Οι «Αγανακτισμένοι» του Ισραήλ είναι εδώ
Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Ισραήλ ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα και βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της κρατικής διαφθοράς και της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.


«Ο περίπατος της ντροπής», όπως ονόμασαν το κάλεσμά τους οι διοργανωτές, είχε ως τοποθεσία αρχικής συνάντησης το Μουσείο της Ανεξαρτησίας, σημείο αναφοράς για το Ισραήλ, καθώς εκεί ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της χώρας το 1948.

Μετά από ομιλίες, οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα δικαιώματα των Αιθιόπων Εβραίων, μέχρι την αστυνομική βία, την κατοχή και τον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά διαβρώνει τη δημοκρατία, η πυκνή πορεία των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στην πλατεία Habima. Τα συνθήματα κινούνταν σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα της διαφθοράς, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση Νετενιάχου και με συνθήματα να βρεθεί «στο Ma’asiyahu»: τη φυλακή όπου έχουν εκτίσει τις ποινές τους πολιτικοί που κρίθηκαν ένοχοι σε υποθέσεις διαφθοράς.

Αφορμή για τη διοργάνωση της διαδήλωσης ήταν ο αποκαλούμενος «Νόμος των Συστάσεων», ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποσκοπεί στο να εμποδίσει την αστυνομία από το να δώσει στον Γενικό Εισαγγελέα στοιχεία των ερευνών της πάνω σε υποθέσεις διαφθοράς.  Οι διατυπώσεις, μάλιστα, του νομοσχεδίου είναι προσεκτικά προσαρμοσμένες, ώστε αυτή η πρόβλεψη να ισχύει και στις έρευνες που αφορούν τον Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξετάζεται ως ύποπτος για αποδοχή δώρων από επιχειρηματίες και για απόπειρα επηρεασμού των ΜΜΕ σε υποθέσεις που τον αφορούν. Η κατηγορία που διερευνάται είναι ότι έκανε συμφωνία με εκδότη εφημερίδας για να του παρέχει ευνοϊκή κάλυψη, με αντάλλαγμα τη μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.  Αν και ο ίδιος αρνείται την ενοχή του, αν του απαγγελθούν τελικά κατηγορίες, θα κληθεί είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το πλήθος που ανταποκρίθηκε, πάντως, στο κάλεσμα του Σαββάτου δεν φαίνεται να έχει πολλές αμφιβολίες. «Έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή», λέει μια διαδηλώτρια εβδομήντα ετών που κατέβηκε στη συγκέντρωση με τις φίλες της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του +972. Ανάμεσά τους και η ομάδα των διαδηλωτών της Πέταχ Τίκβα. Πρόκειται για μια ομάδα που διαδηλώνει εδώ και 54 εβδομάδες έξω από το σπίτι του Γενικού Εισαγγελέα, απαιτώντας βαθύτερη έρευνα για τη διαφθορά της κυβέρνησης.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο, όμως οι διαδηλωτές ανανεώνουν το ραντεβού τους και ζητάνε επιτακτικά διαφάνεια.

Σύνταξη: Συντακτική Ομάδα Pass-World.

Πληροφορίες από: +972, Deutsche Welle, Guardian.