Νόμος ντροπή στην Αλαμπάμα: Απαγορεύονται οι αμβλώσεις

Υπεγράφη από την κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι ο νόμος – ντροπή, με τον οποίο απαγορεύεται η άμβλωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Πρόκειται για τον πιο σκληρό νόμο που τίθεται σε ισχύ στις ΗΠΑ καθώς δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή αν το έμβρυο έχει ενδείξεις για κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία». Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια για τους γιατρούς που προχωρούν σε αμβλώσεις.

Ήδη η Ένωση Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός έξι μηνών.

«Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα», δήλωσε ο Μπόμπι Σίνγκλετον, Δημοκρατικός μέλος της Γερουσίας, μετά την απόρριψη από τους γερουσιαστές τροποποίησης που προέβλεπε εξαιρέσεις στον νόμο. «Λέτε στην κόρη μου: δεν μπορεί να βασίζεσαι στην πολιτεία της Αλαμπάμα (…) οι άνδρες μπορούν να σε βιάσουν και εσύ, αν μείνει έγκυος, θα κάνεις το μωρό», πρόσθεσε, με τη φωνή του να τρέμει.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της νομοθεσίας εκτιμούν ότι θα χάσουν στα κατώτερα δικαστήρια, πιστεύουν ότι τελικά το θέμα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κλάιντ Τσάμπλις, που τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας στην Αλαμπάμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα είναι «να πάμε κατ’ ευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να προσβάλουμε την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ».

Ήδη 28 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει περισσότερους από 300 νέους κανόνες από την αρχή του έτους οι οποίοι περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher.