Pass-world notes: H αθέατη πλευρά του κόσμου σε 5 ειδήσεις (28/3-03/4)

Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.

1. Amazon: Οι εργαζόμενοι αποκτούν το πρώτο συνδικάτο τους

Ιστορική νίκη στον αγώνα υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων πέτυχαν οι υπάλληλοι στην εγκατάσταση της Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ -γνωστή και ως JFK8. 

Οι εργαζόμενοι στην τεράστια αυτή αποθήκη, όπου απασχολούνται πάνω από 8.300 άνθρωποι, ψήφισαν υπέρ δημιουργίας σωματείου που θα ενταχθεί στη νεοσύστατη οργάνωση Amazon Labor Union (ALU). 

Ιθύνων νους της νίκης αυτής είναι ο Κρις Σμολ, πρώην εργαζόμενος της εταιρίας που έγινε γνωστός για τον αγώνα του υπέρ της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα για την Amazon που μεθοδικά αγωνίζεται κατά της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων της.

Η σύσταση του πρώτου συνδικάτου στην 27χρονη ιστορία της «γίγαντα» τεχνολογίας -που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Walmart και απασχολεί πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως- προβάλλει ως μια μεγάλη ευκαιρία για τους υπαλλήλους να ενισχύσουν τον εργασιακό ακτιβισμό και να θέσουν τις βάσεις για ανάλογες δράσεις σε άλλους τομείς τής αμερικανικής απασχόλησης. 

Διαβάστε περισσότερα στο θέμα των New York Times

2. Γιατί πολλές χώρες της Αφρικής μένουν ουδέτερες απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία; Πέντε λόγοι

Στις αρχές Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Από τα 193 κράτη μέλη, 141 τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, πέντε ψήφισαν κατά, 35 απείχαν και 12 δεν ψήφισαν καθόλου. Από τα 54 αφρικανικά κράτη-μέλη, η Ερυθραία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, 16 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, απείχαν, ενώ εννέα άλλες χώρες δεν ψήφισαν καθόλου.

Γιατί ποιο λόγο τηρούν τόσα αφρικανικά κράτη αυτή τη στάση; Πέντε αιτίες εντοπίζει o Olayinka Ajala, λέκτορας Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Ο σκεπτικισμός απέναντι στο ΝΑΤΟ και τα κίνητρά του, αλλά και η αυξημένη εξάρτηση ορισμένων χωρών από τη Μόσχα για στρατιωτική υποστήριξη την περασμένη δεκαετία, αποτελούν βασικούς παράγοντες.

Επιπλέον λόγος είναι η μεγάλη εξάρτηση της Αφρικής από τη Ρωσία για τις εισαγωγές σιταριού και λιπασμάτων.

Μια ακόμα αιτία είναι η αίσθηση ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί μια επιστροφή σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου. «Ορισμένες αφρικανικές χώρες βλέπουν τη σύγκρουση ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο, και έτσι δεν θέλουν να εμπλακούν στη σύγκρουση», αναφέρει o Ajala.

«Τέλος, υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη σε αρκετές αφρικανικές χώρες ότι οι παραδοσιακοί δυτικοί σύμμαχοι νοιάζονται μόνο για τις δικές τους οικονομίες και τους δικούς τους ανθρώπους και θα βοηθήσουν μόνο εάν είναι προς το συμφέρον τους ή εμπίπτει στη φιλελεύθερη ατζέντα», καταλήγει ο ίδιος.

Διαβάστε για την ανάλυση του Olayinka Ajala για το θέμα στο Conversation.

3. Οι αποτυχίες των πολιτικών απέναντι στον Covid-19 για τα άτομα με αναπηρία

Όταν χτυπά η κρίση, γιατί παραγκωνίζονται οι πιο ευάλωτοι; Μετά την επιδημία του COVID-19, οι αρχές δεν έχουν λάβει επαρκείς προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία, παρόλο που πολλοί/ές εξ αυτών κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάδοση της ασθένειας στα ιδρύματα.

Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές απαντήσεις που έχουν δοθεί στην πανδημία έχουν αυξήσει τις ήδη μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνική συμμετοχή.  

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κρίση απλώς προσθέτει στα προβλήματα που ήδη υπάρχουν όσον αφορά την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία. Αυτά τα προβλήματα δεν προέκυψαν με τον COVID-19: ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων και υποστήριξης ακόμη και σε κανονικές περιόδους», αναφέρει μια γυναίκα με αναπηρία στο Eurozine.

Η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο. Και όμως οι εμπειρίες τους έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί στις ανακοινώσεις και τις αναλύσεις της πανδημίας.

Εξαίρεση αποτελούν οι έρευνες οργανώσεων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως το COVID-19 Disability Rights Monitor (DRM) και η έρευνα της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία.

Πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερες στρατηγικές για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ειδικά σε αβέβαιους καιρούς, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.

Διαβάστε για το πώς οι εφαρμοζόμενες πολιτικές για την πανδημία αποτυγχάνουν να μεριμνήσουν για τα άτομα με αναπηρία στο Eurozine.

4. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη από τους ιθαγενείς του Καναδά

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη από τους ιθαγενείς του Καναδά, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Καθολική Εκκλησία στην κακοποίηση τους, ιδίως στα σχολεία εσωτερικής εκπαίδευσης. 

Μιλώντας σε Καναδούς ιθαγενείς ηγέτες την Παρασκευή στο Βατικανό, ο Πάπας είπε ότι αισθάνεται «θλίψη και ντροπή για τον ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένοι καθολικοί, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν εκπαιδευτικές ευθύνες, σε όλα αυτά τα πράγματα που σας πλήγωσαν, στις κακοποιήσεις που υποστήκατε και στην έλλειψη σεβασμού που επιδείχθηκε για την ταυτότητά σας, τον πολιτισμό σας, ακόμη και τις πνευματικές σας αξίες».

«Όλα αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Για τη θλιβερή συμπεριφορά αυτών των μελών της Καθολικής Εκκλησίας, ζητώ τη συγχώρεση του Θεού και θέλω να σας πω με όλη μου την καρδιά: Λυπάμαι πολύ», συνέχισε ο Πάπας.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.com

5. Δυνατότητα επιλογής φύλου Χ στο διαβατήριο στις ΗΠΑ

Ιστορική στιγμή για το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 11 Απριλίου, οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το φύλο “Χ” στην αίτησή τους για διαβατήριο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους. 

Οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ιατρικά έγγραφα, ακόμα κι αν το επιλεγμένο φύλο τους διαφέρει από τα άλλα έγγραφα της υπηκοότητας ή της ταυτότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα στο nbcnews