Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (11/4-18/4)

Stephen Codrington/Wikimedia Commons

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.


1. Ρώσοι φοιτητές καταδικάστηκαν σε «διορθωτική εργασία» για βίντεο σχετικά με την ελευθερία των συγκεντρώσεων

Τέσσερις φοιτητές-δημοσιογράφοι που εργάζονταν για το ανεξάρτητο φοιτητικό περιοδικό Doxa της Μόσχας καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια «διορθωτικής εργασίας» για ένα διαδικτυακό βίντεο, στο οποίο υπερασπίζονταν την ελευθερία των νεαρών Ρώσων να συγκεντρώνονται.

Οι Armen Aramyan, Natasha Tyshkevich, Alla Gutnikova και Volodya Metelkin βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό για σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύλληψή τους, τον Απρίλιο του 2021 για την ανάρτηση ενός τρίλεπτου βίντεο στο YouTube, στο οποίο έλεγαν ότι είναι παράνομο να αποβάλλονται και να εκφοβίζονται φοιτητές επειδή συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Τότε, κορυφαίοι διανοητές, μεταξύ των οποίων ο Slavoj Žižek, ο Etienne Balibar και η Judith Butler, είχαν υπογράψει υπογράψει ανοιχτή επιστολή υποστήριξης του περιοδικού και των διωκόμενων φοιτητών/ριών.

Την Τρίτη 11 Απριλίου, τo Δικαστήριο της Μόσχας απεφάνθη ότι το βίντεο ενθάρρυνε «τη συμμετοχή ανηλίκων» σε διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου και επέβαλε ποινή «διορθωτικής εργασίας» δύο χρόνων στους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, όσοι καταδικάζονται σε σωφρονιστικές ποινές εργασίας πρέπει να καταβάλλουν στην κυβέρνηση έως και το 20% του μισθού τους, εάν εργάζονται. Εάν είναι άνεργοι, πρέπει να εργαστούν σε θέσεις εργασίας που τους ανατίθενται από την υπηρεσία φυλακών της χώρας κατά τη διάρκεια της ποινής τους.

Το ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στους τέσσερις να διαχειρίζονται διαδικτυακούς πόρους για τρία χρόνια.

Διαβάστε για το θέμα στον Guardian

2. Άνθρακας, ένας ρυπαντής που βγαίνει κερδισμένος από τον πόλεμο της Ρωσίας

Υπάρχει τουλάχιστον ένας νικητής στον αιματηρό πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία: ο άνθρακας. Από τα καύσιμα με τη σοβαρότερη συμβολή στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ο άνθρακας αποκτά εκ νέου μεγάλη ώθηση.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να τερματίσουν τις αγορές ρωσικού άνθρακα μέχρι τον Αύγουστο. Το ευρωπαϊκό μπλοκ σκοπεύει πλέον να βασιστεί στους δικούς του πόρους άνθρακα για να αναπληρώσει τις ρωσικές εισαγωγές, ενώ πρόκειται να παραταθεί επίσης η διάρκεια ζωής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα άρουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι στόχοι αυτοί φαίνεται αμφίβολο πόσο μπορούν να επιτευχθούν, υπό τη νέα ώθηση που αποκτά αυτός ο ρυπαντής.

Διαβάστε για το θέμα στο Politico.

3. H γυναίκα που επαναπροσδιόρισε τα χρώματα

Πέντε χρόνια πριν από τo καθοριστικό βιβλίο του Γκαίτε για τη «Θεωρία των Χρωμάτων», μια Αγγλίδα καλλιτέχνης, η Μέρι Γκαρτσάιντ δημοσίευσε τη δική της εκδοχή για τις ιδέες του Ισαάκ Νεύτωνα πάνω στο φως και το χρώμα. Ωστόσο, η συμβολή της έχει εξαφανιστεί από την ιστορία.

Το 1805, η ελάχιστα γνωστή Αγγλίδα καλλιτέχνιδα και ερασιτέχνης καθηγήτρια ζωγραφικής έκανε αυτό που καμία γυναίκα πριν από αυτήν δεν είχε κάνει: δημοσίευσε ένα βιβλίο με θέμα τη θεωρία των χρωμάτων.

Αν και έχουν διασωθεί απογοητευτικά λίγες λεπτομέρειες για τη ζωή και τη σταδιοδρομία της Mέρι Γκαρτσάιντ, το ριζοσπαστικό βιβλίο της «Δοκίμιο για το φως και τη σκιά, για τα χρώματα και εν γένει για τη σύνθεση» αποκαλύπτει στοιχεία μιας δημιουργικής ιδιοφυΐας. Η συγκεκριμένη μελέτη της Γκαρτσάιντ συνοδεύεται από μια σειρά εντυπωσιακά ευρηματικών αφηρημένων εικόνων.

Τα αφηρημένα τριαντάφυλλα της Γκαρτσάιντ μοιάζουν με φωτεινά θραύσματα που αιωρούνται εν μέσω έκρηξης, με τρόπο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναπαριστά το χρωματικό διάγραμμα ως έργο τέχνης.

Παραμένει ανοικτό το ιστορικό ερώτημα κατά πόσο οι μελέτες του Γκαίτε και της Γκαρτσάιντ θα μπορούσαν να έχουν αλληλο-επηρεαστεί, δεδομένης της εγγύτητας των ημερομηνιών έκδοσής τους. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, Αλεξάντρα Λόσκε, «δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα αναπαράστασης των χρωματικών συστημάτων που να είναι τόσο ευρηματικό και ριζοσπαστικό όσο οι χρωματικές κηλίδες της Γκαρτσάιντ».

Διαβάστε για την πρωτοποριακή αντίληψη της Μέρι Γκαρτσάιντ για τα χρώματα στο BBC.

4. Οι μαρτυρίες τριών ανθρώπων που διέφυγαν από τη Μαριούπολη

Οι ντόπιοι αποκαλούν συχνά την Μαριούπολη “Marik”. Αυτό το χαϊδευτικό παρατσούκλι θυμίζει τον πολιτισμό της πόλης, ο οποίος περιλαμβάνει ελληνικές, ταταρικές και εβραϊκές παραδόσεις, καθώς και βιομηχανική κουλτούρα, αξιόλογα τοπία και την ακτογραμμή της Αζοφικής Θάλασσας.

Τρεις άνθρωποι που κατάφεραν να διαφύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη μίλησαν στο ΟpenDemocracy για τη φρίκη που έζησαν.

«Νιώθαμε σαν να ήμασταν αποκομμένοι από ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η Katya Milka. «Δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος γινόταν σε όλη τη χώρα. Διαβάζαμε συνεχώς τις ειδήσεις, ελπίζοντας ότι όλα θα τελείωναν σύντομα. Αλλά τα πράγματα χειροτέρευαν. Σύντομα μείναμε χωρίς νερό και χωρίς βενζίνη», αναφέρει η ίδια. «Αισθανόμασταν ότι επέρχεται ανθρωπιστική καταστροφή», προσθέτει, μιλώντας για την απόφασή της να διαφύγει με την οικογένειά της, προκειμένου να επιβιώσει.

Διαβάστε τις μαρτυρίες των τριών ανθρώπων που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη στο OpenDemocracy

5. Mια ομάδα Νιγηριανών μαμάδων για την ενδυνάμωση των φτωχών γυναικών

Η ομάδα Abuja Moms, είναι μια κοινότητα γυναικών της Νιγηρίας, τα μέλη της οποίας προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Πρόκειται για μια ομάδα που προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με περίπου 215 εκατομμύρια κατοίκους, κατατάσσεται στην 139η θέση μεταξύ 156 χωρών στο δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων του 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η ανησυχία ότι το χάσμα αυτό μεγαλώνει έχει οδηγήσει τις γυναίκες στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διεκδικήσουν ίσα πολιτικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η ομάδα Abuja Moms, η οποία μετρά σήμερα 45.000 μέλη, ξεκίνησε στο Facebook, το 2015, από την Happiness Ochi-Ani.

«Ήθελα να δημιουργήσω μια πλατφόρμα όπου οι γυναίκες μπορούν απλώς να έρθουν μαζί και να ενωθούν», δήλωσε η Ochi-Ani. «Ήθελα οι γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε ισχυρότερες μαζί, ότι δεν ανταγωνιζόμαστε η μία την άλλη. Μπορούμε να μάθουμε η μία από την άλλη για να βελτιωθούμε», προσθέτει.

To 2018, η ομάδα κατόρθωσε να δημιουργήσει μέσω δωρεών το Ίδρυμα Ενδυνάμωσης των Abuja Moms, το οποίο παρέχει ενδυνάμωση και υποστήριξη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας. Οι παρεμβάσεις τους περιλαμβάνουν από μια τράπεζα τροφίμων, προγράμματα ενθάρρυνσης της συμμετοχής των κοριτσιών στο σχολείο, παρεμβάσεις για την περιγεννητική ασφάλεια των γυναικών.

Διαβάστε το άρθρο στο Open Democracy.