Ποινή φυλάκισης για τον Τουρκοκύπριο αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου
Ποινή φυλάκισης 20 ημερών αποφάσισε να επιβάλει το Στρατοδικείο στην  κατεχόμενη Κύπρο στον Αντιρρησία Συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου.


Βγαίνοντας από το δικαστήριο ο Χαλίλ ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι και τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Το ίδιο επανέλαβε και ο δικηγόρος του Χαλίλ, Οντζιέλ Πολίλι.

Ο παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Αντιρρησιών Συνείδησης δήλωσε απογοητευμένος. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιo λόγο λήφθηκε αυτή η απόφαση, αφού εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποθέσεις παρόμοιες με αυτή του Χαλίλ

“Οι παππούδες μας, οι μπαμπάδες μας πολέμησαν πριν, εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας είναι η ειρήνη. Εχουμε δικαίωμα στο να είμαστε αντιρρησίες συνείδησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας”, ήταν τα λόγια του Χαλίλ, ενώπιον του Στρατοδικείου

Ενώπιον της ΕΕ η άρνηση του Τουρκοκύπριου Χαλίλ να υπηρετήσει τον κατοχικό στρατό

Την περίπτωση του Χαλίλ Καραπασιάογλου έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε.

Στην ερώτηση τονίζεται το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης που κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως επίσης και η κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει το περιστατικό και να προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία. Με την ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής ζητά πληροφόρηση για το κατά πόσον η ΕΕ προτίθεται να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό, το οποίο αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χαλίλ Καραπασιάγλου, αφού η άρνηση στράτευσης κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής θητείας.

Πηγή Αναδημοσίευσης: Ο Διάλογος