Πρόστιμο σε παίκτριες του μπάσκετ για μπλουζάκια #BlackLivesMatter
Την ώρα που νέο περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανού έρχεται στη δημοσιότητα και η αμερικανική κοινή γνώμη εκφράζεται όλο και πιο ανοιχτά κατά των φυλετικών διακρίσεων, η Διεύθυνση του WNBA αποφάσισε να τιμωρήσει αθλήτριες και ομάδες για την επιλογή τους να τοποθετηθούν συμβολικά υπέρ του κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων.

Σε τρεις ομάδες του WNBA (το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ) και στις παίκτριές τους επιβλήθηκε πρόστιμο, επειδή επέλεξαν να φορέσουν μπλούζες του κινήματος #BlackLivesMatter, κατά τη διάρκεια πρόσφατου αγώνα του πρωταθλήματος.
Οι New York Liberty, οι Phoenix Mercury και οι Indiana Fever τιμωρήθηκαν με 5.000 δολάρια πρόστιμο, ενώ οι παίκτριες με 500 δολάρια η καθεμία.

Πρόθεση των παικτριών του WNBA ήταν να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για τις πρόσφατες δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση από το WNBA, η απόφαση επιβολής προστίμου βασίστηκε στο γεγονός ότι απαγορεύεται η αλλαγή της εμφάνισης χωρίς προειδοποίηση.
Η Μίστυ Μπας (Mistie Bass) αντέδρασε, μέσω του προσωπικού της προφίλ στο twitter γράφοντας: «Μην λέτε ότι έχουμε φωνή και να μας τιμωρείτε επειδή την χρησιμοποιούμε»

Η πρόεδρος της Λίγκας της WNBA Λίσα Μπόρντερς (Lisa Borders) απάντησε στις επικρίσεις, λέγοντας ότι καταλαβαίνει το πάθος των παικτριών για «δύσκολα κοινωνικά θέματα», όμως οι ομάδες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του πρωταθλήματος.

Τον πυροβόλησε γιατί ήταν… μαύρος (vid)

Την ίδια ώρα, τα περιστατικά βίας κατά Αφροαμερικανών συνεχίζονται. Ένας αστυνομικός πυροβόλησε εντελώς αναίτια έναν Αφροαμερικανό νοσηλευτή, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να βοηθήσει έναν ασθενή του.

Ο Τσαρλς Κίνσεϊ (Charles Kinsey) επιχειρούσε να σηκώσει από το δρόμο ένα αυτιστικό παιδί που κρατούσε ένα παιχνίδι. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι θεώρησαν “ότι αυτό είναι όπλο” και, παρά τις έντονες ειδοποιήσεις του Κίνσεϊ, το γεγονός ότι είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά και παρέμενε ξαπλωμένος, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και αφού τον τραυμάτισαν του πέρασαν χειροπέδες.  Το περιστατικό έγινε στη Φλόριντα  και ο Κίνσεϊ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.