Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον παγκόσμιο Νότο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποστρέφει την προσοχή από την κατάσταση ακραίας φτώχειας που αντιμετωπίζουν περίπου 60 χώρες με 1,9 δισεκατομμύρια κατοίκους.


Του Mariano Aguirre


Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποστρέψει, ως ένα βαθμό, την προσοχή από την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν περίπου 60 χώρες, οι οποίες είναι θεσμικά εύθραυστες (οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά). Σε αυτές ζουν 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 73% των οποίων πλήττεται από ακραία φτώχεια.

Οι έμμεσες συνέπειες αυτού του πολέμου – ελλείψεις και αύξηση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων, πληθωρισμός, χρηματοπιστωτική αστάθεια – έχουν βαθύτατες επιπτώσεις.

Ο Ψυχρός Πόλεμος (1947-1989) σήμαινε την αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης και των αντίστοιχων συμμάχων τους. Ονομάστηκε «ψυχρός» διότι έλαβε χώρα στο πολιτικό, οικονομικό και προπαγανδιστικό μέτωπο, με την απειλή πυρηνικών όπλων. Παρ’ όλα αυτά, οι βίαιες συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική. Οι παρεμβάσεις του Βορρά στο Νότο είναι πιο επιλεκτικές. Οι στρατιωτικές εισβολές έχουν αντικατασταθεί από τον εξ αποστάσεως πόλεμο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μισθοφόρων, στοχευμένων δολοφονιών και ειδικών επιχειρήσεων ad hoc.

Ταυτόχρονα, οι σημερινές βίαιες συγκρούσεις και οι πόλεμοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, τόσο λόγω των νέων δρώντων, π.χ. του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και λόγω των λόγων που τις οδηγούν, οι οποίοι είναι λιγότερο πολιτικοί και περισσότερο οικονομικοί.

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς πολέμους διεξάγονται σε εύθραυστα κράτη. Οι χώρες αυτές φιλοξενούν ένοπλους μη κρατικούς δρώντες και ισχυρές παράνομες οικονομίες. Η έλλειψη κρατικού ελέγχου σε μέρος της επικράτειας και ο συγκρουσιακός κατακερματισμός των ταυτοτήτων συνιστούν, στο πλαίσιο αυτό, ανεξέλεγκτα διαδεδομένα.

Τα 50 περίπου κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο επηρεάζονται, επίσης, από την κλιματική αλλαγή, η οποία παράγει επισιτιστικές κρίσεις και επιταχύνει τη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων.

Στον «νέο Ψυχρό Πόλεμο», η Μόσχα, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς συμμάχους στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουν πόρους, αγορές και να περιορίσουν την επιρροή των αντιπάλων τους.

Ωστόσο, κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει: η πολιτική της προσπάθειας ελέγχου ολόκληρου του διεθνούς συστήματος έχει αντικατασταθεί από μια πολιτική επιλεκτικότητας.

Οι πολυεθνικές εταιρείες εργάζονται σε χώρες και περιοχές χωρών που τις ενδιαφέρουν, όπως περιοχές παραγωγής, κυκλώματα για τη διαμετακόμιση αγαθών και πληροφοριών και πρόσβαση σε βασικούς φυσικούς πόρους για την παραγωγή αγαθών, όπως ορυκτά για την υψηλή τεχνολογία.

Ορισμένες χώρες ή ζώνες αποκτούν στρατηγική σημασία. Καθώς όμως το διεθνές σύστημα έχει γίνει επιλεκτικό, ένας αριθμός χωρών στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική στερούνται οικονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμη και αν είναι πλούσιες σε πόρους, αν η εκμετάλλευσή τους είναι επικίνδυνη ή περίπλοκη, παραγκωνίζονται.

Στρατιωτικές δαπάνες έναντι συνεργασίας

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των ενδιάμεσων (όπως η Ινδία, το Πακιστάν και η Τουρκία) έχει προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών (οι οποίες θα ξεπεράσουν τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης). Κατά συνέπεια, οι προσδοκίες για αυξημένη συνεργασία Νότου-Νότου έχουν πέσει στο κενό.

Όλα αυτά αφαιρούν πόρους από τα έργα συνεργασίας και τα ανθρωπιστικά ταμεία έκτακτης ανάγκης και θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ-Ατζέντα 2030.

Ομοίως, οι χώρες του Νότου χρειάζονται υποστήριξη για την πράσινη ανασυγκρότηση των οικονομιών τους, όπως ζητήθηκε στην πρόσφατη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο του νέου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι πολιτικές εθνικής ασφάλειας ενισχύονται έναντι των πολιτικών συνεργασίας, ενώ οι πόροι για τη διπλωματία και οι πολιτικές για την επίλυση με διαμεσολάβηση και τον πολιτικό διάλογο μειώνονται.

Οι πρόσφατες περικοπές στους προϋπολογισμούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής δράσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, καθώς και η μετακίνηση κονδυλίων σε διάφορες χώρες του ΟΟΣΑ για την παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες αποτελούν παραδείγματα αυτής της τάσης.

Όπως προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο η μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO): «Με βάση τις τάσεις που σχετίζονται τόσο με την πανδημία του ιού covid-19 όσο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η παροχή επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας απειλείται όσον αφορά το μέγεθος των κονδυλίων, ενώ η κατανομή των κονδυλίων στο πλαίσιο των προϋπολογισμών βοήθειας και τα είδη των κονδυλίων που θεωρούνται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στέγασης των προσφύγων από τους δωρητές, της βοήθειας που σχετίζεται με την πανδημία, των επιχορηγούμενων δανείων και της διαγραφής χρέους, υπονομεύουν την ποιότητα των σχεδίων βοήθειας».

Τα αναπτυξιακά έργα στον παγκόσμιο Νότο κινδυνεύουν να υποχρηματοδοτηθούν ή να ακυρωθούν λόγω της ανανέωσης των προτεραιοτήτων που προκάλεσε ο πόλεμος. Αυτές οι προτεραιότητες έχουν συνέπειες: με την εκτροπή της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ανάπτυξης μακριά από ασταθείς περιοχές, τα βαθύτερα αίτια της βίας θα παραμένουν ανεπίλυτα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην El País

Διαβάστε επίσης:

Πείνα και μετανάστευση: O πόλεμος στην Ουκρανία ως επιταχυντής μιας παγκόσμιας κρίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με σοβαρή επισιτιστική κρίση την Αφρική