Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (7/2-13/2)

pixabay

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε.

Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.

1. Το ρεύμα των αντι-εμβολιαστών φορτηγατζήδων του Καναδά έχει μιμητές

Με το όνομα «Κομβόι Ελευθερίας», αντι-εμβολιαστές οδηγοί νταλίκας ξεκίνησαν στον Καναδά, στα τέλη Ιανουαρίου, μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Απέναντι σε αυτό το κύμα, ο δήμαρχος της Οτάβα κήρυξε την καναδική πρωτεύουσα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», στις 7 Φεβρουαρίου.

Με αντιδραστική συνθηματολογία και πρακτικές, το συγκεκριμένο ρεύμα εξαπλώνεται σε πολλές πόλεις του κόσμου. 

Στη Νέα Υόρκη, δημοτικοί υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν διαδήλωσαν μαζικά στη γέφυρα του Μπρούκλιν. Στη Νέα Ζηλανδία, αντί-εμβολιαστές οδηγοί φορτηγών και τροχόσπιτων απέκλεισαν δρόμους κοντά στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες μέσω Facebook καλούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μάλιστα, το «Κομβόι Ελευθερίας» έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Τραμπ σε ρόλο υποστηρικτή του. «Το Κομβόι Ελευθερίας διαμαρτύρεται ειρηνικά για τις σκληρές πολιτικές του ακροαριστερού τρελού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έχει καταστρέψει τον Καναδά με τα παράλογα μέτρα του για τον COVID», υποστήριξε ο Τραμπ, σε δήλωσή του, εκφράζοντας την ευχή να βρεθούν και Αμερικανοί οδηγοί νταλίκας που θα μιμηθούν αυτό το σκληροπυρηνικό ρεύμα.

Διαβάστε για τους υποστηρικτές που αποκτά το «Κομβόι Ελευθερίας» ανά τον κόσμο και τη συζήτηση γύρω από τις πηγές χρηματοδότησης του συγκεκριμένου ρεύματος στο  France 24.

2. Πώς τα NFT άλλαξαν την αγορά τέχνης και έθεσαν νέους όρους στις παγκόσμιες συναλλαγές 

Από καρτούν έως βίντεο κλιπ, από αξεσουάρ έως gif και tweet, η αγορά των NFT, μια μορφή συναλλαγών και επενδύσεων μέσω κρυπτονομισμάτων, έχει καταγράψει «έκρηξη» από πέρυσι, με τις πωλήσεις μόνο το 2021 να αγγίζουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια – σε σχέση με τα 95 εκατ. του 2020. 

Παρότι πολλοί θεωρούν τα NFT ως το μέλλον της ιδιοκτησίας στον online κόσμο, αγοράζοντάς τα ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία του περίφημου Web3 ή metaverse, άλλοι εκφράζουν από απορία έως ανησυχία στο γιατί δαπανώνται τόσα χρήματα σε «αντικείμενα» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στο φυσικό κόσμο. 

«Η ψηφιακή τέχνη υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Όμως, σε σχέση με τα NFT πάντα θα σκεφτόμαστε πως υπήρχε προ και μετά» εξηγεί η Κέλι Κρόου, συντάκτρια της WSJ εξειδικευμένη στην αγορά τέχνης, που προσδιορίζει το NFT ως «μια απόδειξη που δεν μπορείς ποτέ να πετάξεις. Αν χρειαστείς στοιχεία για την ιδιοκτησία σου σε κάτι, τότε το NFT είναι ένας τρόπος να τη διασφαλίσεις δια παντός». 

Όμως, τα NFT δεν είναι πολύτιμα μόνο για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και τους δημιουργούς τους. Χάρη σε μερικές γραμμές κώδικα ενσωματωμένες στα NFT, καλλιτέχνες και δημιουργοί διασφαλίζουν για πάντα ένα ποσοστό από τις πωλήσεις του έργου τους, ως κάτοχοι των δικαιωμάτων, κάτι που οδηγεί πολλούς να κάνουν λόγο για «δημοκρατικό», ή έστω δημοκρατικότερο μέσο πώλησης και απόκτησης. 

Προ ημερών, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σειρά συστάσεων για την πάταξη των παράνομων συναλλαγών στην ακριβή αγορά τέχνης, προειδοποιώντας πως η ταχέως αναδυόμενη ψηφιακή τέχνη, όπως τα NFT, ενέχει πλήθος νέων κινδύνων, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Παρά τις αμφιβολίες πολλών, τους φόβους περισσότερων και τη βεβαιότητα πως η νέα αυτή αγορά χρήζει πιο συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου, τα NFT φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν… 

Διαβάστε περισσότερα για τα NFT και την αγορά της τέχνης στη Wall Street Journal

3. Αντιμέτωπη με διώξεις η «σιωπηλή απεργία» ενάντια στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ 

Την 1η Φεβρουαρίου, έναν χρόνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Τατμαντάου –του στρατού της Μιανμάρ, που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι– πολίτες της χώρας συμμετείχαν σε «σιωπηλή απεργία» ενάντια σε αυτή τη μαύρη επέτειο με τους πάνω από χίλιους νεκρούς. 

Η «σιωπηλή απεργία» της 1ης Φεβρουαρίου ήταν ένα κάλεσμα οργανώσεων της Μιανμάρ προς του πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η βουβή αυτή διαμαρτυρία είχε ως στόχο να ερημώσουν οι δρόμοι της χώρας εις μνήμην και αναγνώριση όσων σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του στρατού κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. 

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Μιανμάρ αντέδρασε στο κάλεσμα της «σιωπηλής απεργίας», απειλώντας ότι όποιος συμμετάσχει ή προωθήσει αυτό το εγχείρημα θα αντιμετωπίσει σοβαρές ποινικές κατηγορίες, με βάση τις προβλέψεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, που συνεπάγονται βαριές ποινές φυλάκισης και πιθανή κατάσχεση της περιουσίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, oι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ συνέλαβαν δεκάδες πολίτες, πριν ακόμα από την ημέρα της επετείου, προκειμένου να εμποδίσουν την απεργία να λάβει πανεθνικό χαρακτήρα.

Διαβάστε για τις συλλήψεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι υποστηρικτές της «σιωπηλής απεργίας» στη Μιανμάρ στο Associated Press

4. Η ανακάλυψη που μπορεί να μας αναγκάσει να ξαναγράψουμε τα βιβλία της ιστορίας

Ένα παιδικό δόντι και ορισμένα λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν σε ένα σπήλαιο της νότιας Γαλλίας είναι ικανά να μας αναγκάσουν να ξαναγράψουμε τα βιβλία της ιστορίας. 

Κι αυτό γιατί χρονολογούνται προ περίπου 45 χιλιάδων ετών και αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη για παρουσία των Homo sapiens στη Δυτική Ευρώπη. 

Δηλαδή, 10 με 12 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφορικά με την παρουσία των προγόνων μας.

Διαβάστε περισσότερα για την σημαντική αυτή ανακάλυψη στο Conversation

5. Οι Μαορί θέλουν να πάρουν «διαζύγιο» από τη Βασίλισσα της Βρετανίας

Το κόμμα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε η χώρα να πάρει «διαζύγιο» από τη βρετανική βασιλική οικογένεια και η μονάρχης να μην αναγνωρίζεται, πλέον, ως αρχηγός του κράτους της Ωκεάνιας. 

Η πρόταση κατατέθηκε στην 182η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του Waitang με την οποία συστάθηκε το κράτος της Νέας Ζηλανδίας. 

«Αν δείτε την ιδρυτική μας συνθήκη ως έναν γάμο μεταξύ της tangata whenua [αυτόχθονες] και του στέμματος, τότε το Te Tiriti είναι το παιδί αυτού του γάμου. Είναι καιρός [για] τους tangata whenua να αναλάβουν την πλήρη κηδεμονία», δήλωσε ο συν-ηγέτης των Μαορί Pāti Rawiri Waititi. «Αυτό δεν θα σημαίνει ότι το στέμμα απαλλάσσεται από την ευθύνη. Εάν ένα ζευγάρι πάρει διαζύγιο, δεν χάνεις την ευθύνη για το παιδί σου. Αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε μια πιο ουσιαστική και ικανοποιητική συνεργασία», δήλωσε.

Δείτε τι προβλέπει η συνθήκη και γιατί η Μαορί θέλουν να απαλλαχθούν από την αυτήν στον Guardian