Η απεργία των ποδοσφαιριστών στην Αργεντινή
Στο ταλαιπωρημένο ποδόσφαιρο της Αργεντινής, μέσα από τα οικονομικά ερείπια, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθούν η συναδελφική αλληλεγγύη και η ενότητα στη διεκδίκηση του αυτονόητου, του μισθού.


του El Balador


Μετά την καλοκαιρινή –μιλάμε πάντα για το νότιο ημισφαίριο– διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2016-2017, η σε πλήρη διάλυση ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής (AFA) διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση την αποζημίωση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα από το κρατικό κανάλι που θα πλήρωνε για αυτά, το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επανέναρξης του πρωταθλήματος. Κυβέρνηση και AFA κατέληξαν σε συμφωνία για την αποπληρωμή 22 εκ. δολαρίων προς τις ομάδες, την Πέμπτη 2 Μαρτίου. Τα 22 εκατομμύρια, τα οποία αποτελούν το μισό από το χρέος που οφείλεται προς τις ομάδες, δεν επρόκειτο να μπουν στους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών μέχρι την Τρίτη 7 Μαρτίου.

Οι ομάδες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, είναι αυτές με τα χαμηλότερα έσοδα. Οι λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες που ανέβηκαν πρόσφατα ή αποτελούν «ασανσέρ» στο παράξενο, όσον αφορά τη διοργάνωσή του, αργεντίνικο πρωτάθλημα είχαν κάποιους από τους παίκτες τους απλήρωτους για 4 μήνες.

Luis Segura

Το συνδικάτο των ποδοσφαιριστών (Futbolistas Argentinos Agremiados) αποφάσισε να κατέβει σε απεργία και να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος αν δεν κατατεθούν οι οφειλές των συλλόγων στους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών.

Παρά τις πιέσεις από τους προέδρους-ιδιοκτήτες, την ομοσπονδία και την κυβέρνηση, οι αρχηγοί των ομάδων στήριξαν στο σύνολό τους την απεργία, την οποία αποφάσισε το συνδικαλιστικό τους όργανο, κι έτσι δεν διεξήχθησαν παιχνίδια το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ομάδες απείλησαν μέχρι και με τη χρησιμοποίηση παικτών από τις ακαδημίες, προκειμένου να γίνουν τα παιχνίδια, αλλά οι ποδοσφαιριστές δεν πτοήθηκαν.

Εν τέλει, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, το συνδικάτο FFA συμφώνησε με την ομοσπονδία ενώπιον του υπουργού Εργασίας ότι ένα ποσό της τάξης του 1 εκ. δολαρίων, που είναι τα χρωστούμενα σε μισθούς για το 2016, θα μπει στους λογαριασμούς των παικτών και ότι θα διεξαχθεί η 15η αγωνιστική με το παιχνίδι Βελέζ Σάρσφιλντ-Εστουδιάντες το απόγευμα της Πέμπτης (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

Οι «ανώριμοι» και «καλομαθημένοι» ποδοσφαιριστές του αργεντίνικου πρωταθλήματος έδειξαν πως ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά και να τα βάλουν με τους ισχυρούς του χώρου που διαχειρίζονται τα πολλά χρήματα και συνηθίζουν να μεταφέρουν τη χασούρα των συλλόγων τους στους πρωταγωνιστές τους ποδοσφαίρου, στους ίδιους τους παίκτες.

https://www.facebook.com/ElBalador/

https://twitter.com/elbalador86

https://footballista.wordpress.com/