Κλιματική αλλαγή: Η δικαστική μάχη μιας ομάδας εφήβων ενάντια στην κυβέρνηση της Αυστραλίας

Μια ομάδα οκτώ εφήβων κατέθεσε συλλογική αγωγή εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Αυστραλίας, Σούζαν Λέι, με βασικό αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις που θα έχει για το μέλλον της νέας γενιάς η σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός ανθρακωρυχείου στη Νέα Νότια Ουαλία.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Η μήνυση κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας. Οι ενάγοντες/ουσες δηλώνουν ότι εκπροσωπούν σε αυτή τη νομική πρωτοβουλία όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά κάθε νέο άνθρωπο κάτω των 18 ετών στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή θα έχει δυσανάλογες επιπτώσεις για τους νέους ανθρώπους, καθώς πολλοί από εμάς θα ζήσουμε στο δεύτερο μισό του αιώνα, δηλαδή πολύ πέρα από πολλές προβλέψεις για την κλιματική καταστροφή», είπε στο Desmog, η 16χρονη Λόρα Κίρβαν, μια από τις ενάγουσες, που συμμετέχει ενεργά στο μαθητικό κίνημα Australia’s School Strike 4 Climate.

Οι μαθητές που καταθέτουν τη μήνυση, άλλωστε, πρωτοστατούν στις μαθητικές κινητοποιήσεις που εδώ και δύο χρόνια ξεδιπλώνονται όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η νομική προσφυγή εναντίον κυβερνητικών αποφάσεων που απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα του πλανήτη ενδέχεται να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο του συγκεκριμένου κινήματος, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του αγώνα για την προστασία του κλίματος.  

Η Αυστραλία βίωσε πρόσφατα ένα κύμα μαζικών πυρκαγιών, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, με σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα οικοσυστήματά της. Όπως εξηγούν διεθνείς αναλυτές, η χώρα έχει εισέλθει έκτοτε σε ένα σπιράλ περιβαλλοντικής κρίσης, στο οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά το μοντέλο οικονομικής της ανάπτυξης, που επί δεκαετίες έχει βασιστεί στα ορυκτά καύσιμα.

Οι δικηγόροι των εφήβων επισημαίνουν ότι η καύση άνθρακα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς παράγοντες επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης, με την Αυστραλία να αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα παγκοσμίως.

Με αυτό το δεδομένο, η μήνυση που κατέθεσε η ομάδα των νέων ακτιβιστών/στριών επιχειρεί να αποτρέψει την κατασκευή ενός ανθρακωρυχείου στη Νέα Νότια Ουαλία, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές του 2020.

Πρόκειται για το σχέδιο “Vickery Extension Project”, που προβλέπει την κατασκευή ενός ανθρακωρυχείου ανοικτής κοπής (open-cut), το οποίο θα παράγει το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλουργικού άνθρακα για την κατασκευή χάλυβα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έλαβε τον Αύγουστο του 2020 την έγκριση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Σχεδιασμού της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως σημειώνει η νομική ομάδα Equity Generation Lawyers, που εκπροσωπεί τους εφήβους, η συλλογική αγωγή που κατέθεσαν θέτει το ζήτημα της προστασίας της νέας γενιάς από τις κλιματικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

«Οι πελάτες μας υποστηρίζουν ότι η Υπουργός έχει καθήκον να προστατεύσει τη νέα γενιά από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι η έγκριση κατασκευής του Vickery Extension Project συνιστά παράβαση αυτού του καθήκοντος. Ζητούν από το δικαστήριο να αποφασίσει ασφαλιστικά μέτρα που θα αποτρέπουν την Υπουργό να πράξει κατά αυτόν τον τρόπο», σημειώνουν οι δικηγόροι των εναγουσών/όντων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, αν το σχέδιο κατασκευής του ανθρακωρυχείου εγκριθεί, 370 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών άνθρακα θα παραχθούν μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Αν αντιθέτως η ομάδα των εφήβων κερδίσει την αγωγή της, αυτό θα δημιουργήσει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο για μελλοντικές προσφυγές εναντίον νέων ανθρακωρυχείων στην Αυστραλία.

H δικάσιμος για την επιβολή προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου 2020, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.