Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (25/4-1/5)

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.


1. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί παγκόσμια κατάρρευση του αριθμού των εντόμων

Μια «κρυφή» διάσταση της κλιματική αλλαγής, εντοπίζει η νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη του Κέντρου Ερευνών Βιοποικιλότητας και Περιβάλλοντος του UCL.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπιστώνει ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν υποστεί κλιματική πίεση διαθέτουν μόνο το μισό αριθμό εντόμων κατά μέσο όρο και 25% λιγότερα είδη εντόμων από ό,τι οι περιοχές με φυσικούς οικοτόπους.

«Τα έντομα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας. Συμβάλλουν στη διατήρηση των ειδών παρασίτων υπό έλεγχο και διασπούν το νεκρό υλικό για να απελευθερώσουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος», αναφέρουν δύο από τους ερευνητές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι τα ιπτάμενα έντομα είναι επίσης βασικοί επικονιαστές πολλών σημαντικών καλλιεργειών τροφίμων.

Επομένως, τα δεδομένα που δείχνουν ότι ο αριθμός των εντόμων βρίσκεται σε απότομη πτώση, προκαλούν μεγάλη ανησυχία. «Η απώλεια της βιοποικιλότητας των εντόμων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας οικολογικές λειτουργίες, απειλώντας εν συνεχεία τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια», τονίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε για τα αποτελέσματα της νέας έρευνας πάνω στη μείωση του πληθυσμού των εντόμων στο Conversation.

2. Η Μπιενάλε της Βενετίας 2022 βρίσκει ελπίδα και μετά το “τέλος του κόσμου”

Πώς φαντάζεται κανείς ένα μέλλον πέρα από το τέλος του κόσμου; Αυτό είναι το καθοδηγητικό ερώτημα που θέτει η επιμελήτρια Σεσίλια Αλεμάνι της φετινής 59ης Μπιενάλε της Βενετίας, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Περισσότερα από 1.500 έργα καλλιτεχνών από 58 χώρες παρουσιάζονται στη φετινή διοργάνωση, μετά την περυσινή αναβολή της λόγω της πανδημίας: τη μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού που η Μπιενάλε αναβάλλεται, με πρώτη το 1944 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο και την πανδημία κοινό, το «Γάλα των ονείρων» – όπως είναι ο τίτλος της φετινής Μπιενάλε– αναδύεται ως μια εξαιρετικά σωματική και ευφάνταστη έκθεση που δίνει έμφαση στο έργο των γυναικών και των μη δυαδικών καλλιτεχνών ως αντίβαρο στη μέχρι πρότινος κυρίαρχη επιρροή της δυτικής ανδρικής σκέψης.

Το «Γάλα των Ονείρων» πραγματεύεται το τι μπορεί να παραμείνει δυνατό μετά το τέλος του κόσμου και δανείζεται τον τίτλο του από ομώνυμο παιδικό βιβλίο φαντασίας της υπερρεαλίστριας ζωγράφου Λεονόρα Κάρινγκτον. Όπως περιέγραψε η επιμελήτρια της Μπιενάλε 2022 Σεσίλια Αλεμάνι παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης «η ζωή επανεφευρίσκεται μέσα από το πρίσμα της φαντασίας και επιτρέπεται σε κάποιον να μεταμορφωθεί και να γίνει άλλος από τον εαυτό του».

Διαβάστε για τα έργα που φιλοξενούνται στη φετινή Μπιενάλε στο Artsy.

3. Ο καύσωνας στην Ινδία και το Πακιστάν σπάει τα ρεκόρ

Ένας πρωτοφανής καύσωνας στη Νότια Ασία, τον φετινό Απρίλιο, φέρνει επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο καύσωνας μπορεί να επιδεινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστοι στην περιοχή αυτή στην περίοδο πριν από τους μουσώνες, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, οι κάτοικοι και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι αυτός ο καύσωνας ήταν ο πρωιμότερος που θυμούνται. Ορισμένοι, μάλιστα, αποκαλούν τη φετινή χρονιά ως τη χρονιά χωρίς άνοιξη.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει καταγραφεί επίσης σημαντικό έλλειμμα βροχοπτώσεων από τις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με την Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πολλές ινδικές περιοχές παρουσιάζουν έλλειμμα 99% των κανονικών ποσοτήτων βροχόπτωσης.

Οι ανησυχίες αυξάνονται για το ενδεχόμενο περιφερειακών ελλείψεων τροφίμων εάν συνεχιστεί η έλλειψη βροχοπτώσεων.

Διαβάστε το άρθρο για τις αιτίες και τις συνέπειες του καύσωνα στη Νότια Ασία στο Earth Sky.

4. Ήρωας ή ψεύτης; Ο άνθρωπος που μπήκε στο Άουσβιτς για να σώσει κάποιον

Ξεκίνησε με μια εξαιρετική ιστορία γενναιότητας σε καιρό πολέμου και οδήγησε στη δημοσίευση ενός μπεστ σέλερ, με τίτλο “Ο άνθρωπος που μπήκε στο Άουσβιτς”, και σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC.

Στη συνέχεια άρχισαν οι δύσκολες ερωτήσεις. Ήταν τα ηρωικά κατορθώματα του Denis Avey όντως όλα όσα φαίνονταν; Μήπως ο δραματικός ισχυρισμός του ότι είχε ανταλλάξει θέσεις με έναν άνθρωπο μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν ενδεχομένως ψεύτικος;

Παρά τις αυξανόμενες αμφιβολίες, η ιστορία του Avey ότι έσωσε τη ζωή ενός Εβραίου αιχμαλώτου θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο ενώ κρατούνταν σε ένα υποστρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου κοντά στο Άουσβιτς εξακολουθεί να είναι δημοφιλής.

Διαβάστε περισσότερα για αυτή την ιστορία στον Guardian

5. Ο ήχος του πλανήτη Άρη είναι υπέροχος

Υπάρχει μια υπέροχη σκηνή στο Interstellar -μια από τις καλύτερες διαστημικές ταινίες στην ιστορία- όταν ο πιλότος της NASA που έχει αναλάβει να σώσει την κατάσταση δίνει ένα ζευγάρι ακουστικά στον συνάδελφό του, έναν φυσικό, ο οποίος περνάει δύσκολα στο επικίνδυνο ταξίδι τους στο διάστημα.

Όταν ο φυσικός βάζει τα ακουστικά, αυτός και το κοινό ακούνε τους ξεχωριστούς ήχους της Γης: γρύλους, βροχή, το χαμηλό βουητό της βροντής. Η στιγμή αυτή έχει σκοπό να ηρεμήσει τον ανήσυχο χαρακτήρα, αλλά είναι επίσης μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι ο πλανήτης μας είναι πολύ θορυβώδης και το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα -το υπόλοιπο σύμπαν, στην πραγματικότητα- δεν είναι.

Ο ήχος, ή η απουσία του, είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο το σπίτι μας εκπληρώνει την περιγραφή του Καρλ Σάγκαν ότι η Γη είναι “μια μοναχική κουκίδα μέσα στο μεγάλο περιβάλλον κοσμικό σκοτάδι”.

Μπορεί λοιπόν να φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι κάποιος θα ήθελε να στείλει ένα μικρόφωνο στο βαθύ διάστημα, αλλά επιστήμονες και μηχανικοί έχουν κάνει ακριβώς αυτό. Τοποθέτησαν δύο μικρόφωνα σε ένα ρόβερ και το έστειλαν στον κόκκινο πλανήτη, τον Άρη, αφήνοντάς το στην άκρη ενός κρατήρα, κοντά σε μια περιοχή που ήταν ένα δέλτα ποταμού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το ρόβερ Perseverance έφτασε πέρυσι, τέντωσε τους τροχούς του και έπιασε δουλειά εξετάζοντας ενδιαφέροντες βράχους, με τα μικρόφωνα να ακούνε. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος διακτίνισε τις ηχογραφήσεις στο σπίτι, όπου οι επιστήμονες φόρεσαν ακουστικά και πάτησαν το “Play”.

Διαβάστε περισσότερα στο The Atlantic