Η σφαγή των παιδιών… Το ρατσιστικό μακελειό του απαρτχάιντ τον Ιούνη του 1976 στο Σοβέτο




Στις 16 Ιούνη του 1976, ένα 13χρονο παιδί, ο μαθητής, Χέκτορ Πίτερσεν, πέφτει νεκρό από τις σφαίρες της αστυνομίας του καθεστώτος του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Ηταν από τα πρώτα – άλλες πηγές το αναφέρουν ως το πρώτο – θύματα της σφαγής των παιδιών και των νέων του Σοβέτο από τις δυνάμεις καταστολής της ρατσιστικής κόλασης της χώρας, εκείνη τη μέρα.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στην Ν. Αφρική ξεκίνησε ακόμη πιο άσχημα. Το καθεστώς, κλιμακώνοντας τις φυλετικές διακρίσεις ανακοινώνει την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της γλώσσας των Αφρικαανς (το γλωσσικό ιδίωμα των λευκών κατοίκων ολλανδικής καταγωγής οι οποίοι αποτελούσαν και την εθνολογική βάση του απαρτχάιντ) στην εκπαίδευση.

Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της μαύρης πλειοψηφίας του πληθυσμού μετά από δεκαετίες καταπίεσης, η οποία μόνο με όσα υπέστησαν οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ μπορεί να συγκριθεί.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί οργανώνουν στις 16 Ιούνη μεγάλη, ειρηνική διαδήλωση στο Σοβέτο, το μεγαλύτερο γκέτο της εποχής κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παρά το γεγονός του ειρηνικού χαρακτήρα της διαμαρτυρίας και του νεαρού της ηλικίας των διαδηλωτών, το καθεστώς διατάζει την αστυνομία να ρίξει στο «ψαχνό».

Και ακριβώς αυτό γίνεται.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να αμυνθούν και απαντούν με πέτρες στους αστυνομικούς, στήνουν οδοφράγματα με ό,τι βρουν, αναποδογυρίζουν κάδους και πυρπολούν αυτοκίνητα. Η κρατική καταστολή κλιμακώνεται με ελικόπτερα που ρίχνουν χημικά και καταλήγει σε μακελειό: Μέχρι τη νύχτα, ο μαύρος πληθυσμός θρηνεί 174 νεκρούς, κυρίως παιδιά, εφήβους και νέους, ενώ ξεπερνούν τους 1.200 οι τραυματίες 1.300 οι συλληφθέντες.

σοβετο2

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία «σφράγισε» το Σοβέτο, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες σε ακόμα τουλάχιστον 70 γκέτο.

Η διεθνής κατακραυγή από την σφαγή ήταν τεράστια. «Σφραγίζεται» με το Ψήφισμα 392 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (19 Ιουνίου 1976), το οποίο καταδίκαζε έντονα τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και το ρατσιστικό καθεστώς. Η κυβέρνηση του σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού Μπαλτάζαρ Φόρστερ αναγκάστηκε να πάρει κάποια επιφανειακά μέτρα.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν ικανό να «σβήσει» το αθώο αίμα. Και η φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του Χέκτορ θα γίνει ακόμη ένα αποτρόπαιο σύμβολο της κτηνωδίας του φασισμού και του ρατσισμού…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό, στις 16 Ιουνίου 2016.