Μια νέα ζωή για τους καρχαρίες: H Παγκόσμια Διάσκεψη Άγριας Ζωής αποφασίζει την αυστηρότερη προστασία τους

Έχοντας μετατραπεί επί χρόνια σε θαλάσσιο σύμβολο του κακού, οι καρχαρίες έχουν υποστεί αδυσώπητο κυνήγι. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός υποειδών τους απειλείται με εξαφάνιση. Η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Άγρια Ζωή, η οποία θέτει τις προδιαγραφές για το εμπόριο της άγριας βιοποικιλότητας, αποφάσισε την αυστηρότερη προστασία τους.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Μια σημαντική νίκη για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπερασπίζονται την άγρια ζωή του πλανήτη θεωρείται η απόφαση που έλαβε η 19η Διάσκεψη των Μερών (CoP19) –γνωστή και ως Παγκόσμια Διάσκεψη για την Άγρια Ζωή– για την προστασία των καρχαριών αλλά και μιας σειράς άλλων ειδών από το ανεξέλεγκτο εμπόριο.

Στη Διάσκεψη, η οποία διεξήχθη στην πόλη του Παναμά, από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 183 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η CoP19 είναι το αρμόδιο όργανο που αναθεωρεί και εμπλουτίζει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) – τη διεθνή συμφωνία που θέτει τους κανόνες που οφείλουν να τηρούν τα κράτη στο εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Συγκεκριμένα, στη φετινή CoP19 αποφασίστηκε ότι 90 υποείδη καρχαριών, μεταξύ των οποίων οι καρχαρίες ρέκβιεμ και οι σφυροκέφαλοι, εντάσσονται στη Σύμβαση CITES, προκειμένου να προστατευτούν από το ανεξέλεγκτο εμπόριο.

Τα συγκεκριμένα είδη καρχαριών εντάχθηκαν στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης CITES, το οποίο θέτει προϋποθέσεις για το εμπόριο ορισμένων ειδών, όπως η έκδοση πιστοποιητικών στις εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και η διενέργεια αυστηρών ελέγχων.

Σφυροκέφαλος καρχαρίας/Wikimedia Commons

Στο Παράρτημα ΙΙ εντάσσονται είδη, τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι απειλούμενα με εξαφάνιση στην παρούσα φάση, αλλά μπορεί να καταστούν απειλούμενα αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη εμπορία τους.

Συνολικά, στις εργασίες της η φετινή CoP19 ενέταξε στη CITES έναν αριθμό-ρεκόρ προστατευόμενων ειδών, μεταξύ των οποίων κατηγορίες σαλαχιών, βατράχων, χελωνών, πουλιών και δέντρων.

Πολλά από αυτά τα είδη δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ενταχθεί στις προβλέψεις εμπορικής προστασίας, γεγονός που κρίνεται σημαντικό για την επιβίωσή τους.

Μια «ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε η Σίρλεϊ Μπάιντερ, βιολόγος των θαλασσών και εκπρόσωπος του Παναμά στη Διάσκεψη CoP19, την ένταξη των καρχαριών στη CITES.

Και είδη χελωνών εντάχθηκαν στις νέες προβλέψεις προστασίας της CITES

Όπως υποστήριξε η ίδια, το 90% του όγκου των καρχαριών που διακινούνται στο εμπόριο αυτή τη στιγμή, θα υπαχθεί πλέον σε ρυθμίσεις προστασίας.

Συνολικά, οι αποφάσεις της CoP19 για τον εμπλουτισμό του αριθμού των ειδών που θα υπαχθούν σε ρυθμίσεις προστασία θεωρούνται κρίσιμες, σε μια εποχή όπου ο ρυθμός μείωσης των άγριων ειδών είναι παραπάνω από ανησυχητικός.

Όπως έδειξε πρόσφατη έκθεση της WWF, oι πληθυσμοί άγριας ζωής έχουν μειωθεί κατά το συγκλονιστικό ποσοστό του 69% τα τελευταία 48 χρόνια.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί τη συνδυαστική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ανεξέλεγκτης θήρευσης.

Πτερύγια καρχαρία: Ένα διατροφικό είδος πολυτελείας

Εξίσου ανησυχητικάείναι τα στοιχεία για τον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού των καρχαριών.

Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, πάνω από το 1/3 των καρχαριών του πλανήτη αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για θανάτους 100 εκατομμυρίων καρχαριών ετησίως λόγω της αλιείας τους.

Βασική πηγή αυτής της ανεξέλεγκτης αλιείας είναι η εκμετάλλευση των πτερυγίων τους, τα οποία χρησιμοποιούνται ως διατροφικό είδος πολυτελείας σε πολλές χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Η σούπα από πτερύγια καρχαρία θεωρείται λιχουδιά σε γάμους και ακριβά συμπόσια – μια διατροφική συνήθεια που στηρίζεται σε πρακτικές, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα του είδους.

Εικόνα από το εξώφυλλο του βιβλίου, στο οποίο βασίστηκε η περίφημη ταινία “Τα Σαγόνια του Καρχαρία”

Ιδιαίτερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα έχει συμπεριφερθεί στο είδος των καρχαριών είναι και η επένδυσή του με όλες τις ιδιότητες του κακού τέρατος των θαλασσών στη συλλογική φαντασία.

Η ανεξέλεγκτη καταδίωξή των καρχαριών έχει θεωρηθεί θεμιτή δραστηριότητα, χωρίς επίγνωση της αξίας των καρχαριών για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Ως κορυφαίοι θηρευτές στην αλυσίδα των θαλάσσιων συστημάτων, οι καρχαρίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας τους, ρυθμίζοντας τον πληθυσμό των υπόλοιπων ειδών και της θαλάσσιας χλωρίδας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει ο ανθρώπινος θόρυβος τη συμπεριφορά των ζώων;

Ήχοι του δάσους: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα συγκεντρώνει τη «μουσική» του πλανήτη

Πώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την άνοδο της ισπανικής Aκροδεξιάς

H κρίση ξηρασίας στην Ευρώπη και η υπερθέρμανση της Αρκτικής