Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει το Bibby Stockholm: Το πλοίο-φυλακή για τους πρόσφυγες

Ashley Smith/Wikimedia Commons

Το πλοίο Bibby Stockholm, προσαραγμένο στο νησί Πόρτλαντ, αποτελεί μια νέα αντί-ανθρωπιστική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ήδη στις αρχές Αυγούστου, οι πρώτοι 15 μετανάστες εισήλθαν στην πλωτή αυτή εγκατάσταση, η οποία είναι σχεδιασμένη για τη διαμονή 500 ανθρώπων. Με βάση το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για περιορισμό της μετανάστευσης μέσω της Μάγχης, η διαμονή στον πλωτό αυτό χώρο θα είναι υποχρεωτική για τους πρόσφυγες, ενόσω διαρκεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους.


Με πληροφορίες από το Público

Μετάφραση-προσαρμογή: Συντακτική ομάδα passworld.gr


Το σκάφος Bibby Stockholm δεν είναι μια απλή δομή φιλοξενίας, αλλά μια πλωτή φυλακή με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει χρήματα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιεί για να στεγάζει αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή δαπανώνται έξι εκατομμύρια λίρες (σχεδόν επτά εκατομμύρια ευρώ) την ημέρα για τη φιλοξενία προσφύγων, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης αιτήσεων ασύλου και της απότομης αύξησης της μετανάστευσης τον τελευταίο χρόνο.

Το Bibby Stockholm θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 18 μήνες. Προορίζεται για «ενήλικους ανύπαντρους άνδρες» που αναμένουν απάντηση στην αίτηση ασύλου.

Ωστόσο, οι αιτούντες άσυλο θα βρίσκονται υπό την εφαρμογή «μέτρων ασφαλείας επί του πλοίου 24 ώρες το 24ωρο για να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση των τοπικών κοινοτήτων», διευκρινίζει η κυβέρνηση στο σχέδιό της.

Ενάντια στην πλωτή φυλακή

Η χρήση αυτής της φορτηγίδας ως πλωτού ξενοδοχείου-φυλακής είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Μάρτιο, αλλά το θέμα δεν είχε συζητηθεί ξανά, ενώ το πλοίο περίμενε στο λιμάνι για την κατάλληλη ανακαίνιση, ενώ πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονταν για τη χρήση του.

Περισσότερες από ενενήντα ομάδες και εκατοντάδες ακτιβιστές υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να σταματήσει αυτό που θεωρούν «πλωτή φυλακή».

«Είναι απαράδεκτο για μια κοινωνία που διέπεται από δημοκρατικές και ανθρώπινες αξίες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση του συστήματος ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το Bibby Stockholm/Ashley Smith/Wikimedia Commons

Το προηγούμενο της Ολλανδίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πλοίο αυτό αποτελεί αντικείμενο διαμάχης.

Το Bibby Stockholm έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ολλανδία, όπου λειτούργησε ως ιδανικός χώρος για επεισόδια βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακές συνθήκες υγιεινής, σύμφωνα με διάφορες έρευνες.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως καταφύγιο για άστεγους και αιτούντες άσυλο στο Αμβούργο της Γερμανίας τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε χρησιμοποιείται περιστασιακά ως χώρος στέγασης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Guardian, η εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία δεν είναι μεγάλη.

Αποτροπή της μετανάστευσης

Αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ για το μεταναστευτικό, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική τους τελευταίους μήνες. Η σκληρή γραμμή που προσπαθεί να επιβάλει η υπουργός Εσωτερικών του, Σουέλα Μπρέιβερμαν, έχει προκαλέσει την ένταση όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς μόλις πέρασε ο νόμος, ο οποίος απαγορεύει στους ανθρώπους που φτάνουν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ενώ εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να απελαύνονται στη Ρουάντα.

Το Bibby Stockholm είναι ένα μόνο από τα μέτρα της κυβέρνησης που συνοδεύουν το περιοριστικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο «Σταματήστε τις βάρκες», το οποίο αποσκοπεί στη δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων με βάρκες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία μέσω της Μάγχης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο público.es

Διαβάστε επίσης:

Οι απελάσεις στη Ρουάντα ως μέθοδος αποτροπής των προσφύγων

Το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας για αποστολή προσφύγων στη Ρουάντα: Η αποκέντρωση της πολιτικής των «τειχών»

Περισσότερος ανθρώπινος πόνος στα σύνορα με τη νέα συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση