Ο Ερντογάν ως ατρόμητος ηγέτης σε νέα τουρκική ταινία-Δείτε το τρέιλερ
To άκουσμα της είδησης ότι  η τουρκική εταιρία παραγωγής Pana Film, παρά τις ανηλεείς διώξεις που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάτπυξης (AKP), αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Νεκάτι Σασμάζ, γνωστό και ως “τούρκο James Bond”, προκάλεσε σε πολλούς ένα ελαφρό μειδίαμα.

Σε καμία όμως περίπτωση έκπληξη.

Είναι άλλωστε γνωστό πως πολλά από τα πολιτιστικά δρώμενα της γείτονος βασίζονται σε αληθινά γεγονότα ή ιστορίες, με στόχο συνήθως την ιδεολογική ανάδειξη και διασπορά του επιθυμητού αφηγήματος για το τι έχει συμβεί.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το τρέιλερ της ταινίας “Reis” (σσ. Ο Αρχηγός) το οποίο δόθηκε πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρικά μέσα ενημέρωσης, η ταινία —την οποία σκηνοθέτησε ο Χουνταβερντί Γιαβούζ— αφηγείται τα γεγονότα της ζωής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την ανάδειξη του στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994.

Το ρόλο του Ερντογάν παίζει ο γνωστός ηθοποιός Ρέχα Μπεγιόγλου, ενώ την πρώτη κυρία υποδύεται η Οζλέμ Μπαλκί.

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 14 Οκτωβρίου του 2016.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν θα είναι η μόνη. Θα ακολουθήσουν και άλλες για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του τούρκου προέδρου.

Δείτε το τρέιλερ:

Και για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε την τουρκική, ιδού μια ελεύθερη μετάφραση των βασικών σκηνών, όπως την έκανε ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Στίχοι από το ποίημα του Ziya Gökalp “Προσευχή στον στρατιώτη”, τους οποίους απάγγειλε ο Έρντογαν (τότε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), το 1997 σε ομιλία του στην πόλη Σιίρτ.

“…Λόγχες μας οι μιναρέδες,

Κράνη μας οι τρούλοι,

Στρατόπεδα μας τα τεμένη,

οι πιστοί στρατός…”

Οι στίχοι αυτοί έγιναν ο λόγος για τη φυλάκιση του Έρντογαν για διάρκεια δέκα μηνών και τη στέρηση του δικαιώματος πολιτικής συμμετοχής για πέντε χρόνια.

Με τη σκηνή της φυλάκισης του ξεκινά το τρέιλερ της νέας κινηματογραφικής ταινίας “REİS” (Αρχηγός) με θέμα τη ζωή του Έρντογαν, η οποία θα προβληθεί επίσημα για πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 2016.

Καθόλου τυχαίο… ένα πολύ μεγάλο μέρος του τρέιλερ αφιερώνεται στη δημιουργία του προφίλ ενός πολιτικού άντρα που δε φοβάται το θάνατο… όχι μόνο δε τον φοβάται αλλά “συνομιλεί” μαζί του.

Χτυπά το χέρι θυμωμένα στο γραφείο και λέει στο απέναντι πρόσωπο: “Τι κάνετε ρε! Ο άνθρωπος πεθαίνει μόνο μια φορά και αν θα πεθάνουμε τότε να πεθάνουμε σαν άνθρωποι!”

Απαντά στο τηλέφωνο του γραφείου του και λέει στον άγνωστο που τον απειλεί (στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 1994 όταν εξελέγη Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης): “Δεν ξέρω ούτε ποιος είσαι, ούτε τι είσαι. Να ξέρεις όμως ότι ο θάνατος σημαίνει να συναντήσει κάποιος το Θεό, για αυτό μη κουράζεσαι άδικα… εμείς δε φοβόμαστε το θάνατο”.

Η τελική σκηνή με την αγκαλιά στον νεαρό συνοδεύεται από το λόγια του ίδιου: “Όσοι νομίζουν ότι θα μας φοβερίσουν με το θάνατο είναι αυτοί που δεν έχουν την αγιότητα του θανάτου”.

Ο βασικός άξονας της ταινίας είναι η ζωή του Έρντογαν από την παιδική του ηλικία μέχρι και την θητεία του ως Δημάρχου Κωνσταντινούπολης. Θα ακολουθήσουν νέες για την μετέπειτα περίοδο της ζωής του…»