Ο Τραμπ αντιμέτωπος με τέσσερις δίκες, αξιοποιεί τις κατηγορίες για την εκστρατεία του

Jon Tyson/Unsplash

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις δικαστικές διώξεις και χρησιμοποιεί τις κατηγορίες εναντίον του για να τροφοδοτήσει την εκστρατεία του. Εν τω μεταξύ, παραμένει ο επικρατέστερος για το χρίσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, συγκεντρώνοντας σε δημοσκοπήσεις 59% των προτιμήσεων.


Του Dan La Botz

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι επερχόμενες δίκες του οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες προς μια άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση.

Ο Τραμπ, ο πρώτος πρώην Πρόεδρος στον οποίο απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, είναι υπόδικος σε τέσσερα διαφορετικά ομοσπονδιακά και πολιτειακά δικαστήρια για συνολικά 91 κατηγορίες, πολλές από τις οποίες είναι σοβαρά κακουργήματα: αν καταδικαζόταν για όλες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 712 χρόνια και έξι μήνες φυλακή.

Παρόλα αυτά, παραμένει ο κορυφαίος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και έχει χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες εναντίον του για να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να συγκεντρώσει εκατομμύρια για την εκστρατεία του και τη νομική του υπεράσπιση.

Μετά την κράτηση για την τελευταία κατηγορία που του απαγγέλθηκε στην Πολιτεία της Τζόρτζια, η εκστρατεία του Τραμπ έβαλε τη φωτογραφία του ιδίου σε μπλουζάκια και ποτήρια καφέδων και συγκέντρωσε άλλα 7,1 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος υποστηρίζει και οι οπαδοί του πιστεύουν ότι όλες οι κατηγορίες αποτελούν συνωμοσία από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς για να καταστρέψουν τον Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Τα νομικά ζητήματα είναι περίπλοκα.

Dave Lowe/Unsplash

Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται

Η υπόθεση των χρημάτων αποσιώπησης. Ο Τραμπ κατηγορείται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζοντας 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Αυτές αφορούν την υπόθεση απόπειρας εξαγοράς από τον Τραμπ της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016, για να αποφύγει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Η δίκη είναι έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.

Η υπόθεση των εγγράφων. Ο Τραμπ ανιτιμετωπίζει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη νότια περιφέρεια της Φλόριντα 40 ποινικές κατηγορίες για την αφαίρεση από τον Λευκό Οίκο διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων, την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και την αψήφιση μιας κλήτευσης. Η υπόθεση έχει οριστεί για δίκη τον Μάιο του 2024.

Η υπόθεση της εξέγερσης. Ο Τραμπ κατηγορείται στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ στην Περιφέρεια της Κολούμπια με τέσσερις κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής των εκλογών. Κατηγορείται για απόπειρα εξαπάτησης της κυβέρνησης, για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των ψηφοφόρων και για παρεμπόδιση των επίσημων διαδικασιών. Η δίκη αυτή θα διεξαχθεί επίσης τον Μάρτιο του 2024.

Η υπόθεση της εκλογικής ανατροπής. Τέλος, στην Πολιτεία της Τζόρτζια, ο Τραμπ και άλλοι 18 αντιμετωπίζουν 13 ποινικές κατηγορίες για εκβιασμό, απόπειρα να πείσουν δημόσιο λειτουργό να παραβιάσει τον όρκο του, κατάθεση ψευδούς εγγράφου, συνωμοσία για πλαστοπροσωπία δημόσιου λειτουργού, ψευδείς δηλώσεις, κατάθεση ψευδών εγγράφων και πλαστογραφία. Η δίκη έχει οριστεί για τον Οκτώβριο του 2023.

Bruno Figueiredo/Unsplash

Τα ενδεχόμενα

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όλες αυτές τις δίκες. Δεδομένου του αριθμού και της πολυπλοκότητας αυτών των υποθέσεων, δεν είναι σαφές αν κάποια από αυτές μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον Ιούλιο του 2024, όταν θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος.

Μπορεί να δικαστεί και να καταδικαστεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ακόμα να θέσει νόμιμα υποψηφιότητα για Πρόεδρος.

Εάν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκλεγεί Πρόεδρος, ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει την προεδρική εξουσία για να δώσει χάρη στον εαυτό του, αν και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τότε μια συνταγματική κρίση θα προέκυπτε.

Η δέκατη τέταρτη τροπολογία: Εκτός από τις δικαστικές υποθέσεις, ορισμένοι φιλελεύθεροι και συντηρητικοί νομικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποκλειστεί βάσει της “ρήτρας εξέγερσης” της Δέκατης Τέταρτης Τροπολογίας.

Η συγκεκριμένη ρήτρα υιοθετήθηκε το 1868 μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και αποκλείει όποιον συμμετείχε σε εξέγερση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Έχουν ήδη κατατεθεί νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του Τραμπ στην εξέγερση του Ιανουαρίου 2021 και η προσπάθειά του να κλέψει τις εκλογές τον καθιστούν ακατάλληλο.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ο Τραμπ προηγείται με 59% και ο πιο κοντινός του αντίπαλός του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, έχει μόνο 13%.

Σε μια εθνική αναμέτρηση, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Τραμπ θα νικούσε τον Μπάιντεν με 40-39%, με κάποιες ψήφους να πηγαίνουν σε υποψηφίους τρίτων κομμάτων. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι θα είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Ο Μπάιντεν είναι 80 ετών, ο γηραιότερος προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ και προς το παρόν μόνο το 42% των ψηφοφόρων τον εγκρίνει. Αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση του AP-NORC δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών ψηφοφόρων δεν θα ψήφιζαν τον Τραμπ το 2024.

Έτσι, αν και θα ήθελαν να έχουν έναν διαφορετικό, νεότερο υποψήφιο, είναι πιθανό οι Δημοκρατικοί να συσπειρωθούν στον Μπάιντεν, ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Σε επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε την Αριστερά και τις εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο International Viewpoint.

Διαβάστε επίσης:

Ρουθ Γουόντακ: Για την κανονικοποίηση της προσβλητικότητας στην ακροδεξιά ρητορική

Ντόναλντ Τραμπ: Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του