Το βίντεο μιας αθλήτριας που αποκάλυψε τις ανισότητες στον αθλητισμό

Ένα βίντεο που ανέβασε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Σεντόνα Πρινς, παίκτρια μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ανέδειξε τις μεγάλες διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στο επίπεδο του πανεπιστημιακού αθλητισμού

Συγκεκριμένα, η Πρινς έδειξε στο βίντεο της τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις αίθουσες με βάρη που παραχωρήθηκαν στις ανδρικές και στις γυναικείες ομάδες, κατά τη διάρκεια του μεγάλου τουρνουά March Madness. 

Στο βίντεο φαίνεται τόσο η πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα για βάρη που παρέχεται στις ανδρικές ομάδες, όσο και η αντίστοιχη των γυναικών, η οποία είναι εμφανώς ελλιπέστατη. Η Πρινς σημειώνει στο βίντεο ότι οι διοργανωτές επικαλέστηκαν έλλειψη χώρου, αλλά οι εικόνες με τις άδειες αίθουσες που ακολουθούν δείχνουν ότι αυτό δεν ήταν αληθές. 

Το βίντεο της Πρινς προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, με τον σταρ του NBA, Στεφ Κάρι, να λέει: «Ουάου, έλα τώρα!» Επίσης, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο βίντεο, σημείωσε στο Twitter ότι: «Αυτό είναι εξοργιστικό. Πρέπει να διορθωθεί τώρα».

«Πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη παρανόηση ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονται τα βάρη όσο οι άνδρες», σχολίασε από την πλευρά της η Πρινς, μιλώντας στο BBC. «Και αυτό είναι απόλυτα λάθος, γιατί τα σώματά μας είναι το ίδιο σημαντικά με τα δικά τους. Χρειαζόμαστε αποκατάσταση. Πρέπει να είμαστε δυνατές. Το άθλημα που παίζουμε είναι εξαιρετικά σωματικό», είπε και πρόσθεσε ότι η έλλειψη εξοπλισμού κατέστησε σαφές το περιορισμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις αθλήτριες.

 Η αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Λιν Χόλζμαν, σε τηλεδιάσκεψη με προπονητές και εκπροσώπους ομάδων, παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος και δεσμεύτηκε οι εγκαταστάσεις των γυναικών να αναβαθμιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως φαίνεται και σε νεότερο βίντεο που ανέβασε η Πρινς, η δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε και οι γυναικείες ομάδες απέκτησαν αντίστοιχη αίθουσα για βάρη με αυτήν των αντρών.