabin Center για τη Νομοθεσία περί Κλιματικής Αλλαγής της Νομικής Σχολής του Columbia, στην κοινή μας πρωτοβουλία με τίτλο Silencing Science Tracker. Έχουμε εντοπίσει ότι ο περιορισμός και η ανάμειξη στη δυνατότητα των επιστημόνων να επικοινωνούν δημόσια τα πορίσματά τους είναι ένα συχνό θέμα στην διοίκηση Τραμπ.

Για παράδειγμα, η διοίκηση απέτρεψε έναν ειδικό επιστήμονα από το να πραγματοποιήσει μια σχετική κατάθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Επανέλαβε αυτήν την τακτική όταν απέτρεψε τον Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργικές και Μεταδιδόμενες Ασθένειες, να καταθέσει στο Κογκρέσο για τον COVID-19.

Με παρόμοιο τρόπο, η διοίκηση απέτρεψε τη δημοσίευση πολιτικά μη αρεστής έρευνας για την κλιματική αλλαγή, και τώρα έκανε το ίδιο με έρευνα που αφορά τον COVID-19.

Η χρήση των περικοπών προϋπολογισμού, προκειμένου να εμποδιστούν έρευνες που δεν είναι βολικές για τη διοίκηση είναι μια ακόμα κοινή τακτική.

Η διοίκηση από-χρηματοδότησε μη αρεστή πολιτικά έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τώρα έκοψε τη χρηματοδότηση για έρευνα στο ζήτημα του κορωνοϊού.

Άλλες τακτικές είναι η απόρριψη ή αναθεώρηση επιστημονικών συμπερασμάτων εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων ή η παρεμπόδιση των επιστημόνων να αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή ή την πανδημία.

Και αυτή δεν είναι ούτε κατά διάνοια η πλήρης λίστα των ομοιοτήτων. Δυστυχώς, όποτε βρίσκεται αντιμέτωπη με επιστημονική έρευνα που τη φέρνει σε δύσκολη θέση, η παρούσα διοίκηση ψάχνει όλο και πιο βαθιά στην εργαλειοθήκη της λογοκρισίας και της παραπληροφόρησης.

Τον Απρίλιο, ειδικοί χάραξης πολιτικής στο Ινστιτούτο Rocky Mountain έγραψαν ότι τα ακριβή και διαφανή επιστημονικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την ενήμερη λήψη αποφάσεων τόσο στην πανδημία, όσο και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης. Υποστήριξαν ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση του COVID και της κλιματικής αλλαγής καθιστά αναγκαία τη «φιλόδοξη σύνδεση δεδομένων από διαφορετικά συστήματα παγκοσμίως, ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή».

Ένα από τα πρώτα και πιο πιεστικά καθήκοντα την επόμενης διοίκησης θα είναι η αποκατάσταση της επιστήμης στη σωστή της θέση και η αποκατάσταση μιας κουλτούρας επιστημονικής ακεραιότητας σε ερευνητικά κέντρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η Εταιρία για τη Νομική Υπεράσπιση της Κλιματικής Επιστήμης έχει συμπράξει με δεκάδες άλλες οργανώσεις, ώστε να προωθηθούν μέτρα προστασίας της επιστήμης στην επόμενη Προεδρική θητεία, έχει γράψει οδηγούς για ομοσπονδιακούς επιστήμονες, ώστε να είναι ενήμεροι για τις υπάρχουσες πρόνοιες προστασίας τους, έχει υποστηρίξει την επέκταση των προβλέψεων προστασίας των ομοσπονδιακών επιστημόνων που περιλαμβάνονται στη διακομματική Πράξη Επιστημονικής Ακεραιότητας.

Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επαναφέρει σε προτεραιότητα την επιστήμη, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κρίσεις του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής, που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Phys.org, στις 31 Ιουλίου 2020.

Για τη συγγραφέα

H Augusta Wilson είναι νομικός στην Εταιρία για τη Νομική Υπεράσπιση της Κλιματικής Επιστήμης.

Διαβάστε επίσης:

“Ο Τραμπ, ο κορωνοϊός και η κλιματική αλλαγή”

“Υγειονομικός νατιβισμός: η παράλογη στρατηγική του Τραμπ απέναντι στον κορωνοϊό”