Εννέα των Ogoni: Έγινε το πρώτο βήμα για δικαίωση στον αγώνα κατά της Shell

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την Τετάρτη μία προσωρινή απόφαση στην υπόθεση της Ester Kiobel και άλλων τριών γυναικών σχετικά με τη συμμετοχή της Shell στην παράνομη σύλληψη, κράτηση και εκτέλεση των συζύγων τους από τους στρατιώτες της Νιγηρίας. Αποφάσισε υπέρ των εναγόντων ότι το δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα της υπόθεσης και ότι αυτή δεν πρέπει να παραγραφεί.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Shell πρέπει να παραδώσει στους εμπλεκόμενους δικηγόρους ορισμένα εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα και ότι θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν μάρτυρες.

Ο Mark Dummett, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα ζωτικό βήμα προς τη δικαιοσύνη όσον αφορά την Esther και τις άλλες ενάγουσες. Θέτει επίσης ένα σημαντικό υπόβαθρο για άλλα θύματα σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν να καλέσουν ισχυρές εταιρίες να λογοδοτήσουν, και που αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Χαιρετίζουμε τις Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo και Victoria Bera. Το χρωστάμε στο θάρρος και την επιμονή τους που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Οι γυναίκες αυτές πιστεύουν ότι οι σύζυγοι τους θα ζούσαν ακόμα και σήμερα αν δεν ήταν η αδίστακτη επιδίωξη κέρδους της Shell, η οποία ενθάρρυνε την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών της κυβέρνησης της Νιγηρίας, ακόμη και όταν γνώριζε το θανατηφόρο κόστος που θα είχε για τους ανθρώπους. Η Shell μπορεί τώρα να κληθεί για ανάκριση σε δικαστήριο, σχετικά με το τι γνώριζε και πώς συνέβαλε σε αυτό το τρομακτικό γεγονός για την ιστορία της Νιγηρίας.

«Η χτεσινή απόφαση είναι τεράστιας σημασίας για όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την απληστία και την απερισκεψία των παγκόσμιων πολυεθνικών εταιριών».

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, να διατάξει τη Shell να αποστείλει εσωτερικά έγγραφα, αλλά εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν διατάχθηκε η εκχώρηση όλων εκείνων των εγγράφων που ζήτησαν οι δικηγόροι της Esther.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Μάη στο amnesty.gr