Οι ουρανοξύστες και τα φώτα των πόλεων απειλούν τα αποδημητικά πουλιά
Περίπου ένα δισεκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο λόγω των ουρανοξυστών.

Το Σικάγο θεωρείται η πιο επικίνδυνη πόλη για τα αποδημητικά πουλιά, καθώς οι γυάλινες κατασκευές των πολυώροφων κτιρίων αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα πέντε εκατομμύρια πουλιά, 250 διαφορετικών ειδών, που διασχίζουν τον ουρανό της πόλης κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

«Θα φωλιάσουν κάπου κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τη μέρα θέλουν να ανέβουν σε ένα δέντρο για να βρουν τροφή. Αυτό που θεωρούν δέντρο, όμως, είναι η αντανάκλαση σε ένα γυάλινο κτήριο, με αποτέλεσμα να προσκρούουν σε αυτό και να πεθαίνουν», εξηγεί, στον Guardian, η Susan Elbin, διευθύντρια του New York City Audubon, κορυφαίου οργανισμού που ασχολείται με την προστασία των πουλιών.

Επιπλέον, όπως εξηγούν οι επιστήμονες τα πουλιά μεταναστεύουν κυρίως το βράδυ, όπου οι συνθήκες είναι για αυτά ευνοϊκότερες. Όμως, τα φώτα των πόλεων τα μαγνητίζουν και συχνά μετατρέπονται σε «παγίδες θανάτου» για αυτά.

Η επιστημονική κοινότητα προτείνει οι πόλεις να περιορίζουν τον φωτισμό τους για λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο, και ειδικότερο την περίοδο που τα πουλιά αποδημούν.  Ήδη η Νέα Υόρκη και η Μινεσότα έχουν αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια άλλη πρόταση είναι η υιοθέτηση εναλλακτικού σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα τζάμια με σχέδια, λύση την οποία ήδη έχουν υιοθετήσει το Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο, ενώ ακολουθούν το Σικάγο και η Νέα Υόρκη.