Λαϊκές Προκριματικές στη Γαλλία: Ένα νέο εγχείρημα που ξεσηκώνει αντιδράσεις

Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons

Ένα νέο πολιτικό εγχείρημα στη Γαλλία –οι άτυπες προκριματικές εκλογές στους κόλπους της Αριστεράς– επενδύεται με προσδοκίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στον ήδη κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Mε τον τίτλο Primaire Populaire, δηλαδή λαϊκές προκριματικές εκλογές, μια πρωτοβουλία βάσης διοργάνωσε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου μια άτυπη δημοψηφισματικού τύπου διαδικασία για την ανάδειξη της καταλληλότερης υποψηφιότητας της Αριστεράς για τις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον Απρίλιο του 2022.

«Εμείς, οι γυναίκες και οι άνδρες πολίτες, θα φέρουμε στην εξουσία το 2022 μια υποψηφιότητα ικανή να ενώσει και να υλοποιήσει τα αιτήματά μας», αναφέρει η οργάνωση με το όνομα «Το 2022 ή ποτέ», η οποία βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των προκριματικών.

Νικήτρια των άτυπων προκριματικών εκλογών αναδείχθηκε η Κριστιάν Τομπιρά, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, θέση από την οποία η ίδια παραιτήθηκε το 2016, διαφωνώντας με κυβερνητικές επιλογές.

Η Τομπιρά είναι μια φυσιογνωμία με αναγνωρισμένη προσφορά στον τομέα των δικαιωμάτων στη Γαλλία, με καθοριστικό αποτύπωμα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μια πολιτική μορφή της οποίας το ήθος και την ιδιαίτερη ρητορική δεινότητα αναγνωρίζουν ακόμα και επικριτές/ριές της.

Ωστόσο, η ανάδειξή της Τομπιρά ως νικήτριας των άτυπων προκριματικών εκλογών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων , με τους υπόλοιπους υποψηφίους/ες της Αριστεράς να καταγγέλλουν τη διαδικασία ως μη νομιμοποιημένη.

Τα αποτελέσματα των Λαϊκών Προκριματικών

Ο Γιανίκ Ζαντό, ηγέτης των Πρασίνων της Γαλλίας (ΕΕLV) βρέθηκε στη δεύτερη θέση των προκριματικών, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, βρέθηκε στην τρίτη θέση της προτίμησης όσων ψήφισαν, ενώ ο Πιερ Λαρουτιρού, ιδρυτής του κόμματος New Deal, βρέθηκε στην τέταρτη θέση.

Μεγάλη συζήτηση δημιούργησε στη γαλλική κοινή γνώμη το γεγονός ότι η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια των Σοσιαλιστών (PS) για τις Προεδρικές εκλογές βρέθηκε στην πέμπτη και τελευταία θέση.

Παρά το γεγονός ότι η Τομπιρά υποδέχθηκε την ανάδειξή της ως νικήτριας, και άρα ως υποψήφιας της πρωτοβουλίας για τις Προεδρικές εκλογές, οι αντιδράσεις των συνυποψηφίων της υπήρξαν σφοδρές.

Κάνοντας λόγο για μια διαδικασία, στην οποία συμπεριλήφθηκαν παρά τη θέλησή τους ο Ζαντό και ο Μελανσόν, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μια μη συναινετική διαδικασία που παραπλανά τους/τις ψηφοφόρους.

Στην ίδια γραμμή αν και σε ηπιότερους τόνους, η Ινταλγκό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ανάδειξης της Tομπιρά ως λίγο πολύ «αναμενόμενο» και «προδιαγεγραμμένο».

Και οι τρεις συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν κανονικά τις προεκλογικές εκστρατείες τους για τις εκλογές του Απριλίου, ενώ υποστηρίζουν ότι ο διακεκηρυγμένος από την πρωτοβουλία στόχος της ενότητας της Αριστεράς δεν υπηρετείται από την προσθήκη μίας ακόμα υποψηφιότητας.

Ακόμα, από αρκετές πλευρές κριτική ασκείται στο γεγονός ότι αυτή η ψηφοφορία δεν συνοδεύτηκε από μια αντιπαράθεση βάθους αναφορικά με τις πολιτικές ιδέες που εκπροσωπούν οι διαφορετικοί υποψήφιοι/ες, ενώ αιτιάσεις διατυπώθηκαν και για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η Κριστιάν Τομπιρά, σε δηλώσεις της μετά την ανάδειξή της στην πρώτη θέση  του άτυπου λαϊκού δημοψηφίσματος, κάλεσε σε ενότητα της Αριστεράς.

«Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε να φέρουμε κοντά τις διαφορετικές πλευρές της Αριστεράς και τις ευαισθησίες τους», είπε η Τομπιρά, σημειώνοντας ότι θα απευθύνει αυτή την πρόσκληση σε κάθε έναν και κάθε μία από τους/τις ανθυποψηφίους της.

Ένα πολιτικό γεγονός

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των Λαϊκών Προκριματικών παρουσιάζει σοβαρές πολιτικές αδυναμίες, η πρωτοβουλία κατόρθωσε να μετατραπεί σε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Αποτελεί ένα κεντρικό θέμα συζήτησης όχι μόνο στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στον διεθνή Τύπο, καθώς εγείρει το κρίσιμο ζήτημα του μέλλοντος της Αριστεράς και των προοπτικών συσπείρωσης που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι αξιοσημείωτος και ενδεχομένως αποτυπώνει ένα ευρύτερο αίτημα για πιο διαβουλευτικές διαδικασίες στον προοδευτικό χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις Λαϊκές Προκριματικές ψήφισαν 392.738 άνθρωποι, από τους 467.000 που είχαν αρχικά εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αντίστοιχες προκριματικές εκλογές των Πρασίνων οι συμμετέχοντες ήταν 123.000, ενώ στις κλειστές προκριματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν 150.000 μέλη.

Η δημοτικότητα λοιπόν που κατέγραψε αυτή η νέα πρωτοβουλία αποτελεί κατά τους διοργανωτές της μια επιπλέον ένδειξη περί της δημοκρατικότητας του αποτελέσματος.

Πίσω από τη διοργάνωση του Primaire Populaire βρίσκεται μια ομάδα νέων κατά κύριο λόγο ακτιβιστών και ακτιβιστριών που άρχισαν να συγκροτούν τη δράση τους το φθινόπωρο του 2020.

«Η ιστορία μας είναι η ιστορία των πολιτών που απογοητεύτηκαν, προσβλήθηκαν, υπονομεύτηκαν ή κακοποιήθηκαν από δεκαετίες φιλελευθερισμού. Γενικότερα, είναι η ιστορία των πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους», αναφέρει η πρωτοβουλία, εκπροσώπους της την Ματίλντ Ιμέρ και τον Σαμουέλ Γκριμπόφσκι.

Η πρωτοβουλία έχει παρουσιάσει ένα μανιφέστο δέκα θέσεων, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα εκπροσωπήσει και η Τομπιρά ως υποψήφια για τις Προεδρικές του 2022.

Η έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης οικολογικών πολιτικών, η ανάδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν τους πυλώνες του μανιφέστου τους.

Διαβάστε επίσης: Το πολιτικό κόστος της παραίτησης της Κριστιάν Τομπιρά