Καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας –άλλοτε με θετικές και άλλοτε με αρνητικές συνέπειες– ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι η σχέση αυτών των τεχνολογιών με την τέχνη αλλά και την πνευματική δημιουργία γενικότερα. Η Σιμόνε Νότα, διδακτορική φοιτήτρια φιλοσοφίας, πειραματίστηκε με ένα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας μερικές απρόσμενες εικόνες σημαντικών ιδεών της φιλοσοφίας.
Συντακτική ομάδα pass-world.gr
Το καλλιτεχνικό πείραμα της Σιμόνε Νότα, διδακτορικής φοιτήτριας φιλοσοφίας στο Trinity College του Δουβλίνου, βασίστηκε στη χρήση δύο συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης [ΑΙ generators], τα οποία διατείνονται ότι μετατρέπουν τη φαντασία του χρήστη σε τέχνη.
Το εγχείρημα της Νότα, παρουσιάζεται στο Daily Nous, και ουσιαστικά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει στο παιχνίδι τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης και τη φιλοσοφία.
Πειραματιζόμενη με αυτά τα συστήματα, η Νότα θέλησε να αναπαραστήσει διάφορες φιλοσοφικές ιδέες σημαντικών στοχαστών μέσω των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο ο Τζέρεμι Μπένθαμ, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του ωφελιμισμού, περιέγραψε τα «ανθρώπινα δικαιώματα»: ως ανοησίες πάνω σε ξυλοπόδαρα.
Όπως εξηγεί η ίδια, στο Daily Nous, ανασύροντας στη μνήμη της τέτοιου είδους φιλοσοφικές περιγραφές, οι οποίες θα μπορούσαν να παρασταθούν εικαστικά, έδωσε τις αντίστοιχες εντολές στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να δει πώς αυτά «φαντάζονται» τις ιδέες των φιλοσόφων.
Ως μια από τις πιο απαιτητικές της προσπάθειες περιγράφει την αποτύπωση της περίφημης «σκάλας» του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν – μια μεταφορά για τη γνώση, την οποία ο ίδιος χρησιμοποιεί στο Tractatus Logico-Philosophicus.
«Ήθελα η άνοδος στη σκάλα να είναι επισφαλής, αλλά να έχει και μια ανταπόδοση, καθώς καταλήγει στη διαύγεια. Επίσης, ήθελα η εικόνα να περιλαμβάνει τον Βιτγκενστάιν ή το πνεύμα του, σε κάποια μορφή. Έπρεπε να βρω μια λεπτή ισορροπία στην περιγραφή για να πετύχω έστω και κάτι από όλα αυτά, αλλά ήμουν αρκετά ικανοποιημένη με το τελικό αποτέλεσμα», εξηγεί η Νότα στο Daily Nous.
Το εγχείρημα της Νότα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για το αισθητικό του σκέλος αλλά και για την εκπαιδευτική αξία που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους εγχειρήματα.
Καθώς ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς στους οποίους αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο εκπαιδευτικός τομέας, η αναπαράσταση φιλοσοφικών ιδεών μέσω των συγκεκριμένων τεχνολογιών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δίαυλο εξοικείωσης διαφορετικών κοινών με τη φιλοσοφία.
Ωστόσο, ειδικοί στους συγκεκριμένους τομείς υπογραμμίζουν ότι παρά τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν αυτές οι τεχνολογίες, είναι αναγκαία η έρευνα ως προς τα όρια και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχουν σε διαφορετικούς τομείς γνώσης.
Πληροφορίες και οι εικόνες αντλήθηκαν από το Daily Nous.