Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το δικαίωμα στην άμβλωση: ο πρωθυπουργός χαιρετίζει τη «σιωπηλή επανάσταση»
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε τη «σιωπηλή επανάσταση» στη χώρα του, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν «ηχηρή» ψήφο υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

«Ο λαός μίλησε. Είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σύνταγμα για μια σύγχρονη χώρα», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα exit poll, περίπου το 69% ψήφισε υπέρ της κατάργησης των διατάξεων του Συντάγματος, οι οποίες ουσιαστικά απαγορεύουν τις αμβλώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καμπάνιας είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, δήλωσε: «Αυτό που είδαμε είναι η κλιμάκωση μιας σιωπηλής επανάστασης που λαμβάνει χώρα στην Ιρλανδία την τελευταία εικοσαετία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι «εμπιστεύονται και αναγνωρίζουν στις γυναίκες το δικαίωμα να κάνουν τις σωστές επιλογές και να παίρνουν τις αποφάσεις τους για τη δική τους υγεία».

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο δημοψήφισμα της Παρασκευής ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να καταργηθεί ή να παραμείνει η Όγδοη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι ένα αγέννητο παιδί έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή με την έγκυο γυναίκα.

Η ψήφος υπέρ της κατάργησης της τροπολογίας ανοίγει το δρόμο στο Ιρλανδικό Κοινοβούλιο, ώστε να νομοθετήσει ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC, στις 26 Μαΐου 2018.