Τέξας: Οι μουσουλμάνοι πιστοί «φιλοξενούνται» στην εβραϊκή συναγωγή
Στη μικρή πόλη Βικτόρια του Τέξας, εβραίοι έδωσαν σε μουσουλμάνους πιστούς τα κλειδιά της συναγωγής τους, μετά την καταστροφή του τζαμιού της πόλης από πυρκαγιά.

Το Ισλαμικό Κέντρο της Βικτόρια κάηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως το είχαν διαρρήξει. Οι αιτίες διερευνώνται από τις ομοσπονδιακές αρχές. Όμως, χάρη στους εβραίους γείτονές του, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της πόλης δεν θα μείνει χωρίς χώρο προσευχής μέχρι την ανακατασκευή του τζαμιού.

O Robert Loeb, πρόεδρος της συναγωγής δήλωσε: «Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γνωρίζω τα μέλη του τζαμιού και συμπάσχουμε. Όταν συμβαίνει μια τέτοια καταστροφή χρειάζεται να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».

Και προσέθεσε: «Είμαστε περίπου 25-30 εβραίοι στη Βικτόρια, και περίπου 100 μουσουλμάνοι. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο χώρο για ένα μικρό αριθμό εβραίων πιστών».

Ένας από τους ιδρυτές του τζαμιού, ο Shahid Hashmi, σχολίασε: «Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας ήρθαν στο σπίτι μου και μου παρέδωσαν το κλειδί της συναγωγής τους».

Η πυρκαγιά έλαβε χώρα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό και τη διακοπή του προσφυγικού προγράμματος των ΗΠΑ για 120 μέρες.

Ο Omar Rachid, εμπνευστής της καμπάνιας αναζήτησης δωρεών GoFundMe για την ανοικοδόμηση του τζαμιού, δήλωσε: «Η καρδιά μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για την τεράστια υποστήριξη που λάβαμε. Η αγάπη, οι ζεστές κουβέντες, οι αγκαλιές, τα χέρια βοηθείας και οι δωρεές είναι παραδείγματα του αληθινού πνεύματος της αμερικανικής κοινωνίας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Independent, την 1η Φεβρουαρίου 2017.