Η δημογραφία ως πολιτικό εργαλείο πυροδοτεί την ανησυχία των πολιτών

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές για την αύξηση ή τη μείωση των γεννήσεων προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.


Της Patricia R. Blanco

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Κλιματική κρίση; Η λύση τότε είναι να πείσουμε τις γυναίκες να κάνουν λιγότερα παιδιά. Οι κοινωνίες γερνούν; Η συνιστώμενη πορεία δράσης είναι τότε το αντίθετο, να τις πείσουμε να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες και η γήρανση του πληθυσμού σε άλλες -σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους και αυξανόμενη αστάθεια- οδηγεί ορισμένες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές ελέγχου των γεννήσεων για να μειώσουν, να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το ποσοστό γεννήσεων.

Πρόκειται περί μιας απλοϊκής προσέγγιση που ανάγει την ανθρωπότητα σε «αριθμούς» και μετατρέπει το σώμα των γυναικών σε εργαλείο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Αυτή είναι η προειδοποίηση της τελευταίας έκθεσης του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), μιας ανάλυσης που αποκαλύπτει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ του πληθυσμού στην προοπτική της εκθετικής αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού σε έναν κόσμο επικαλυπτόμενων κρίσεων.

«Οι κυβερνήσεις κάνουν μεγαλύτερη χρήση πολιτικών με δημογραφικό σκοπό, είτε για να μειώσουν το ποσοστό γεννήσεων είτε για να το αυξήσουν, γεγονός που συμβάλλει στην ανησυχία του πληθυσμού, διότι μεταδίδεται η ιδέα ότι υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα που απαιτεί παρέμβαση από τις δημόσιες αρχές», εξηγεί ο Jaume Nadal Roig, δημογράφος και εκπρόσωπος του UNFPA στην Ουκρανία.

Αυτή η δημογραφική προσέγγιση ενθαρρύνει την εφαρμογή πολιτικών που, αντί να «προωθούν την ικανότητα των γυναικών να ασκούν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, τα εργαλειοποιούν και τα μετατρέπουν σε μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού», επισημαίνει ο Nadal.

Μεταξύ των πιο ακραίων περιπτώσεων συγκαταλέγονται χώρες όπως το Ιράν, το οποίο έχει εφαρμόσει περιορισμούς στις αμβλώσεις και έχει απαγορεύσει στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας να προσφέρουν δωρεάν αντισυλληπτικά, προκειμένου να ενισχύσει το ποσοστό γεννήσεων.

Ή η Ινδία -μια χώρα που έχει ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη στον κόσμο- η οποία προωθεί μέτρα για τον περιορισμό των γεννήσεων, όπως η πολιτική των δύο παιδιών το πολύ ανά γυναίκα.

Ψηφιδωτό σε επαρχία της Κίνας που προπαγανδίζει την πυρηνική οικογένεια αποκλειστικά του ενός παιδιού/Wikipedia Commons

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια, ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν σε μέρη όπου ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το λεγόμενο «επίπεδο αντικατάστασης» των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα.

Ο αριθμός αυτός, που συχνά προβάλλεται ως εγγύηση της πληθυσμιακής σταθερότητας, έχει γίνει κόκκινη γραμμή που οδηγεί τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν προβληματικούς όρους όπως «δημογραφική βόμβα» – όταν υπερβαίνεται – ή «δημογραφική καταστροφή» – όταν δεν επιτυγχάνεται, καταγγέλλει το UNFPA.

Η δημογραφική ρητορική της πληθυσμιακής καταστροφής, λέει ο οργανισμός, επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μια δημοσκόπηση της YouGov, η οποία διενεργήθηκε κατ’ εντολή του UNFPA, σε 7.797 άτομα σε οκτώ χώρες (Βραζιλία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιαπωνία, Νιγηρία και Ηνωμένες Πολιτείες) αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη θεωρείται «υπερβολικά υψηλός».

«Η έκθεση αναφορικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό φαίνεται να συνδέεται με την αυξημένη ανησυχία για το μέγεθος του πληθυσμού, τα ποσοστά γονιμότητας και τη μετανάστευση», αναλύει η έκθεση.

Η αντίληψη αυτή είναι ανησυχητική σε ένα πλαίσιο όπου, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, έξι στους επτά ανθρώπους δηλώνουν ότι «αισθάνονται ανασφαλείς» σε έναν κόσμο που απειλείται από την κλιματική κρίση και όπου οι εντάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την πανδημία του ιού covid-19, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ιστορικά επίπεδα μαζικών εκτοπισμών, αποδυναμωμένες οικονομίες και ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας.

Είναι αλήθεια, αναγνωρίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ότι το μέγεθος του πληθυσμού συνεπάγεται σύνθετες προκλήσεις όσον αφορά την κατανομή του πλούτου, την κατανάλωση φυσικών πόρων και καυσίμων ή την ύπαρξη επαρκών υποδομών, υπηρεσιών υγείας ή συνταξιοδοτικών προγραμμάτων για τη στήριξη του πληθυσμού.

Ωστόσο, αυτά τα οικονομικά ή κλιματικά προβλήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με κρατικές δημογραφικές πολιτικές, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένες χώρες όπου οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές για την αύξηση των ποσοστών γονιμότητας, «οι αμβλώσεις μπορεί να περιοριστούν, ένα μέτρο που συχνά συνοδεύεται από άλλα, όπως η άρνηση σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία ή οι δυσκολίες πρόσβασης σε μεθόδους αντισύλληψης», εξηγεί η Nadal.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση», προσθέτει ο δημογράφος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι πολιτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ο περιορισμός των γεννήσεων, αποτελούν επίσης ιστορικά παραβίαση των δικαιωμάτων, όπως οι αναγκαστικές στειρώσεις των ιθαγενών γυναικών στην Αμερική ή των πληθυσμών Ρομά στην Ευρώπη.

«Οι γυναίκες δεν είναι εργοστάσια παραγωγής μωρών», υποστηρίζει η Natalia Kanem, εκτελεστική διευθύντρια του UNFPA.

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ο πληθυσμός είναι πολύ υψηλός ή πολύ χαμηλός, αλλά αν όλοι οι άνθρωποι ζουν ελεύθερα και αν τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα γίνονται σεβαστά», προσθέτει. Το συμπέρασμά είναι ότι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και όχι ως άνθρωποι, τα ανθρώπινα δικαιώματα μένουν στο περιθώριο.

Τα δεδομένα το επιβεβαιώνουν αυτό. Η τελευταία έρευνα του UNFPA για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία διεξήχθη σε 68 χώρες αποκαλύπτει ότι το 44% των γυναικών που βρίσκονται σε σχέση δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, τις σεξουαλικές σχέσεις ή την αντισύλληψη.

Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο στερούνται το δικαίωμα στην αντισύλληψη

Το αποτέλεσμα είναι ότι «σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες είναι ανεπιθύμητες», μια καταπίεση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν ελεύθερα και υπεύθυνα αν θα κάνουν παιδιά και, αν ναι, πόσα και πότε.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη Nadal, δεν είναι η μη διαθεσιμότητα των αντισυλληπτικών μεθόδων ή του κόστους τους, αλλά η έλλειψη πρόσβασης στην πληροφόρηση ή η μεγάλη απόσταση από τα κέντρα υγείας, ιδίως σε χώρες με λιγότερους πόρους.

Κλιματική κρίση

Η ρητορική του «υπερβολικά υψηλού» πληθυσμού είναι ένας απλοϊκός τρόπος, σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA, για να εξηγηθούν «οι υπερφορτωμένες υποδομές, η κλιματική κρίση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η οικονομική αστάθεια, η πείνα και οι απειλές για την ασφάλεια».

«Το 10% του πληθυσμού ευθύνεται για το 50% των αιτιών που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου», τονίζει η Jaume Nadal, γεγονός που δείχνει ότι «οι χώρες με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας, οι οποίες θέλουν να τα αυξήσουν είναι αυτές που παράγουν και το μεγαλύτερο μέρος του CO2».

Με άλλα λόγια, η μείωση του ποσοστού γονιμότητας δεν θα λύσει την κλιματική κρίση, διότι οι χώρες που καταγράφουν τις περισσότερες γεννήσεις είναι αυτές που έχουν συμβάλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή, παρότι είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές της.

Οι λύσεις, σύμφωνα με το UNFPA, βρίσκονται σε άλλες παρεμβάσεις, όπως «τα βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα ή επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Επιπλέον, η μείωση του πληθυσμού δεν θα είχε κανένα βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τα δύο τρίτα της αύξησης του πληθυσμού που θα σημειωθεί μέχρι το 2050 εξηγούνται από τη λεγόμενη «δημογραφική δυναμική», μια αδράνεια που προκαλείται από τη σημερινή νεότητα του παγκόσμιου πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ούτε η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων σε χώρες με γηράσκοντα πληθυσμό θα είχε άμεσα αποτελέσματα, σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA: δεν θα έλυνε την τρέχουσα πληρωμή των συντάξεων και θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως μεγαλύτερες δαπάνες για την εκπαίδευση ή τα συστήματα υγείας.

 Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα ενίσχυαν αποτελεσματικότερα τα συστήματα κοινωνικής προστασίας είναι οι πολιτικές ισότητας που αποσκοπούν στην ευνοϊκότερη ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας, υπό τους ίδιους όρους με τους άνδρες, με μια δομή υποστήριξης που θα τους επιτρέπει να συνδυάζουν τον παραγωγικό και τον αναπαραγωγικό τους ρόλο. Παράλληλα, οι άνδρες θα πρέπει να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τα οικιακά καθήκοντα.

Από την άλλη πλευρά, η μετανάστευση πρέπει να αποτελέσει μέρος της συζήτησης, καθώς οι μετανάστες αυξάνουν τα ποσοστά γονιμότητας. Ο εμπειρογνώμονας του UNFPA απορρίπτει έτσι τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», που επινοήθηκε από τον Renaud Camus πριν από μια δεκαετία και τώρα υποστηρίζεται από τη λευκή ακροδεξιά, σύμφωνα με την οποία τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων του μεταναστευτικού πληθυσμού θα αντικαταστήσουν τελικά τον αρχικό -και λευκό- πληθυσμό των χωρών υποδοχής.

Και απέναντι στη χειραγώγηση των δημογραφικών στοιχείων, η οποία, σύμφωνα με τον ερευνητή του UNFPA Michael Hermann, οδηγεί πάντοτε σε «υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπάρχει μόνο ένα πιθανό αντίδοτο: η ενίσχυση της «δημογραφικής ανθεκτικότητας», δηλαδή της ικανότητας προσαρμογής και πρόβλεψης των προκλήσεων ενός πληθυσμού που παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην El País

Διαβάστε επίσης:

Η αναπαραγωγή ως εργαλείο του φυλετικού εθνικισμού

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών επιλέγει το Μεξικό ως πεδίο μάχης κατά των δικαιωμάτων