Όταν το Μπέρκλεϊ αντιστέκεται, ο Τραμπ απειλεί
  Στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αυτή τη φορά τo ιστορικό πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση από φοιτητές, διδάσκοντες και προσωπικό του Πανεπιστημίου, που οδήγησε στην ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας του Μίλο Γιαννόπουλος στο κάμπους.

Με ανάρτηση του στο Twitter, λίγο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τον χώρο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η ομιλία και την απομάκρυνση του Γιαννόπουλος, ο Τραμπ απείλησε με περικοπή των προβλεπόμενων ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων προς το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πανεπιστημιακής διοίκησης, η ομιλία του ακροδεξιού εκδότη της ιστοσελίδας Breitbart News και στενού συνεργάτη του Τραμπ ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας και ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον χώρο του Πανεπιστημίου, με συνοδεία αστυνομικών.

Έξω από τη φοιτητική ένωση είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1.500 μέλη του Berkeley University, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δοθεί βήμα για τον μισαλλόδοξο λόγο του Γιαννόπουλος, σε έναν ακαδημαϊκό χώρο γνωστό για τους ιστορικούς αγώνες των φοιτητών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την πρωτοπορία του στα ζητήματα του σεβασμού της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων.

H ένταση γύρω από το Πανεπιστήμιο ήταν μεγάλη, με αστυνομικούς να περιφρουρούν το χώρο της ομιλίας και τον ίδιο τον Γιαννόπουλος. Μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν με ρίψη αντικειμένων προς τους αστυνομικούς και φωτοβολίδων, οι αρχές αποφάσισαν την ακύρωση της ομιλίας και τη «φυγάδευση» του Γιαννόπουλος έξω από τον πανεπιστημιακό κάμπους.

Όπως αναφέρει το CBS San Francisco, η ομιλία του Γιαννόπουλος στο Berkeley ήταν η τελευταία στάση της περιοδείας του σε πανεπιστήμια της χώρας που είχε ως στόχο σύμφωνα με τον ίδιο να «αντιταχθεί στην επιδημία της πολιτικής ορθότητας που μαστίζει τους πανεπιστημιακούς χώρους της χώρας».

Σημειώνεται ότι μέλη του Πανεπιστημίου ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου είχαν αποστείλει δύο επιστολές προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Νίκολας Ντερκς, ζητώντας του ρητά και εντόνως να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία του Γιαννόπουλος.

Στη μία από τις επιστολές, την οποία συνυπογράφουν η Judith Butler και η Wendy Brown μεταξύ άλλων σημαντικών ακαδημαϊκών, αναφέρεται:

«Υποστηρίζουμε την ελευθερία του λόγου και την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιλαμβανόμαστε ότι αμφιλεγόμενες οπτικές μπορούν να εκφράζονται σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα που υπερασπίζεται τον ανοιχτό διάλογο και αντιτίθεται στη λογοκρισία. […] Ωστόσο, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόμαστε τον έντονο διάλογο, δεν είμαστε διατεθειμένες/οι να ανεχτούμε την παρενόχληση, τη δυσφήμιση, τη συκοφάντηση και τη ρητορική του μίσους».

Στη ίδια επιστολή υπογραμμίζουν προς τις αρχές του Πανεπιστημίου ότι ο Γιαννόπουλος παραβιάζει τους θεμελιώδεις κώδικες της πανεπιστημιακής κοινότητας του Berkeley ως χώρου που διασφαλίζει την προστασία από κάθε είδους παρενόχληση και διάκριση. Τονίζουν ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα που έχει υποστηρίξει δημόσια την ανωτερότητα των λευκών, την τρανσοφοβία, τον μισογυνισμό, ότι έχει χαρακτηρίσει το ζήτημα του βιασμού «μύθο που προπαγανδίζουν οι φεμινίστριες για να υπονομεύσουν τον ανδρισμό», ότι στην προηγούμενη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια χαρακτήρισε τις γυναίκες «καριόλες» και ότι καλεί τα ακροατήριά του να χλευάζουν τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Επιπλέον η επιστολή αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό του Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, όπου ο Γιαννόπουλος αφού χαρακτήρισε τους διεμφυλικούς «ψυχικά ασθενείς», στοχοποίησε συγκεκριμένο φοιτητή από το ακροατήριο, λέγοντας προς τους υπόλοιπους: «Ποτέ μην νιώθετε άσχημα να κοροϊδεύετε έναν διεμφυλικό. Είναι δουλειά μας να δείξουμε τον παραλογισμό τους και όχι να χειροτερεύουμε το πρόβλημά τους υποκρινόμενοι ότι είναι φυσιολογικοί».

H επιστολή κλείνει με επιτακτικά ερωτήματα προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου: «εάν διεξαχθεί μια τέτοια ομιλία πώς πιστεύετε ότι θα ανταποκριθείτε στην υποχρέωσή σας να προλαμβάνετε την παρενόχληση και τις διακρίσεις; Τι θα κάνετε εάν ένα μέλος του ακροατηρίου παρενοχληθεί;».

Απέναντι στη σύσσωμη αντίθεση των μελών του Πανεπιστημίου στην ομιλία του Γιαννόπουλος, ο πρύτανης απηύθυνε μια επιστολή όπου δήλωνε ότι κατανοεί ότι το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται από τις αξίες της ανεκτικότητας, της ένταξης και της διαφορετικότητας, αλλά και από την αρχή της ελευθερίας του λόγου, και ανέπτυξε μια νομική επιχειρηματολογία περί έλλειψης νομικού ερείσματος για την ακύρωση της ομιλίας.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι φοιτητές και οι διδάσκοντες δεν ήταν πρόθυμοι να εκχωρήσουν κανενός είδους βήμα σε μια τέτοια ρητορική μίσους στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και επέβαλαν την απόφασή τους στην πράξη, προκαλώντας την οργή και τις απειλές του Τραμπ, μετά την εκδίωξη του προσφιλούς του συνεργάτη.