Νικαράγουα: Βαθαίνει ο αυταρχισμός του Ορτέγα, αφαιρεί την υπηκοότητα από αντιφρονούντες

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής και του εκπατρισμού αντιφρονούντων, το αυταρχικό καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγα στη Νικαράγουα προχώρησε στην αποστέρηση υπηκοότητας από 94 πολίτες της χώρας.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, πρώην αντάρτης και ηγετική μορφή του κινήματος των Σαντινίστας, βρίσκεται στην Προεδρία της χώρας από το 2007. Αφήνοντας πίσω του τους απελευθερωτικούς αγώνες του παρελθόντος, έχει επιβάλλει στη χώρα ένα σκληρό πολιτικό καθεστώς διώξεων και φυλακίσεων πολιτικών αντιπάλων, το οποίο έχει ενταθεί ιδιαίτερα από το 2018 και μετά.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου ο δικαστής Ερνέστο Ροντρίγκες Μεχία ανακοίνωσε ότι 94 Νικαραγουανοί και Νικαραγουανές κηρύχθηκαν προδότες και τους αφαιρείται η υπηκοότητα.

Στους «προδότες της πατρίδας», όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τους αντιφρονούντες από τους οποίους αφαιρεί την υπηκοότητα, περιλαμβάνονται σημαντικοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καθώς και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ αυτών, η εξέχουσα δικηγόρος Βίλμα Nούνιες αλλά και ο πρώην Αντιπρόεδρος της χώρας, την περίοδο 1985-1990, Σέρχιο Ραμίρες. Και οι δύο υπήρξαν παλιοί συναγωνιστές του Ορτέγα στο κίνημα των Σαντινίστας εναντίον της δικτατορίας Σομόσα.

 Ακόμα, στη λίστα των 94 πολιτών που σύμφωνα με την απόφαση του νικαραγουανού καθεστώτος χάνουν τα πολιτικά τους δικαιώματα και την περιουσία τους ισοβίως περιλαμβάνονται η ποιήτρια και συγγραφέας Τζιοκόντα Μπέλι, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, ο βοηθός επίσκοπος της Μανάγκουα Σίλβιο Μπάες και ο Βιλφρέντο Μιράντα, δημοσιογράφος που γράφει για την El País και τον Guardian.

Η ποιήτρια Τζιοκόντα Μπέλι, η οποία ζει εξόριστη στην Ισπανία, απάντησε στην αφαίρεση της υπηκοότητάς της, με ένα ποίημα που δημοσίευσε το Twitter: «Και σ’ αγαπώ πατρίδα των ονείρων μου και των θλίψεων μου, και θα σε κρατήσω κρυφά για να ξεπλύνω τις κηλίδες σου, θα σου ψιθυρίσω ελπίδες και θα σου υποσχεθώ γιατρειές και ξόρκια που θα σε σώσουν», έγραψε η ίδια.

Η απόφαση για την αφαίρεση της υπηκοότητας σε 94 πολίτες ήρθε λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση της Νικαράγουας αποφυλάκισε και εκπάτρισε 222 πολιτικούς κρατούμενους.

Το καθεστώς Ορτέγκα δεν αποφυλάκισε τους 222 πολίτες, που κρατούνταν υπό βάναυσες συνθήκες, ως πράξη απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά πολιτικής ενυδμάμωσης της εξουσίας του.

Ψηφίζοντας έναν νόμο που αίρει τη συνταγματική απαγόρευση της από-εθνικοποίησης πολιτών, η κυβέρνηση αφαίρεσε και στους 222 αποφυλακισθέντες την υπηκοότητα, τους επιβίβασε σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ και τους εξόρισε.

Κι ενώ για τους συγγενείς των κρατουμένων και τους ίδιους/ες, η αποφυλάκισή τους από τις διαβόητες φυλακές της Νικαράγουας ήταν μια ανακούφιση, αυτή η κίνηση προμηνύει ταυτόχρονα ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα.

O Ντανιέλ Ορτέγα με τη σύζυγό του και Αντιπρόεδρο της χώρας Ροσάριο Μουρίγιο/Wikimedia Commons

Όπως ανέφερε στον Guardian ο Ελισέο Νούνιες, πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης που ζει εξόριστος στην Κόστα Ρίκα από το 2021, οι απελάσεις των κρατουμένων δείχνουν ότι ο Ορτέγα και η Αντιπρόεδρος και σύζυγός του, Ροζάριο Μουρίγιο, «ριζοσπαστικοποιούν» και δεν κάμπτουν τον αυταρχικό σύστημα των διώξεων.

«Πρόκειται για το κλείσιμο της χώρας», δήλωσε ο Nούνιες. «Αυτό που επιφανειακά φαίνεται να είναι μια χαλάρωση [με την απελευθέρωση των κρατουμένων], κατά βάθος στέλνει το μήνυμα ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στο καθεστώς πρέπει να φύγουν».

Διαβάστε επίσης:

Νικαράγουα: Η δύσκολη έξοδος του Ντανιέλ Ορτέγα από την εξουσία