Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (21/3-27/3)

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.

1. Οι Ταλιμπάν αναιρούν την απόφαση για πρόσβαση όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση

Χιλιάδες κορίτσια στο Αφγανιστάν περίμεναν την 23η Μαρτίου, ημέρα που οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να πάνε ξανά στο σχολείο.

Εδώ και επτά μήνες, τα κορίτσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν αποκλεισμένα από την πρόσβαση στο σχολείο, καθώς μόνο μέχρι την 6η Δημοτικού τούς επιτρεπόταν να φοιτούν στο σχολείο.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν είχε ανακοινώσει ότι από τις 23 Μαρτίου τα κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο, σε αυστηρά διαχωρισμένες τάξεις, με γυναίκες καθηγήτριες και τηρώντας κανόνες αυστηρής αμφίεσης.

Κορίτσια σε όλη τη χώρα ετοίμαζαν τις σχολικές τους τσάντες με αγωνία, προσμονή αλλά και επιφύλαξη για το κατά πόσο θα τηρηθεί η απόφαση.

Πράγματι, λίγες ώρες μετά την επανέναρξη των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν τελικά κλειστά για τα κορίτσια μέχρι να καταρτιστεί ειδικό σχέδιο, «συμβατό με τον ισλαμικό νόμο και την αφγανική κουλτούρα».

Οι μαθήτριες άκουσαν την τραγική αυτή απόφαση με δάκρυα, απογοήτευση και θυμό για το μέλλον που τους στερούν. «Θέλω να ξυπνήσω και όλα αυτά να είναι ένα κακό όνειρο και όχι η πραγματικότητα. Κάθε φορά που βλέπω τις κλειστές πόρτες του σχολείου μου αισθάνομαι την ανισότητα. Βλέπω τα αγόρια να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά σε εμάς δεν επιτρέπεται», λέει η Ανούσα Σαρίφι, 15 χρονών, στο BBC.

«Τι είδους χώρα είναι αυτή; Ποια είναι η αμαρτία μας;», λέει η Φατίμα, μια άλλη μαθήτρια που μιλά στο ΒΒC. «Μιλάτε πάντα για το Ισλάμ, λέει το Ισλάμ να βλάπτετε τις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο;», είπε απευθυνόμενη στους Ταλιμπάν.

Η εκπαίδευσης των γυναικών έχει αρχίσει να αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Ταλιμπάν, με ορισμένα μέλη τους να διαφοροποιούνται από τη σκληροπυρηνική γραμμή του αποκλεισμού. Όπως αναφέρει το BBC, σε ορισμένες επαρχίες τοπικοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν ήδη αρχίσει να επιτρέπουν την επαναλειτουργία των γυμνασίων για κορίτσια πέρυσι, παρά την έλλειψη κεντρικής επίσημης πολιτικής.

Ωστόσο, η απόφαση για τη μη επαναλειτουργία των σχολείων για τα κορίτσια θεωρείται ότι αντανακλά τη βούληση της κεντρικής ηγεσίας να συνταχθεί με την πιο σκληροπυρηνική γραμμή σε αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε τις μαρτυρίες των κοριτσιών του Αφγανιστάν στο ρεπορτάζ του BBC.

2. Όλαφ Σολτς: Το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια θα σήμαινε ευρωπαϊκή ύφεση

Μια άμεση απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα προκαλούσε οικονομική ύφεση στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, υποστήριξε την Τετάρτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Γερμανία θα τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία εν ευθέτω χρόνω, αλλά η διακοπή όλων των δεσμών τώρα θα έπληττε τη γερμανική οικονομία, καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα είναι απροετοίμαστη.

“Θα τερματίσουμε αυτή την εξάρτηση [από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο] το συντομότερο δυνατό, αλλά το να το κάνουμε αυτό από τη μια μέρα στην άλλη θα σήμαινε ότι θα βυθίζαμε τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη σε ύφεση“, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι “εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ολόκληρες βιομηχανίες θα βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού”.

Σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί πλήττουν σκληρά πολλούς πολίτες, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις “δεν πρέπει να πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες σκληρότερα από ό,τι τη ρωσική ηγεσία”.

Οι παρατηρήσεις του Σολτς αξιολογούνται ως μια κάθετη απόρριψη των εκκλήσεων ορισμένων χωρών της ΕΕ, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, για ταχεία απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών ως απάντηση στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς το έγκυρο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo της Γερμανίας μείωσε τις φετινές προβλέψεις για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και αύξησε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επικαλούμενο τις επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στο Politico.

3. Το πρόβλημα με τις ίσες αποστάσεις

Ο βρετανός ιστορικός, ερευνητής ενέργειας και συγγραφέας, Σαίμόν Πιρανί απαντά στην επιστολή πέντε ακαδημαϊκών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Με τίτλο «Είναι αυτός ο τερατώδης επιθετικός πόλεμος πραγματικά μεταξύ δύο ίσων πλευρών;», ο Πιρανί απαντά στο «Αντιπολεμικό Μανιφέστο» λέγοντας: «Γράφω με θυμό και θλίψη για το Μανιφέστο σας ενάντια στον πόλεμο, στο οποίο στράφηκα με την ελπίδα να μάθω από εσάς για το πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε το αντιπολεμικό κίνημα στον ευρύτερο αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο.

Απαριθμώντας τις αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων, αναφέρεστε, πρώτον, στην “αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων”. Τρίτος είναι ο “ισλαμικός φονταμενταλισμός”. Αλλά πριν από αυτό, δεύτερον, έρχεται ότι “η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τοποθετήσει το σύστημα στρατιωτικών συμμαχιών της, το ΝΑΤΟ, ενάντια στη Ρωσική Ομοσπονδία για να αποτρέψει την ενσωμάτωση του διαδόχου της έκπτωτης σοβιετικής αυτοκρατορίας σε μια διευρυμένη, σταθερή και ειρηνική ευρωπαϊκή τάξη με αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας”.

[…] Δεν εξηγείτε γιατί κατονομάζετε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ως αιτίες του σημερινού πολέμου … αλλά όχι τη ρωσική ελίτ, η οποία στην πραγματικότητα τον ξεκίνησε.»

Διαβάστε και τις δυο επιστολές στο People and Nature

4. Οι άνθρωποι που δίνουν τα ενοικιαζόμενα σπίτια τους στους πρόσφυγες

Στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς παρακολουθούσε τις ειδήσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Desislava Tosheva κοιτούσε τον καναπέ της.

«Βρισκόμουν στο σαλόνι μου και σκεφτόμουν όλους τους ανθρώπους που επρόκειτο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και πως όσοι είχαν οικονομικές ευκαιρίες θα είχαν μεγαλύτερο πλεονέκτημα», λέει.

«Κοιτούσα τον καναπέ μου και σκεφτόμουν ότι θα ήθελα πολύ να τον προσφέρω σε κάποιον που έχει ανάγκη». Η Τοσέβα, από τη Σόφια της Βουλγαρίας, σκέφτηκε ότι και άλλοι θα ένιωθαν το ίδιο. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook

Διαβάστε για την απήχηση που είχε η πρωτοβουλία στο cnn.com

5. Γιατί η κοινωνία του Καζακστάν είναι διχασμένη για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Καθώς ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει λάβει επίσημη θέση ουδετερότητας – ωστόσο ο λαός του είναι διχασμένος.

Αυτό δεν αποτελεί ίσως έκπληξη. Το σοβιετικό παρελθόν της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται- δεν είναι ασυνήθιστο να συναντά κανείς Καζακστανό που οι ρίζες τους περιλαμβάνουν Καζακστάν, Ουκρανία, Ρωσία, Κορέα και άλλες κληρονομιές.

Αν και έχει ήδη γίνει μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση, η κοινωνία της χώρας φαίνεται να είναι διχασμένη αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ή διχασμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. 

Διαβάστε το άρθρο του open democracy