Οι πρόσφυγες «φύλακες-άγγελοι» του Σνόουντεν
Από ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν ταρακούνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας σημαντικά απόρρητα έγγραφα για προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως μετά, εξαφανίστηκε και αργότερα δραπέτευσε στη Μόσχα.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εντόπισε αυτούς που παρείχαν καταφύγιο στον Σνόουντεν για όσο καιρό εκείνος χρειάστηκε να παραμείνει στην ασιατική χώρα. Είναι πρόσφυγες που διαμένουν στο Χονγκ Κονγκ. Άνθρωποι που, όπως λέει ο δημοσιογράφος Σόνκε Άιβερσεν, δεν είχαν «τίποτα να χάσουν και είχαν να χάσουν πολλά».

Η Νadeeka από τη Σρι Λάνκα θυμάται ότι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος χρειάστηκε να μείνει για τρεις μέρες στο σπίτι της, έχει τις ίδιες διατροφικές συνήθειες με την κόρη της Sethumdi. Μισούν και οι δύο τα λαχανικά. Αφού έτρωγαν το κρέας και άφηναν στο τραπέζι τα συνοδευτικά, ο Σνόουντεν και η μικρή Sethumdi άρχιζαν το παιχνίδι στο σαλόνι του σπιτιού.

Η Nadeeka ένιωθε άσχημα που ο Σνόουντεν αναγκαζόταν να περνά πολλές ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο, πάνω από έναν υπολογιστή. Μια μέρα, που αυτή ετοιμαζόταν να βγει για τα καθιερωμένα ψώνια του σπιτιού τής είπε: «Σε αυτό το δωμάτιο είμαι ζωντανός. Έξω θα ήμουν νεκρός».

Πώς ο μεγαλύτερος whistleblower του κόσμου βρέθηκε υπό την προστασία προσφύγων;

Ήταν 6 Ιουνίου, όταν ο Σνόουντεν έδινε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο του Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ από το ξενοδοχείο Mira στο Χονγκ Κονγκ. Τρεις μέρες αργότερα, όταν δημοσιεύθηκε η συνέντευξη, ο Σνόουντεν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να διανυκτερεύει στο ίδιο δωμάτιο.

tibo

O E. Σνόουντεν με τον Καναδό δικηγόρο Ρόμπερτ Τίμπο 

Αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε έναν Καναδό δικηγόρο που ζούσε στο Χονγκ Κονγκ και αναλάμβανε αρκετές υποθέσεις μεταναστών που διέμεναν στη χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο Ρόμπερτ Τίμπο είχε, όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, παρακολουθήσει τη συνέντευξη του Σνόουντεν στην τηλεόραση. Μαζί με τον συνάδελφό του Τζόναθαν Μαν δέχτηκαν αμέσως να βοηθήσουν τον Σνόουντεν. Πού θα έκρυβαν τον διασημότερο πλέον whistleblower του κόσμου; Οι δύο τους αμέσως σκέφτηκαν κάτι.

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ