Κλιματική αλλαγή: Tην πιο ζεστή χρονιά της Ιστορίας, οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS
Σημαντικό υπόμνημα προς τα μέλη του Κογκρέσου υπέβαλαν οι μεγαλύτερες επιστημονικές οργανώσεις της Αμερικής. Σε αυτό, τονίζουν ότι η οφειλόμενη στην ανθρώπινη δράση κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, τα αποτελέσματά της είναι ήδη αισθητά στις ΗΠΑ και μόνο μια σοβαρή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.

Οι 31 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρία (AMS), η Αμερικανική Εταιρία Βοτανολόγων (ASPB) και η Αμερικανική Ένωση για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (AAAS) –οργανώσεις που εκπροσωπούν  χιλιάδες επιστήμονες, όπως σημειώνει το Associated Press– παρέδωσαν το υπόμνημά τους στους νομοθέτες, την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν, οι επιπτώσεις της κλιματικής είναι μεταξύ άλλων «ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αυξημένος κίνδυνος για τοπική ανυδρία, κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και διατάραξη των οικο-συστημάτων». Επιπλέον, προειδοποιούν ότι «η σοβαρότητα των επιπτώσεων αυτών αυξάνεται και θα ενταθεί τις επόμενες δεκαετίες».

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι «η λήψη μέτρων είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, τη διατροφή, την πρόσβαση στο νερό και την εθνική ασφάλεια, μεταξύ άλλων» και καταλήγουν ότι προτίθενται να συνεργαστούν με τους νομοθέτες για τη «διαχείριση αυτών των προκλήσεων».

Η επείγουσα δήλωση συντάσσεται τη χρονιά που πιθανότατα θα αποτελέσει τη θερμότερη στην ιστορία και επαναλαμβάνει ζητήματα που είχαν θέσει σε επιστολή τους 18 κορυφαίες οργανώσεις προς τα μέλη του Κογκρέσου, το 2009. Παρ’ όλα αυτά το Κονγκρέσο αδυνατεί να αναλάβει οποιαδήποτε ουσιαστική δράση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει ήδη τη ζωή μας και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπιν Τσασντόν (Robin Chazdon), διευθυντής της Ένωσης για την Τροπική Βιολογία και Διατήρηση (ΑTBC), μια από τις υπογράφουσες οργανώσεις. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις, επιστρατεύοντας την επιστημονική γνώση και κινητοποιώντας την κοινωνία να αναλάβει δράση. Είναι ευθύνη των πολιτικών μας να προχωρήσουν σε αλλαγές», προσθέτει.

Η Αν Γιόντερ (Anne  Yoder), πρόεδρος της Εταιρίας Συστηματικής Βιολογίας (ASB), είπε: «Χρωστάμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας να αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα, ώστε οι απόγονοί μας να μην πληρώσουν το τίμημα της απληστίας της δικής μας γενιάς».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου για τη Χρηματοδότηση της Αμερικανικής Αναπτυξιακής Δράσης (CAPAF), το συγκεκριμένο υπόμνημα είναι αναγκαίο: περίπου το 1/3 των μελών του Κογκρέσου αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσιεύτηκε στο Common Dreams, στις 29 Ιουνίου 2016.