Τα χρήματα και όχι η θρησκεία το κύριο κίνητρο για την ένταξη σε εξτρεμιστικές ομάδες στην υποσαχάρια Αφρική

Η εύρεση εργασίας είναι το κύριο κίνητρο για την ένταξη στις τάξεις βίαιων ομάδων στο επίκεντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία τονίζει την ανάγκη να επενδύονται περισσότερα χρήματα στην πρόληψη και την ανάπτυξη και λιγότερα στις στρατιωτικές δαπάνες.


Της Beatriz Lecumberri

Μετάφραση-Απόδοση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


«Όταν ο πατέρας μου έχασε τη δουλειά του, ήθελα να βοηθήσω οικονομικά την οικογένειά μου. Ήθελα, επίσης, να δυναμώσω και να με σέβονται οι άνθρωποι». Η μαρτυρία του Χασάν, ενός 18χρονου Σομαλού, συνοψίζει τα συναισθήματα χιλιάδων άλλων νέων στην υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι εντάσσονται σε βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες κυρίως για να επιτύχουν μια ελάχιστη οικονομική σταθερότητα σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη φτώχεια, όπου το κράτος δεν δίνει απαντήσεις στα πιο πιεστικά προβλήματα των πολιτών και όπου η κλιματική αλλαγή αρχίζει να σπέρνει τον όλεθρο.

Ο νεαρός αυτός είναι ένας από τους 2.200 ανθρώπους (75% άνδρες και 25% γυναίκες) που ερωτήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την μελέτη του Ταξίδι στον εξτρεμισμό, στρατολόγηση και διαδρομές απεμπλοκής, η οποία αναλύει τους διαφορετικούς τρόπους ανάσχεσης αυτών των εξτρεμιστικών κινημάτων, τα οποία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στις οκτώ χώρες που μελετήθηκαν: Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Τσαντ, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Σομαλία και Σουδάν, ενώ σταδιακά εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες όπως η Μοζαμβίκη, το Τόγκο και το Μπενίν.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 25% των ατόμων που εντάχθηκαν εθελοντικά σε αυτές τις ομάδες το έκαναν λόγω των ευκαιριών απασχόλησης που προσέφεραν αυτές οι βίαιες ομάδες.

Το 22% ακολούθησε την οικογένεια ή τους φίλους και μόνο το 17% το έκανε για θρησκευτικούς λόγους.

Μια μελέτη του 2017 του UNDP υποστήριζε ότι το 40% των στρατολογημένων είχε θρησκευτικούς λόγους.

«Ήμουν απογοητευμένος, είχα μια οικογένεια να φροντίσω και πίστευα ότι η ομάδα θα μου έδινε κύρος και στη χειρότερη περίπτωση μαρτυρικό θάνατο», λέει ο Mustafa από τον Νίγηρα, ένας άλλος ερωτώμενος.

Οι θάνατοι από τρομοκρατία παγκοσμίως έχουν μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της παρακμής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI) του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης (IEP), η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει το 26% των περισσότερων από 5.000 επιθέσεων που διαπράχθηκαν παγκοσμίως το 2021.

Η υποσαχάρια Αφρική ήταν η μόνη περιοχή όπου τα στοιχεία επιδεινώθηκαν.

Τέσσερις από τις 10 χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Σομαλία, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Μάλι, στις οποίες αντιστοιχούσε το 34% των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις εκείνο το έτος.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ 2011 και 2020 ανήλθε σε 51.717 σε ολόκληρη την Αφρική.

«Η υποσαχάρια Αφρική έχει γίνει το νέο παγκόσμιο επίκεντρο του βίαιου εξτρεμισμού, αντιπροσωπεύοντας το 48% των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2021 (…) Δεν πρέπει να κάνει κανείς το λάθος να πιστεύει ότι περιορίζεται σε αυτή την ομάδα χωρών, διότι έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη», δήλωσε ο Achim Steiner, διοικητής του UNDP.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία εξηγούνται από την αύξηση της παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστικών ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ουσιαστικά της Αλ Σαμπάμπ και της JNIM (Ομάδα Υποστήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων).

Το UNDP τονίζει ότι η ευπάθεια στον εξτρεμισμό εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων: τα χρόνια σχολικής εκπαίδευσης, μια σταθερή οικογενειακή δομή ή η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αν ζει κανείς σε περιφερειακές περιοχές με λιγότερες επαφές με άτομα άλλων εθνικοτήτων και θρησκειών, κινδυνεύει περισσότερο.


«Εσύ….Σταμάτα. Αρκετά, χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους». Η επιγραφή αυτή στήθηκε μπροστά από το σομαλικό κοινοβούλιο για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους μέσω της τέχνης ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη μεταξύ σύγκρουσης και ειρήνης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης από την μαχητική ομάδα Al Shabaab, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι τον Αύγουστο του 2011, πολλοί Σομαλοί καλλιτέχνες αναγκάστηκαν είτε να εργάζονται κρυφά είτε να σταματήσουν να ασκούν την τέχνη τους, υπό τον φόβο της τιμωρίας από την εξτρεμιστική ομάδα AU-UN IST PHOTO / STUART PRICE

Επιπλέον, οι μισοί από τους ερωτηθέντες που εντάχθηκαν σε αυτές τις ομάδες παραδέχονται ότι υπήρξε ένα σημείο καμπής και οι περισσότεροι λένε ότι αυτό ήταν η κακοποίηση από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, ο βίαιος θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή η σύλληψη στενών συνεργατών.

Ο βίαιος εξτρεμισμός εξαπλώνεται επίσης σε ένα πλαίσιο που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το IEP, έξι από τις δέκα χώρες του Σαχέλ αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό ή υψηλό κίνδυνο οικολογικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των υδάτινων πόρων και της έλλειψης τροφίμων.

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε στον εξτρεμισμό;

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυριαρχεί μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην ασφάλεια, αλλά ο ΟΗΕ προειδοποίησε το 2016 ότι η απάντηση αυτή ήταν ανεπαρκής και συχνά έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Το UNDP ισχυρίζεται ότι ο εξτρεμισμός αντιμετωπίζεται με προσεγγίσεις που βασίζονται στην ανάπτυξη και στην πρόληψη, αλλά, επί του παρόντος, η πλειονότητα των επενδύσεων (70%) αφιερώνεται σε παρεμβάσεις με επίκεντρο την ασφάλεια, ενώ άλλες προληπτικές πρωτοβουλίες υποχρηματοδοτούνται.

Ένα σαφές παράδειγμα είναι ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έσπασαν ρεκόρ και ξεπέρασαν τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Στην υποσαχάρια Αφρική, ανήλθαν σε 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια, 4,1% περισσότερο από ό,τι το 2020.

Το UNDP παρέχει μια στατιστική που μιλάει από μόνη της: κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε δραστηριότητες πρόληψης και οικοδόμησης της ειρήνης, μπορεί να μειώσει το κόστος των συγκρούσεων και του βίαιου εξτρεμισμού κατά 16 δολάρια μακροπρόθεσμα.

«Περισσότερο από μια δεκαετία προσεγγίσεων προσανατολισμένων στην ασφάλεια, με σημαντική στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απέτυχαν να οικοδομήσουν βιώσιμη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει η έκθεση, αναφέροντας ως παραδείγματα πολυεθνικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες κατά του ISIS, όπως η Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA) ή οι επιχειρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης στο Σαχέλ, όπως η επιχείρηση Serval.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προειδοποιεί για την εμφάνιση ομάδων πολιτικού εκδικητισμού και ξένων μισθοφόρων, όπως η ρωσική οργάνωση Wagner Group, για την αντιμετώπιση αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων στην Αφρική. Οι πρωτοβουλίες αυτές συχνά συνεπάγονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού.

«Οι ελπίδες μου ήταν να έχω ένα δικό μου σπίτι, χρήματα και ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν πήρα τίποτα». «Μας είπαν ότι θα είχαμε χρήματα και συζύγους». «Υποσχέθηκαν ότι θα ήταν καλύτεροι από την κυβέρνηση, αλλά ήταν ένα ψέμα».

Οι μαρτυρίες που συνέλεξε το UNDP αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση των μαχητών που εγκαταλείπουν αυτές τις ομάδες οικειοθελώς ή επειδή συνελήφθησαν. Γιατί δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες; Κυρίως επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των κυβερνητικών κινήτρων και της αμνηστίας στην απόφαση για εθελοντική αποδέσμευση ή αποστράτευση. Επιπλέον, υπογραμμίζουν επίσης ότι η απεμπλοκή, όπως και η είσοδος στην ομάδα, συχνά βασίζεται σε συμμορίες.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο και είναι πολύ πιθανό η οικογένεια, οι φίλοι και τα μέλη της κοινότητας να αποχωρούν μαζί. Το UNDP προειδοποιεί επίσης ότι η απεμπλοκή δεν συνεπάγεται απαραίτητα την αποριζοσπαστικοποίηση. «Η απεμπλοκή συνεπάγεται αλλαγή συμπεριφοράς αλλά όχι απαραίτητα αλλαγή πεποιθήσεων», επιμένουν οι συγγραφείς.

«Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι επιλέγουν να απεμπλακούν από τον βίαιο εξτρεμισμό είναι λιγότερο πιθανό να επανενταχθούν και να στρατολογήσουν άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επενδύσουμε σε κίνητρα που επιτρέπουν την απεμπλοκή. Οι τοπικές κοινότητες έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στην υποστήριξη βιώσιμων διαδρομών εξόδου από τον βίαιο εξτρεμισμό», δήλωσε η Nirina Kiplagat, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και Τεχνική Υπεύθυνη του UNDP για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στην Αφρική.

Και τι μπορεί να γίνει για να διακοπεί η πορεία προς αυτές τις βίαιες κινήσεις; Ο οργανισμός του ΟΗΕ συνιστά ιδιαίτερα να επικεντρωθούμε στις οικογένειες, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, προκειμένου να εμπεδώσουμε αξίες όπως η θρησκευτική ανεκτικότητα, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η υπευθυνότητα των πολιτών από μικρή ηλικία.

Θεωρεί, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στους νέους που ζουν σε μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες αποτελούν ιδανικό έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίηση. Για παράδειγμα, δημιουργώντας κατάρτιση και απασχόληση, δημιουργώντας ομάδες διαλόγου για τον εξτρεμισμό ή δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική υγεία.

Εξίσου σημαντικό είναι οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, ώστε αυτές οι ομάδες να μην μπορούν να τους εκτοπίσουν. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται η ενεργοποίηση εκστρατειών κατά της διαφθοράς, η αύξηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών επανένταξης και η διερεύνηση της δυνατότητας αμνηστίας.

Το βάρος των γυναικών

«Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επιτέθηκε στο χωριό μου και σκότωσε πολλούς ανθρώπους. Τότε ήταν που αποφάσισα να ενταχθώ και να ακολουθήσω τον σύζυγό μου για να εκδικηθώ τη δολοφονία», συνοψίζει η Fatima, υπήκοος Νιγηρίας, μία από τις περισσότερες από 500 γυναίκες που ερωτήθηκαν από το UNDP.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, το UNDP επιμένει ότι υπάρχουν σημαντικές αποχρώσεις του φύλου στη διαμόρφωση πολιτικών για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι, ενώ οι άνδρες εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες κυρίως προς αναζήτηση εργασίας, το 59% των γυναικών εντάσσονται ακολουθώντας την οικογένειά τους και τους φίλους τους, ενώ δεν δέχονται την ίδια κοινωνική πίεση με τους άνδρες στρατολογημένους, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να αποδείξουν τον ανδρισμό τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

«Οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες παίζουν με αυτά τα στερεότυπα των φύλων και τις κοινωνικές και πολιτισμικές προσδοκίες», αναφέρει η μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που εντάσσονται πιο γρήγορα σε ριζοσπαστικά κινήματα είναι παντρεμένοι άνδρες με οικογενειακές υποχρεώσεις που ζουν σε ένα πλαίσιο τεράστιας φτώχειας.

Οι γυναίκες, επίσης, δεν εγκαταλείπουν αυτές τις ομάδες μόνες τους και περιμένουν να αποφασίσουν οι οικογένειες ή οι σύζυγοί τους να φύγουν, κάτι που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την αποδέσμευση λόγω αυτών των προτύπων που τις βαραίνουν ως γυναίκες και παντρεμένες.

Το UNDP διαπίστωσε, επίσης, συμπεριφορές που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης: για παράδειγμα, οι γυναίκες αντιδρούν πολύ θετικά στα προγράμματα πρόληψης και επανένταξης. Και για ορισμένες από αυτές, η ένταξη σε αυτές τις ομάδες αποτελεί μια ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους καταπιεστικούς και πατριαρχικούς κανόνες.

«Η θέση τους στην κοινωνία είναι διαφορετική από εκείνη των ανδρών και το επίπεδο εμπλοκής τους στην ένταξη, την πρόληψη και την απεμπλοκή είναι επίσης διαφορετικό. Οι γυναίκες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, διότι έχει καταστεί σαφές ότι είναι πολύ πιο ενεργές όταν ενημερώνονται για αυτές τις πρωτοβουλίες», καταλήγει η Kiplagat.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην El País

Διαβάστε επίσης:

Το ISIS και οι γυναίκες: μια συνέντευξη με τη Rafia Zakaria