Νόαμ Τσόμσκι: Η άνοδος του Τραμπ οφείλεται στο φόβο και την κατάρρευση της κοινωνίας




O Νόαμ Τσόμσκι είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική ακαδημαϊκή προσωπικότητα που εξετάζει με μια κριτική ματιά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με τις προκριματικές για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 να βρίσκονται σε εξέλιξη και τον δημοκρατικό σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς να ανταγωνίζεται την Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα είχε μια σημασία αναγνωρισμένοι διανοητές όπως ο Τσόμσκι να στρέψουν αυτήν τη ματιά στο αμερικανικό έδαφος και στα εσωτερικά γρανάζια της πολιτικής της μηχανής των ΗΠΑ.


Του Aaron Williams 


Eρ. Πολλοί άνθρωποι σήμερα ενημερώνονται πλέον από τη ροή των ειδήσεων στους λογαριασμούς που διαθέτουν στα κοινωνικά δίκτυα. Δυστυχώς, αυτά τα άρθρα αναρτώνται ορισμένες φορές από μέσα με μία συγκεκριμένη πολιτική κλίση και χρησιμοποιούν τίτλους που παραπλανούν ή παραπληροφορούν, χρωματίζοντας τη θέση αυτών των μέσων αυτών πιο ευνοϊκά.

Επιπρόσθετα, τα κοινωνικά δίκτυα τείνουν να είναι αρκετά επιφανειακά. Και φαίνεται πως ενθαρρύνουν αυτό που ορισμένοι νέοι αποκαλούν «γρήγορη ανάγνωση» (skim reading).

Ερ. Πόσο σημαντικά θεωρείτε πως έχουν γίνει τα κοινωνικά δίκτυα στις μέρες μας για τη διαμόρφωση ενός ενημερωμένου κοινού και τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν σε κινήματα βάσης;

Είναι σημαντικά για την οργάνωση, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ως πηγές πληροφόρησης δεν συγκρίνονται με τα έντυπα μέσα. Όπως ούτε η τηλεόραση ούτε το ραδιόφωνο.

Ερ. Ο Μπέρνι Σάντερς είναι αρκετά σαφής ως προς τη θέση του ότι οι τράπεζες «που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν» (too big to fail) πρέπει να διασπαστούν. Το Rolling Stone δημοσίευσε προσφάτως ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται ότι αυτή η ιδέα θα κάνει περισσότερο κακό από όσο θεωρούν οι ψηφοφόροι. Τα τραπεζικά παρακλάδια θα βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα από ότι πριν τη διάσπαση και κάποιοι θα οδηγηθούν εκτός τραπεζικού τομέα για να σχηματίσουν λιγότερο ρυθμισμένα επενδυτικά κεφάλαια. Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος. Πιστεύετε ότι οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να διασπαστούν;

Οι συνέπειες θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Δεν έχω προβεί σε μια τέτοια εξέταση.

Ερ. Ποια είναι η άποψή σας για την εντυπωσιακή άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ; Μπορεί να εξηγηθεί αυτή η άνοδος από το κλίμα φόβου;

Υπάρχει ο φόβος, μαζί όμως με την κατάρρευση της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της νεοφιλελεύθερης περιόδου. Οι άνθρωποι νιώθουν απομονωμένοι, θύματα ισχυρών δυνάμεων τις οποίες δεν κατανοούν και δεν μπορούν να επηρεάσουν. Θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνουμε την κατάσταση με εκείνη της δεκαετίας του ’30, την οποία είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι. Αντικειμενικά, η φτώχεια και τα δεινά ήταν πολύ μεγαλύτερα. Αλλά στις τάξεις των φτωχών, εργαζόμενων ανθρώπων και των ανέργων υπήρχε ένα αίσθημα ελπίδας το οποίο σήμερα απουσιάζει, κυρίως επειδή τότε είχε αναπτυχθεί ένα μαχητικό εργατικό κίνημα και υπήρχαν πολιτικές οργανώσεις έξω από το κυρίαρχο ρεύμα.

Ερ. Δεδηλωμένοι σοσιαλιστές όπως ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημειώνουν επιτυχία. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα πολιτική εποχή; Μπορούν να θεωρηθούν αυτές οι επιτυχίες ως άμεσο αποτέλεσμα της λιτότητας;

Ο Σάντερς κατά τη γνώμη μου είναι ένας ειλικρινής και τίμιος δημοκράτης του New Deal. Ο Κόρμπιν εκφράζει θέσεις του παραδοσιακού Εργατικού Κόμματος. Το γεγονός ότι θεωρούνται «ακραίοι» είναι κάτι που έχει να κάνει με τη δεξιά στροφή όλου του πολιτικού φάσματος κατά τη διάρκεια της νεοφιλελεύθερης περιόδου.

Ερ. Ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Μπορώ να πω τι ελπίζω και τι φοβάμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο alternet.org , στις 23 Φεβρουαρίου 2016.