Θαλάσσια ρύπανση: απλοί και εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα




Αν υπήρχε «τίτλος» για το πιο πολυσυζητημένο ή το πιο… δαιμονοποιημένο υλικό για το 2018, τότε θα τον κέρδιζε χωρίς αμφιβολία το πλαστικό. Η θαλάσσια ρύπανση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στο πλαστικό, γίνεται πλέον ολοένα και πιο εμφανής, με τα ίχνη της να εντοπίζονται σε παραλίες, απομακρυσμένα ή ακατοίκητα νησιά στους ωκεανούς, αλλά ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, όπου φτάνουν μέσω της τροφικής αλυσίδας. Κι όμως αρκούν μικρές, απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες για να αλλάξει το τοπίο, όπως για παράδειγμα η χρήση σαπουνιού αντί για αφρόλουτρο ή αποφυγή των, ιδιαίτερα δημοφιλών για τους λάτρεις του καφέ, καλαμακιών.


Της Γεωργίας Κουρουπάκη


Τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις των ειδικών του περιβάλλοντος είναι δραματικά. Ενδεικτικό ήταν το «καμπανάκι» που χτύπησε το περασμένο καλοκαίρι έρευνα του WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), σχετικά με τον κίνδυνο η Μεσόγειος Θάλασσα να μετατραπεί σε μια «θάλασσα πλαστικού», καθώς οι ποσότητες-ρεκόρ μικροπλαστικών που έχουν συσσωρευθεί στα νερά της απειλούν τόσο τα θαλάσσια είδη, όσο και την υγεία των ανθρώπων.

Για το λόγο αυτό η κραυγή των ειδικών, καθώς και των οργανώσεων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, για τις δραματικές συνέπειες της εκτεταμένης χρήσης πλαστικού στον πλανήτη, γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του πλέον εφιαλτικού σεναρίου, το οποίο προβλέπει ότι το 2050 το πλαστικό που θα βρίσκεται στους ωκεανούς θα είναι πολύ περισσότερο (σε βάρος) από τα ψάρια που ζουν σε αυτούς.

Κάθε χρόνο, πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες.

Την ίδια ώρα, η πρωτογενής παραγωγή προϊόντων από πλαστικό αυξάνεται ταχύτατα και στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να κάνει άλμα κατά 40%, μια πρόβλεψη τρομακτική που μπορεί να αλλάξει, με την προϋπόθεση να μεταβληθεί και η καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων, κάτι στο οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά και η οδηγία που πρόσφατα υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Εύκολοι και απλοί τρόποι για να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού

Η θαλάσσια ρύπανση μάς αφορά όλους και μας επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχουμε συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα, γι’ αυτό και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την περιορίσουμε.

Υιοθετώντας κάποιες μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως για παράδειγμα να μην απολαμβάνουμε τον καφέ μας σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, μπορούμε να κάνουμε σημαντική διαφορά.

  1. Αντί για πλαστικές σακούλες, βάλτε τα προϊόντα που αγοράζετε σε μια δική σας επαναχρησιμοποιούμενη, συνήθως πάνινη, τσάντα για ψώνια.
  2. Προτιμήστε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, σε ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων, αντί για το πλαστικό μιας χρήσης στο οποίο συνήθως τον αγοράζετε.
  3. Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια αντί για πλαστικά, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε ξανά με δροσερό νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.
  4. Πείτε αντίο στα πλαστικά καλαμάκια. Αν το συγκεκριμένο… αξεσουάρ είναι απαραίτητο για τον καφέ σας, στην αγορά μπορείτε να βρείτε οικολογικές λύσεις, όπως βιοδιασπώμενα, χάρτινα, γυάλινα ή αυτά που είναι φτιαγμένα από μπαμπού.
  5. Αποφύγετε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως ποτήρια, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα.
  6. Περιορίστε τα πλαστικά απόβλητα στο μπάνιο σας, χρησιμοποιώντας πλάκες σαπουνιού αντί για αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρεμοσάπουνα, τα οποία πωλούνται σε συσκευασίες από πλαστικό.
  7. Αν πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε προϊόν σε πλαστική συσκευασία, φροντίστε τουλάχιστον αυτή να προέρχεται από ανακύκλωση ή να μπορεί να ανακυκλωθεί όταν πια δεν θα τη χρειάζεστε.
  8. Αντικαταστήστε την κλασική οδοντόβουρτσά σας με μια φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο υλικό. Στην αγορά κυκλοφορούν οδοντόβουρτσες από μπαμπού ή ξύλο για να επιλέξετε.
  9. Όταν αγοράζετε τρόφιμα (όπως όσπρια ή ζυμαρικά), αποφύγετε τα συσκευασμένα και προτιμήστε τα χύμα, τα οποία θα τοποθετήσετε απευθείας σε γυάλινα βάζα τα οποία θα έχετε μαζί σας.
  10. Όταν χρειαστεί να αντικαταστήσετε αντικείμενα στην κουζίνα σας (πχ κουτάλες ή δοχεία αποθήκευσης) προτιμήστε τα νέα σας αποκτήματα να είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το γυαλί, το ξύλο, το μπαμπού ή το ανοξείδωτο ατσάλι.
  11. Προτιμήστε να φτιάχνετε μόνοι σας φυσικούς χυμούς και φρέσκες σαλάτες, αποφεύγοντας τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου, που κυκλοφορούν σε πλαστικές συσκευασίες.
  12. Δωρίστε παλιά πλαστικά παιδικά παιχνίδια, όταν πια δεν τα χρειάζεστε ή ανακυκλώστε τα.
  13. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μεμβράνη περιτυλίγματος για τα τρόφιμά σας, καθώς δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Αντικαταστήστε την με αλουμινόχαρτο, που είναι ανακυκλώσιμο ή βάλτε τα τρόφιμά σας σε γυάλινα μπολ.
  14. Αντικαταστήστε τα πλαστικά ξυραφάκια με ένα ηλεκτρικό.

 

Η Γεωργία Κουρουπάκη είναι δημοσιογράφος.