Aκραία ευάλωτα τα θύματα του σεισμού στη Συρία μετά από μια δεκαετία πολέμου

Mahmoud Sulaiman/Unsplash

Ολόκληρη η περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που επλήγη επίσης από τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας είναι διάσπαρτη από καταυλισμούς εκτοπισμένων ανθρώπων, ήδη εξαιρετικά ευάλωτων από μια δεκαετία πολέμου στη χώρα.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Ο διάδρομος Μπαμ αλ Χάγια, στα σύνορα Τουρκία-Συρίας, ήταν ο μόνος από τον οποίο διερχόταν μέχρι στιγμής η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς τα εκατομμύρια εκτοπισμένων που διαμένουν στο Ιντλίμπ της Συρίας. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς,  ο διάδρομος έχει αποκλειστεί.

Παράλληλα, τα περίπου 2,8 περίπου εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στο Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είδαν τα πρόχειρα καταλύματά τους να γκρεμίζονται και έχουν επείγουσες ανάγκες διάσωσης, στέγασης και προστασίας.

Μαζί με το Ιντλίμπ, το Αφρίν, το Χαλέπι, καθώς και τα συνοριακά τμήματα του Χατάι και του Κίλις, είναι περιοχές στις οποίες διαμένουν εκτοπισμένοι Σύριοι πρόσφυγες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες,  τα νοσοκομεία στα σύνορα έχουν κατακλυστεί.

Το γεγονός ότι η περιοχή είναι διαιρεμένη μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων και μεταξύ περιοχών υπό τουρκικό και συριακό έλεγχο καθιστά την παροχή βοήθειας ακόμη πιο περίπλοκη, όπως αναφέρει η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον γιατρό ανθρωπιστικών αποστολών Ραφαέλ Πιτί, ο οποίος μίλησε στο France Info, είναι αναγκαίο να ανοίξουν άμεσα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Συρία.

Επικεφαλής εκπαίδευσης της ΜΚΟ Mehad, ο Πιτί απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη Ρωσία που έκλεισε σταδιακά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, να ανοίξουν επειγόντως αυτοί οι διάδρομοι, ώστε να καταφθάσει βοήθεια στα εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, από τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων ανθρώπων που ζουν σε σκηνές στην περιοχή του Ιντλίμπ, πολλοί είχαν «προσπαθήσει να ξαναχτίσουν ένα σπίτι με προκατασκευασμένα σπίτια και τσιμεντόλιθους». Αλλά στην πλειοψηφία τους κατέρρευσαν τη Δευτέρα, όπως λέει ο γιατρός Ραφαέλ Πιτί.

Σε αυτό προστίθενται οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη όχι μόνο «να αναζητήσουμε ανθρώπους που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια, αλλά και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε σε αυτόν τον πληθυσμό καταφύγιο», πρόσθεσε.

Το κλείσιμο των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των σημείων μεταφόρτωσης, η κατάρρευση ολόκληρων καταυλισμών στην περιοχή και οι ανταγωνιστικές δράσεις παραστρατιωτικών ομάδων εκθέτουν τον πληθυσμό των εκτοπισμένων ανθρώπων σε πολλαπλούς κινδύνους.

Ως αποτέλεσμα, την ώρα που διεθνείς μηχανισμοί κινητοποιούνται για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, οι περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας παραμένουν χωρίς αναγκαία εφόδια επιβίωσης.

Όπως σημειώνει το al Jazeera, η κυβέρνηση αλ Άσαντ αρνείται συστηματικά τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της ήδη από το 2011, επιδιώκοντας την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Η Ρωσία, ένας από τους στενότερους υποστηρικτές του αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική αποστολή παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιήσει πόρους και τη συριακή κυβέρνηση, ώστε να «επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό χωρίς περιορισμούς».