Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Η Κίνα αντιμέτωπη με τις καταγγελίες για γενοκτονία των Ουιγούρων

Μέλη της κοινότητας των Ουιγούρων/Sean Chiu/Wikimedia Commons

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο ξεκινούν αύριο, όμως οι καταγγελίες για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων που ζουν στην περιοχή Σιντζιάνγκ είναι βαθιά ανησυχητικές.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Η μεγάλη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο συγκεντρώνει τα βλέμματα των φιλάθλων των χειμερινών σπορ από όλο τον κόσμο.

Οι αγώνες φέτος θα φιλοξενούν περιορισμένους και αποκλειστικά Κινέζους θεατές, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός, στο οποίο το Πεκίνο επενδύει δισεκατομμύρια, προσβλέποντας σε οικονομικά, τουριστικά, διπλωματικά και άλλα οφέλη.

Ωστόσο, μια πολύ βαριά σκιά απλώνεται πάνω από τη φετινή διοργάνωση, καθώς οι καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων της Κίνας παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Με την καμπάνια «Ενάντια στους Ολυμπιακούς της Γενοκτονίας» και το hashtag #2022GenocideOlympics, Ουιγούροι και μέλη άλλων εθνοτικών μειονοτήτων επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα για τις διώξεις που υφίστανται, καλώντας σε μποϋκοτάζ της διοργάνωσης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πρακτικές άγριου διωγμού των συγκεκριμένων ομάδων από το κινέζικο κράτος, που έχουν τη μορφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Τόσο η Διεθνής Αμνηστία, όσο και το Human Rights Watch καταγράφουν στις εκθέσεις τους οργανωμένη από το κράτος μαζική φυλάκιση, συστηματικά βασανιστήρια, θρησκευτικές διώξεις και πρακτικές παρακολούθησης της κοινότητας των Ουιγούρων και των άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων της Κίνας.

Με τις καταγγελίες για πρακτικές που αγγίζουν επίπεδα «γενοκτονίας» να πολλαπλασιάζονται, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία προχώρησαν σε διπλωματικό μποϋκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Πεκίνο.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφασή τους, οι συγκεκριμένες χώρες στέλνουν αθλητές να διαγωνιστούν, ωστόσο κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος τους δεν θα παραστεί στη διοργάνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον και ορισμένοι από τους χορηγούς των Αγώνων του Πεκίνου, καθώς η κηλίδα της βίαιης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κάτι με το οποίο θέλουν να συνδέσουν τα προϊόντα τους. Ωστόσο, το οικονομικό μέγεθος της Κίνας τούς κάνει να διστάζουν να αποσυρθούν.

Ποιοι είναι οι Ουιγούροι;

Οι Ουιγούροι είναι μια μουσουλμανική εθνοτική ομάδα που ζει στην Αυτόνομη Περιοχή της Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. Είναι μία από τις 55 επίσημα αναγνωρισμένες εθνοτικές μειονότητες της Κίνας.

Η περιοχή της Σιντζιάνγκ αποτελεί τη μοναδική περιοχή της Κίνας, στην οποία η πλειοψηφία είναι μουσουλμανικός πληθυσμός, μεταξύ των οποίων Ουιγούροι, Καζάκοι και Κιργίζοι. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των Κινέζων Χαν, οι οποίοι μιλούν κυρίως κινέζικα, οι συγκεκριμένες μουσουλμανικές μειονότητες έχουν τις δικές τους γλώσσες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Lorraine Boissoneault στο Smithsonian Magazine, από το 1949 η κινεζική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τα μέλη της εθνικής πλειοψηφίας της χώρας, τους Χαν, να εγκατασταθούν στη Σιντζιάνγκ.

Όπως αναλύει η ίδια, η Σιντζιάνγκ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των μη παράκτιων επαρχιών της Κίνας, ωστόσο τα 12 εκατομμύρια Ουιγούροι που εξακολουθούν να ζουν εκεί, έχουν εξωθηθεί στα αγροτικά τμήματα και έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη.

Πρακτικές εκρίζωσης της κουλτούρας

Μολονότι η καταπίεση των μουσουλμανικών εθνοτήτων της Κίνας δεν είναι καινούργια, ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι από το 2017 οι πρακτικές αλλοίωσης και εκρίζωσης της κουλτούρας τους από τις κινέζικες Αρχές έχουν ενταθεί.

Το Human Rights Watch κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο ανθρώπους των μουσουλμανικών μειονοτήτων που έχουν κρατηθεί σε πάνω από 300 εγκαταστάσεις εγκλεισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν στρατόπεδα «πολιτικής εκπαίδευσης», κέντρα προφυλάκισης και φυλακές.

«Οι Ουιγούροι, οι Καζάκοι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες αντιμετωπίζουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούν να εξαλείψουν τη θρησκευτική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Θα πρέπει να συγκλονίσει τη συνείδηση της ανθρωπότητας το γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων υφίσταται πλύση εγκεφάλου, βασανιστήρια και άλλες εξευτελιστικές συμπεριφορές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ εκατομμύρια άλλοι ζουν υπό το φόβο ενός τεράστιου μηχανισμού παρακολούθησης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, στη σχετική έκθεσή της.

Όπως αναφέρεται από τις συγκεκριμένες οργανώσεις, οι διώξεις των Ουιγούρων από το κινέζικο κράτος γίνονται με προκάλυμμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το 2014, η κυβέρνηση της Κίνας υιοθέτησε την καμπάνια «άμεσης πάταξης της βίαιης τρομοκρατίας» στην Αυτόνομη Περιοχή της Σιντζάνγκ, χρησιμοποιώντας την ως όχημα για την εφαρμογή συστηματικών πρακτικών καταστολής των παραδόσεων αυτών των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνα στη συγκεκριμένη περιοχή συνδέονται με τις τεράστιες οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η Σιντζιάνγκ.

Όπως αναφέρει η Boissoneault, o στενός έλεγχος της Σιντζιάνγκ και του πληθυσμού της είναι ενδεχομένως συνυφασμένος και με τη μεγάλη γεωστρατηγική  σημασία που έχει η περιοχή σε μεγάλη κλίμακας επενδύσεις, όπως το μεγα-σχέδιο «Πρωτοβουλία μια Ζώνη και ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative), που προβλέπει την κατασκευή υποδομών, οι οποίες θα εκτείνονται από την Ανατολική Ασία έως την Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο των οικονομικών κινήτρων, ο ρεπόρτερ του BBC Robin Brant σημειώνει ότι η Κίνα επιδιώκει να μετατρέψει τη Σιντζιάνγκ σε θέρετρο χειμερινών σπορ, καλώντας μαζικά επενδυτές στην περιοχή, καθώς προσβλέπει σε μια έκρηξη της τουριστικής της βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch για το συγκεκριμένο θέμα.