Το κίνημα κατάληψης της Πανεπιστημιακής Επιτροπής Υποτροφιών στην Ινδία Occupy UGC (University Grants Commission) μοιάζει ακατανόητο και γελοίο στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις της χώρας, καθώς έτσι παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι μεγάλες εφημερίδες καθημερινής κυκλοφορίας είτε αποσιωπούν εντελώς τις διαμαρτυρίες είτε επικεντρώνονται στο «κρίσιμο» ζήτημα του «βανδαλισμού» και της «παραμόρφωσης» του σταθμού του μετρό ITO από διαμαρτυρόμενους φοιτητές.
Tης Sunalini Kumar
Η εφημερίδα Times of India μίλησε για την «αναίδεια» των φοιτητών που εκφράζεται μέσα από αυτές τις πράξεις «βανδαλισμού» και στα social media οι φοιτητές παρουσιάστηκαν υποτιμητικά ως παραπλανημένα πιόνια στα χέρια μιας ομάδας φιλόδοξων αριστερών καθηγητών του Πανεπιστημίου JNU (Jawaharlal Nehru Uninersity)! Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τα νόμιμα αιτήματα των φοιτητών… Μερικά από αυτά τα αιτήματα επιχειρεί να εξηγήσει και η αφίσα του κινήματος. Αυτή είναι και η εικόνα που ζωγράφισαν οι φοιτητές στους τοίχους του μετρό.
Προς την Επιτροπή Υποτροφιών,
Το να μας αρνηθείτε τις υποτροφίες σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσω
την πίεση να παντρευτώ. Σημαίνει, όμως, ότι κι εσείς θα αντιμετωπίσετε την
πίεση ολόκληρου του φοιτητικού πληθυσμού!
Όπως επισήμανε η Camalita Naicker στο εξαιρετικό άρθρο της για τη Νότια Αφρική, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων και την περικοπή των υποτροφιών δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα παγκόσμιο, ολοένα και πιο μαζικό φαινόμενο, που υπερβαίνει τις στενές πολιτικές συμμαχίες. Κι αυτό γιατί δεν χρειάζεται να είσαι Αριστερός για να καταλάβεις ότι στις σύγχρονες συνθήκες η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα εφόδιο για τη διεκδίκηση οικονομικής ασφάλειας και ταυτόχρονα αυτό που μπορεί να σου στερήσουν, όταν προέρχεσαι από την άλλη πλευρά του δρόμου.
.@delhipolice brutality on peacefully protesting students. Punish Delhi Police @BJPRajnathSingh #OccupyUGc pic.twitter.com/J5gvRFxNop
— NAPM India (@napmindia) Δεκέμβριος 9, 2015
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αλληλογραφία αλληλεγγύης που ανταλλάσσουν οι φοιτητές του #OccupyUGC με τους φοιτητές του #Occupy SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London). Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Akash Bhattacharya, ερευνητή στην Ιστορία στο JNU.
Από #OCCUPYUGC:
Αγαπητοί φίλοι. Μπορεί να βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά μοιάζει ότι αγωνιζόμαστε για έναν κοινό σκοπό. Έχουμε μάθει για το πώς φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υψώνουν αδιάκοπα τη φωνή τους ενάντια στη μεροληπτική πρόταση για περικοπές στη χρηματοδότηση του ιδρύματος και την κατάργηση μαθημάτων που χαρακτηρίζονται ως «μη σχετικά» σύμφωνα με την αγορά, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, την αντι-δημοκρατική διοίκηση και την αδικαιολόγητη απόφαση για διαθεσιμότητα του Σάντι Νίκολ, γραμματέα του σωματείου. Τη στιγμή που αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν ερωτήματα για την κατάσταση στο SOAS, αναδεικνύουν ταυτόχρονα την επιχειρούμενη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη λειτουργία της αγοράς και του Πανεπιστημίου με τη Βιομηχανία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές και το προσωπικό του SOAS και χαιρετίζουμε το σθένος με το οποίο δίνετε τον αγώνα σας απέναντι στη διαρκή επιτήρηση των αρχών. Εδώ στην Ινδία, αγωνιζόμαστε κι εμείς ενάντια στο ξεπούλημα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Πρόσφατα, η Επιτροπή Πανεπιστημιακών Υποτροφιών, το ανώτατο θεσμικό όργανο των Πανεπιστήμιων της χώρας, ανακοίνωσε την κατάργηση μιας υποτροφίας που δίνεται σε ερευνητές και ερευνήτριες Μ.Phil και Ph.D στα Κεντρικά Πανεπιστήμια (περίπου 5000 και 8000 ρουπίες αντίστοιχα, τον μήνα – ποσό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό στη χώρα). Με αιτήματα την επαναφορά της υποτροφίας, την ενίσχυσή της και την επέκτασή της σε όλα τα κρατικά Πανεπιστήμια, βρισκόμαστε στο μέσο ενός αγώνα. Έχουμε καταλάβει το πέρασμα που οδηγεί στα κεντρικά κτίρια της Επιτροπής Υποτροφιών στο Νέο Δελχί και το κίνημά μας έχει πάρει το όνομα #ΟccupyUGC. Στην κατάληψη βρίσκονται φοιτητές και καθηγητές από όλα τα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, με πανό, ανακοινώσεις, ανοιχτά μαθήματα και εκδηλώσεις και ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί τη διαμαρτυρία μας. […]
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο KAFILA, στις 17 Νοεμβρίου 2015.
Για τη συγγραφέα
Η Sunalini Kumar είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Lady Shri Ram College του Πανεπιστημίου του Δελχί, όπου διδάσκει πολιτική και φεμινιστική θεωρία, συγκριτική πολιτική και θεωρίες για την ιδιότητα του πολίτη και την παγκοσμιοποίηση.