Οι «γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» ανακτούν τον 131ο εγγονό

Ο άνδρας είναι 45 ετών, ζει στο Μπουένος Άιρες και σύμφωνα με τις υποψίες της εισαγγελίας γεννήθηκε αιχμάλωτος στο μεγαλύτερο παράνομο κέντρο κράτησης της δικτατορίας της Αργεντινής.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Ως ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο, οι «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως βρήκαν έναν ακόμη εγγονό, τον 131ο, ο οποίος ανακτά την πραγματική του ταυτότητα, μετά την παράνομη οικειοποίησή του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας που κυβέρνησε την Αργεντινή μεταξύ των ετών 1976 και 1983.

«Σαν το τέλος της χρονιάς να είχε βαλθεί να εκπληρώσει τις ευχές μας. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, γιορτάζουμε και πάλι την εύρεση ενός νέου εγγονιού», ανέφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρθηκε και στη νίκη της αργεντίνικης ποδοσφαιρικής ομάδας, νικήτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της περασμένης Κυριακής: «Τώρα έχουμε και πάλι ελπίδες».

«Αυτό για εμάς είναι κάτι περισσότερο από το βραβείο που κερδίσαμε στο ποδόσφαιρο», δήλωσε η Estela de Carlotto, πρόεδρος των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου», σε συνέντευξη Τύπου.

«Μας κάνει να αποχαιρετήσουμε τη χρονιά δίνοντάς μας ελπίδα να βρούμε τα χαμένα εγγόνια», είπε, ενώ το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και έψαλε το άσμα που έχει γίνει δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους: «Γιαγιάδες, λα λα λα λα».

Στην ιστορία του προσφάτως ανακτηθέντος εγγονού παραμένουν πολλά ερωτηματικά, καθώς η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό δικαστική έρευνα.

Ο άνδρας είναι 45 ετών και ζει στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Δεν παρουσιάστηκε αυθόρμητα στην Εθνική Τράπεζα Γενετικών Δεδομένων επειδή είχε αμφιβολίες για την ταυτότητά του, αλλά υποβλήθηκε σε ανάλυση DNA με δικαστική απόφαση μετά τον εντοπισμό του χάρη σε μια μακρά έρευνα.

Οι γονείς του, Lucía Nadín και Aldo Quevedo, κατάγονταν από την επαρχία Mendoza, στα δυτικά της χώρας. Γνωρίστηκαν στη Φιλοσοφική Σχολή και μετά από έξι μήνες παντρεύτηκαν.

Αμφότεροι ήταν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Στρατού (Ejército Republicano del Pueblo, ERP) και μετά τη σύλληψη ενός συντρόφου τους, μετακόμισαν στο Μπουένος Άιρες, αλλά είχαν την ίδια τύχη: μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 1977 απήχθησαν. Αρχικά κρατήθηκαν στο παράνομο κέντρο κράτησης Club Atlético και στη συνέχεια στο El Banco.

Από τις μαρτυρίες των επιζώντων, είναι γνωστό ότι η Lucía δεν γέννησε στο El Banco, αλλά μεταφέρθηκε για τον τοκετό κάπου αλλού μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 1978.

Η εισαγγελία υποψιάζεται ότι ο εγγονός 131 γεννήθηκε σε αιχμαλωσία στην Ανώτατη Σχολή Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Escuela Superior de Mecánica de la Armada, ESMA), το μεγαλύτερο παράνομο κέντρο της δικτατορίας, λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ αυτής της περίπτωσης και της περίπτωσης ενός άλλου εγγονιού που ανακτήθηκε, του Juan Cabandié, νυν υπουργού Περιβάλλοντος.

Οι μητέρες και των δύο είχαν απαχθεί στο El Banco, ενώ και τα δύο πλαστά πιστοποιητικά γέννησης ανέφεραν ότι είχαν γεννηθεί στο δημόσιο νοσοκομείο της Penna. Ωστόσο, τα ονόματά τους δεν υπήρχαν στο μητρώο γεννήσεων του νοσοκομείου.

Η αναζήτηση

Η οικογένεια Nadín δεν γνώριζε ότι η Lucía ήταν έγκυος.

Το ανακάλυψαν το 2004, έπειτα από έρευνα της Εθνικής Επιτροπής για το Δικαίωμα στην Ταυτότητα (Comisión Nacional por el Derecho a la identidad), και άφησαν το δείγμα DNA τους στην Εθνική Τράπεζα Γενετικών Δεδομένων. Το 2010 κατάφεραν να βρουν τον αδελφό του Aldo, ο οποίος παρείχε, επίσης, δείγμα DNA.

Το πρώτο στοιχείο για τον εγγονό 131 ήρθε το 2015, όταν ένας άνδρας ταυτοποιήθηκε ως πιθανός γιος των εξαφανισμένων.

Δεδομένου πως η επικοινωνία μαζί του δεν κατέστη εφικτή, η υπόθεση μεταφέρθηκε στην εισαγγελία, η οποία ειδικεύεται στην οικειοποίηση παιδιών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και υποβλήθηκε μήνυση.

Η δικαιοσύνη τον εντόπισε τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και κλήθηκε να υποβληθεί σε γενετική μελέτη. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό: είναι γιος της Lucía Nadín και του Aldo Quevedo.

«Αυτοί οι πολιτικοί αγωνιστές που απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο επανεμφανίζονται, επειδή ο γιος τους τώρα ξέρει ποιοι είναι, τους είδε για πρώτη φορά σε μια φωτογραφία και νομίζω ότι αυτό τους επαναφέρει στη ζωή», δήλωσε ο γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αργεντινής, Horacio Pietragalla, ο οποίος είναι, επίσης, ανακτημένος εγγονός.

«Ο άνδρας φάνηκε πολύ συγκινημένος όταν του δείξαμε τη φωτογραφία του πατέρα του, γιατί του μοιάζει πολύ», πρόσθεσε. Ακόμα κι έτσι, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» και ζήτησε χρόνο πριν συναντήσει τη βιολογική του οικογένεια.

Η επικεφαλής των Γιαγιάδων υπενθύμισε ότι επιτελούν «συνεχές, σιωπηλό και γεμάτο αγάπη έργο», αλλά δυστυχώς «υπάρχουν ακόμη πολλά [εγγόνια που πρέπει να βρεθούν] και ο χρόνος δεν σταματάει».

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από όλους όσους έχουν αμφιβολίες για την ταυτότητά τους να παρουσιαστούν στην Εθνική Τράπεζα Γενετικών Δεδομένων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν προσέλθει αυθόρμητα περισσότερα από 2.000 άτομα, ενώ άλλα 400 έχουν εξεταστεί με δικαστική απόφαση, όπως στην περίπτωση του εγγονού 131.

«Σε αυτές τις ημέρες χαράς και εορτασμού κατά τις οποίες νιώθουμε τη δύναμη της συλλογικότητας, κλείνουμε το 2022 με ανανεωμένη ελπίδα. Θα υψώσουμε τα ποτήρια μας για να πιούμε σε ένα 2023 γεμάτο επανενώσεις, γιατί ξέρουμε ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που εγκαταλείπεται», δήλωσαν οι Γιαγιάδες.

Πηγή: Página 12

Διαβάστε επίσης:

Ένα μεγάλο αντίο στην Έμπε ντε Μποναφίνι, εμβληματική φιγούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή