Η νέα αποικιοκρατική επισιτιστική οικονομία

Photo: Cheryl-Smanantha Owen/Greenpeace

Πώς ο Μπιλ Γκέιτς και οι αγροεπιχειρηματικοί γίγαντες “στραγγαλίζουν” τους μικρούς αγρότες στην Αφρική και στον παγκόσμιο Νότο.


Του Alexander Zaitchik

Μετάφραση: Σάκης Στεργενάκης


Το περασμένο καλοκαίρι, το παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς ολοκλήρωσε τις λεπτομέρειες για μια επανάσταση στην αφρικανική γεωργία. Σύμφωνα με ένα σχέδιο πρωτοκόλλου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, οι εμπορικοί φορείς που χρημοδοτούν ως χορηγοί την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών [1] επιδιώκουν να “κλειδώσουν” και τα 54 αφρικανικά κράτη σε ένα ιδιόκτητης επωνυμίας και τιμωρητικό μοντέλο καλλιέργειας τροφίμων, ένα μοντέλο που στοχεύει να υποκαταστήσει τις παραδόσεις και τις πρακτικές των αγροτών που έχουν διατηρηθεί στην ήπειρο για χιλιετίες.

Πρωταρχικός στόχος είναι το αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα των αγροτών να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να καλλιεργούν σπόρους και καλλιέργειες σύμφωνα με τις προσωπικές τους και τις κοινοτικές ανάγκες.

Επιτρέποντας στα εταιρικά δικαιώματα ιδιοκτησίας να αντικαταστήσουν την τοπική διαχείριση σπόρων, το πρωτόκολλο είναι το πιο πρόσφατο μέτωπο σε μια παγκόσμια μάχη για το μέλλον των τροφίμων. Με βάση τα σχέδια νόμων που συντάχθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες στη Γενεύη από δυτικές εταιρείες παραγωγής σπόρων, η νέα γενιά γεωργικών μεταρρυθμίσεων επιδιώκει να θεσπίσει νομικές και οικονομικές κυρώσεις σε όλη την Αφρικανική Ένωση για τους αγρότες που δεν υιοθετούν ξένους σπόρους που προστατεύονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων και των γενετικά τροποποιημένων εκδοχών ντόπιων σπόρων.

Η οικονομία των σπόρων που θα προκύψει θα μετατρέψει την αφρικανική γεωργία σε ευκαιρία πλουτισμού για τις παγκόσμιες αγροτικές επιχειρήσεις, θα προωθήσει τις μονοκαλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό και θα υπονομεύσει την ανθεκτικότητα σε μια περίοδο εντεινόμενης κλιματικής διαταραχής.

Οι αρχιτέκτονες της νέας οικονομίας των σπόρων

Μεταξύ των αρχιτεκτόνων αυτής της νέας οικονομίας των σπόρων περιλαμβάνονται όχι μόνο οι  μεγάλες εταιρείες παραγωγής σπόρων και βιοτεχνολογίας, αλλά και οι κυβερνήσεις-χορηγοί τους και μια σειρά από μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η συμμαχία εργάστηκε επισταμένως για να επεκτείνει και να σκληρύνει τους περιορισμούς της πνευματικής ιδιοκτησίας γύρω από τους σπόρους -γνωστούς και ως «προστασία φυτικών ποικιλιών» – κάτω από το μοδάτο πολιτικό μάντρα της «έξυπνης γεωργίας για το κλίμα».

Αυτή η ευρεία ρητορική φράση φέρνει στο νου μια σειρά από πρακτικές, κλιματικές αναβαθμίσεις στην παραγωγή τροφίμων που κρύβει μια πολύ πιο περίπλοκη και αμφιλεγόμενη προσπάθεια ανασχεδιασμού της παγκόσμιας γεωργίας προς όφελος της βιοτεχνολογίας και των αγροτικών επιχειρήσεων – και όχι των Αφρικανών αγροτών ή του κλίματος.

Η αυστηροποίηση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας στα αγροκτήματα σε ολόκληρη την Αφρικανική Ένωση θα αντιπροσώπευε μια σημαντική νίκη για τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις που έχουν περάσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε μια εκστρατεία για να υπονομεύσουν τις οικονομίες σπόρων που διαχειρίζονται οι αγρότες και να επιβλέπουν την αναγκαστική ένταξή τους στις «αλυσίδες αξίας» του παγκόσμιου αγροτικού επιχειρείν.

Αυτές οι αλλαγές απειλούν τα μέσα διαβίωσης των μικρών αγροτών της Αφρικής και τη συλλογική βιογενετική κληρονομιά τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βασικών σιτηρών, οσπρίων και άλλων καλλιεργειών που οι πρόγονοί τους αναπτύσσουν και προστατεύουν από την εποχή της αυγής της γεωργίας.

Για τους αγρότες που βρίσκονται στο μονοπάτι μιας παγκόσμιας σταυροφορίας της αγοράς για να τυποποιήσει και να ιδιωτικοποιήσει τους σπόρους τους, το διακύβευμα είναι απλώς η διατήρηση του δικαιώματός τους στην οικονομική αυτοδιάθεση.

H εικόνα στο πεδίο

Στις αρχές του 2023, πέρασα αρκετές εβδομάδες ταξιδεύοντας στη βόρεια σαβάνα της Γκάνας και συναντώντας αγρότες που είναι οι υποτιθέμενοι δικαιούχοι των «βελτιωμένων» κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρων. Με μια περίοδο ξηρασίας που διαρκεί έως και οκτώ μήνες και επιδείνωσή της, η περιοχή θα φαινόταν σαν πρότυπο για γεωργικά προγράμματα που υποκινούνται φαινομενικά από κλιματικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες.

Ωστόσο, στο ένα χωριό μετά από το άλλο, οι αγρότες δέχτηκαν και συζήτησαν τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος σπόρων που υποστηρίζεται από τη Δύση με επιφυλακτικότητα, σύγχυση και θυμό.

Νωρίς ένα πρωί, συμμετείχα σε μια συγκέντρωση επτά αγροτών μέσα σε ένα πλίνθινο δημοτικό κτίριο στα περίχωρα της Πάγκα, μιας πόλης-αγοράς κοντά στα σύνορα της Γκάνας με την Μπουρκίνα Φάσο.

Η ομάδα είχε συγκληθεί μετά από πρόσκληση του Isaac Pabia, του 45χρονου εθνικού γραμματέα της Ένωσης Αγροτών Καλλιεργητών της Γκάνας. Όταν δεν φροντίζει τις καλλιέργειες του φασολιού και της μανιόκας, ο Pabia ταξιδεύει στη χώρα για να ενημερώσει τους συναδέλφους του αγρότες σχετικά με τις αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν τη γεωργία των μικροϊδιοκτητών, που εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό μέσο διαβίωσης στην υποσαχάρια Αφρική.

Στην κορυφή της ατζέντας του Pabia ήταν μια φήμη σχετικά με τις διατάξεις του νόμου περί σπόρων του 2020 της χώρας. Οι πρώτες αναφορές έδειχναν ότι οι πολιτικοί στην Άκρα είχαν ποινικοποιήσει την αποθήκευση, το μοίρασμα και το εμπόριο σπόρων μεταξύ γειτόνων ή σε τοπικές αγορές. Διαδόθηκε το νεό  ότι οι αγρότες που μοιράζονταν σπόρους που προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας -μια έννοια τόσο ξένη για τους περισσότερους από αυτούς όσο και οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι που προστάτευαν οι πατέντες- θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αναμενόμενη απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως σε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία  μαυρομάτικου φασολιού, που αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής στη Δυτική Αφρική.

Ήταν δυνατό, ρώτησαν οι αγρότες, η αστυνομία της Γκάνας να μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να φυλακίσει τους καλλιεργητες φασολιών για εμπορία και εξευγενισμό «μη ελεγχόμενων» αποθεμάτων γηγενών σπόρων;

«Ο νόμος είναι πραγματικός», εξήγησε ο Pabia στην τοπική γλώσσα. «Γράφτηκε από τις εταιρείες για να ελέγχουν το πώς χρησιμοποιούμε τους σπόρους μας».

Παίρνοντας ένα αντίγραφο του Νόμου περί Προστασίας Φυτικών Ποικιλιών της Γκάνας —που βασίζεται στο ίδιο σχέδιο νόμου με το προτεινόμενο πρωτόκολλο της Αφρικανικής Ένωσης— μίλησε στα αγγλικά και διάβασε την Ενότητα 60, η οποία ορίζει τις κυρώσεις. «Ένας αγρότης που εκ προθέσεως διαπράττει αδίκημα», διάβασε, εκφωνώντας αργά, «υποχρεώνεται σε περίπτωση συνοπτικής καταδίκης σε πρόστιμο τουλάχιστον πέντε χιλιάδων μονάδων ποινής… ή σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών και όχι μεγαλύτερη των δεκαπέντε ετών”.

Όλοι στην αίθουσα σιώπησαν καθώς οι πληροφορίες καταστάλαζαν στο μυαλό της ομάδας. Οι αγρότες στη βορειοανατολική Γκάνα καλλιεργούν το φασόλι—ένα όσπριο πλούσιο σε πρωτεΐνες που οι Βορειοαμερικανοί γνωρίζουν ως μαυρομάτικο μπιζέλι—από την Εποχή του Χαλκού.

Πώς ήταν δυνατόν οι άνθρωποι που συνέχιζαν να καλλιεργούν μέσα σε αυτή τη γενεαλογική συνέχεια, να αντιμετωπίσουν, περίπου 5.000 χρόνια αργότερα, 15 χρόνια φυλάκιση για παραβίαση αξιώσεων ιδιοκτησίας σε ποικιλίες καλλιεργειών που βασίζονται στο τοπικό πρωτότυπο;

Αυτό το ερώτημα δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια του αστραπιαίου ταξιδιού της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις στην Γκάνα, τη Ζάμπια και την Τανζανία στα τέλη Μαρτίου – η επίσκεψη υψηλότερου επιπέδου από Αμερικανό αξιωματούχο από τότε που ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε το έγγραφο στρατηγικής του για την υποσαχάρια Αφρική το προηγούμενο καλοκαίρι.

Και στις τρεις χώρες, η Χάρις επιβεβαίωσε τη δέσμευση αυτού του εγγράφου για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την «ενίσχυση» της γεωργικής παραγωγής στην ήπειρο. Σε μια φάρμα της Ζάμπιας, ανακοίνωσε το ποσόν των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες-ιδιωτικές επενδύσεις που στοχεύουν να φέρουν «νέες τεχνολογίες [και] καινοτόμες προσεγγίσεις στη… γεωργική βιομηχανία». Αυτά θα παραδοθούν, είπε, μέσω συνεργασιών που περιλαμβάνουν «Αφρικανούς ηγέτες, αφρικανικές εταιρείες, αμερικανικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φιλάνθρωπους».

Η Χάρις δεν ανέφερε ονομαστικά αυτούς τους παράγοντες ούτε διευκρίνισε τι είδους «καινοτομία» σκόπευαν να φέρουν η ίδια και το σύμπλεγμα διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ στις αφρικανικές φάρμες. Αντίθετα, επικαλέστηκε το σαγηνευτικό, τεχνοκρατικό όραμα της «έξυπνης γεωργίας για το κλίμα» ως σκεπτικό για τη δραματική αναδιάρθρωση της επισιτιστικής οικονομίας της περιοχής.

Το ολιγοπώλιο εταιριών που ελέγχει την αγορά σπόρων

Ο νόμος περί Προστασίας Φυτικών Ποικιλιών της Γκάνας είναι μια εθνική παραλλαγή μιας περιφερειακής και παγκόσμιας σταυροφορίας για την ενσωμάτωση κάθε πτυχής της μικροκαλλιέργειας στο βιομηχανικό σύστημα τροφίμων. Ο πιο επίμονος αντίπαλος της σταυροφορίας ήταν ο ταπεινός σπόρος, του οποίου η φυσική ικανότητα να αναπαράγεται τον έχει κάνει μοναδικά ανθεκτικό στον ιδιόκτητο έλεγχο.

Από τη δεκαετία του 1980, οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις χορηγοί τους και οι μέγα-φιλανθρωπικοί σύμμαχοί τους έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτή την επιμονή σαν να ήταν καρκινικός όγκος, χρησιμοποιώντας εθνικούς νόμους και απειλές για να ωθήσουν τις κυβερνήσεις σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο να εισαγάγουν προστατευμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υβρίδια και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή ΓΤΟ (GTO).

Ο πλέον άμεσα οφελούμενος αυτού του σχεδίου είναι το ολιγοπώλιο  των τεσσάρων εταιρειών που ελέγχει τη μισή παγκόσμια αγορά σπόρων και το 75 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς αγροχημικών: Bayer (πρώην Monsanto), Corteva (πρώην DowDuPont), BASF και Syngenta, θυγατρική της ChemChina .

Οι γεωπόνοι που έχουν ως γνώμονα την ανάπτυξη έχουν διαφημίσει τη γεωργία έντασης χρήσης χημικών και κεφαλαίου ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας από τότε που ξεκίνησε η Πράσινη Επανάσταση τη δεκαετία του 1960. Αλλά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για την αντικατάσταση ποικιλιών σπόρων που καλλιεργούνται από αγρότες με πατενταρισμένες εκδοχές, που αναπτύχθηκαν σε ξένα εργαστήρια, έχουν αλλάξει με το πέρασμα των δεκαετιών.

Η σημερινή ρητορική στρέφεται στην υποτιθέμενη ανησυχία για τη «διατροφική ασφάλεια» σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιούν συνήθως αυτή τη γλώσσα, καθώς υποστηρίζουν τη «βελτίωση» των σπόρων σε χώρες, όπως η Γκάνα, η οποία το καλοκαίρι του 2022 έγινε ένα από τα περίπου μισή ντουζίνα αφρικανικά έθνη της υποσαχάριας Αφρικής που επέτρεψαν την πώληση ΓΤΟ, μαζί με τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Μπουρκίνα Φάσο και την Κένυα.

Επισιτιστική αποικιοκρατία

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον νόμο», είπε η Faustina Banakwoyem, μια 35χρονη καλλιεργήτρια σόγιας και πιπεριάς και η μοναδική γυναίκα στην ομάδα Paga. «Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να μας δελεάσουν λέγοντας ότι οι σπόροι τους είναι “καλύτεροι”. Τότε θα εξαρτηθούμε από σπόρους που δεν μπορούν να ξαναφυτευτούν. Οι σπόροι μας είναι από αυτό το χώμα. Είναι αποικιοκρατία να λένε τι σπόρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πώς να τους χρησιμοποιήσουμε».

«Οι εταιρείες έχουν αλλάξει τη διατροφική μας κουλτούρα. Τώρα χρησιμοποιούν απειλές για να αλλάξουν την αγροτική μας κουλτούρα», είπε ο Joseph Karimenga, ένας 30χρονος καλλιεργητής πιπεριάς, κρεμμυδιού και καλαμποκιού. «Αν αντικαταστήσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους με ξένους σπόρους που δεν μπορούν να ξαναφυτευτούν, τι θα συμβεί αν δεν φτάσουν οι νέοι σπόροι; Όταν οι άνθρωποι φοβούνται να μοιραστούν σπόρους με τους γείτονές τους; Είναι μια επίθεση ενάντια στην επιβίωσή μας».

Από τότε που τα πρώτα φυτά έγιναν επιλέξιμα για περιορισμένη προστασία μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τη δεκαετία του 1930, η προσπάθεια επέκτασης των αξιώσεων πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς. Αλλά μόνο πρόσφατα αυτές οι αξιώσεις απέκτησαν νόημα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η παγκόσμια κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980 επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να εξαρτήσει τη βοήθεια και με τα δάνεια κρατικής αποεπένδυσης στη γεωργία, ανοίγοντας το δρόμο για τις δυτικές αγροτικές επιχειρήσεις να εισέλθουν σε αγορές στην Αφρική και αλλού.

Οι ίδιες χώρες ήταν στο επίκεντρο του έργου για την παγκοσμιοποίηση των Δυτικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος κατά την ίδρυσή του το 1995 έδωσε εντολή στα κράτη μέλη «να φροντίζουν για την προστασία των φυτικών ποικιλιών είτε με διπλώματα ευρεσιτεχνίας είτε με ένα αποτελεσματικό σύστημα sui generis ή οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών».

Οι εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων με τμήματα βιοτεχνολογίας ήταν ιδιαίτερα πρόθυμες να εδραιώσουν μια βάση στην Αφρική, όπου υπήρχε ένας αγροτικός τομέας που ο επιχειρηματικός Τύπος ανέδειξε ως το «τελευταίο μεγάλο σύνορο» και τον οποίο αποτιμούσε σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Για να μυήσουν τους Αφρικανούς αγρότες στους σπόρους και τα αγροχημικά προϊόντα τους, οι εταιρείες συνεργάστηκαν με δυτικές κυβερνήσεις για να δημιουργήσουν συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η Δυτικοαφρικανική Συμμαχία Σπόρων (West African Seed Alliance – WASA), ένα κοινό έργο της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και γιγάντων του αγροτικού επιχειρηματικού κλάδου, όπως η Monsanto και η DuPont Pioneer, που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις για να «μεταμορφώσουν τη γεωργία της Δυτικής Αφρικής» αυξάνοντας την πρόσβαση σε « βελτιωμένες ποικιλίες σπόρων, λιπάσματα και προϊόντα φυτοπροστασίας», σύμφωνα με τον κύριο ανάδοχο της USAID στο πρόγραμμα, μια ομάδα βοήθειας συνεργαζόμενη με τις βιομηχανίες που ονομάζεται Καλλιέργεια Νέων Συνόρων στην Γεωργία (Cultivating New Frontiers in Agriculture).

Αλλά οι εταιρείες αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα: στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι ανησυχίες για τις πιθανές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον από τους ΓΤΟ τροφοδότησαν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αντικίνημα αφιερωμένο στην επιβράδυνση της εξάπλωσής τους.

Το κίνημα ενάντια στα Γενετικά Τροποποιημένα

Στον Παγκόσμιο Νότο, αυτό το κίνημα ανέπτυξε μια νέα γλώσσα των «δικαιωμάτων των αγροτών» για να αντιμετωπίσει έναν όλο και πιο έντονο βόρειο λόγο για «δικαιώματα των αναπαραγωγών  φυτών».

Ομάδες που αντιστέκονται στην επιβολή από τα πάνω των σπόρων ΓΤΟ και της γεωργίας με ένταση εισροών συγκεντρώθηκαν στο La Via Campesina, ένα διεθνές δίκτυο που ιδρύθηκε το 1993 για να διεκδικήσει «το δικαίωμα των λαών να ορίζουν τα δικά τους συστήματα διατροφής και γεωργίας».

Με αυτήν την ομάδα, γεννήθηκε η έννοια της «διατροφικής κυριαρχίας». Έτσι, επρόκειτο επίσης για ένα κίνημα για την υπεράσπιση αυτής της ιδέας ενάντια στην παγκοσμιοποιητική ατζέντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Όταν η συμφωνία WTO TRIPS [Trade-related Aspects of Intellectual Property Rights]  (Πτυχές που σχετίζονται με το Εμπόριο των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας) απαιτούσε κάποια μορφή ιδιωτικοποίησης των σπόρων, έβαλε ένα δαμόκλειο ξίφος πάνω από τα κεφάλια πολλών ανθρώπων και τους ανάγκασε να σκεφτούν πώς να την αντιμετωπίσουν», είπε ο Renée Vellvé, ένας από τους ακτιβιστές του οποίου το έργο προηγήθηκε της ίδρυσης της La Via Campesina.

Τα εκκολαπτόμενα κινήματα για την κυριαρχία επί των τροφίμων και των σπόρων σημείωσαν μία σημαντική νίκη το 2003, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια. Ως προσθήκη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα, η συμφωνία απαιτούσε από τα υπογράφοντα κράτη να υιοθετήσουν νόμους για τη βιοασφάλεια και ρυθμιστικούς φορείς για την επίβλεψη των δοκιμών, της παραγωγής και της πώλησης καλλιεργειών ΓΤΟ. Το πρωτόκολλο περιόρισε αμέσως την ορμή προς μια γενετικά τροποποιημένη Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική.

«Εάν δεν υπήρχε το πρωτόκολλο, θα δημιουργούνταν ένα χάος για την ανάληψη σημαντικών καλλιεργειών βασικών εμπορευματικών προιόντων στην Αφρική και αλλού», δήλωσε η Mariam Mayet, εκτελεστική διευθύντρια του Αφρικανικού Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα. «Οι εταιρείες θα είχαν καταχωρίσει ΓΤΟ σύμφωνα με τους νόμους για τους συμβατικούς σπόρους. Δεν θα είχε γίνει καμία συζήτηση γύρω από τη βιοασφάλεια, κανένας κανονισμός. Δεν ήθελαν το πρωτόκολλο [επειδή] ήταν ένα μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα ότι οι ΓΤΟ είναι διαφορετικοί και ενέχουν κινδύνους».

Η μετά το πρωτόκολλο εποχή

Η συμμαχία υπέρ των ΓΤΟ συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν μια καλύτερη στρατηγική προώθησης για την μετά την Καρθαγένεια εποχή.

Σύντομα εμφανίστηκαν νέες ομάδες χορηγών ευθυγραμμισμένες με τη βιομηχανία για να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια και να κερδίσουν προσωπικά τους Αφρικανούς αξιωματούχους, επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές (αν όχι ακόμη και πραγματικούς αγρότες).

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ είχε διαμεσολαβήσει σε πιο ακατέργαστες εκδοχές τέτοιων συμμαχιών κατά τη διάρκεια της Πράσινης Επανάστασης στα μέσα του 20ού αιώνα -μια απλούστερη εποχή για τη “χειρουργική” ανάπτυξη της βοήθειας και της τεχνογνωσίας των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Νότο- και τώρα ενημέρωσε την τακτική του.

Το 2001, οι αξιωματούχοι του Rockefeller συναντήθηκαν με στελέχη από πέντε σημαντικούς προμηθευτές σπόρων, συμπεριλαμβανομένων των DuPont Pioneer, Monsanto και DowAgro. Αυτή η συγκέντρωση εκκόλαψε το Αφρικανικό Ίδρυμα Γεωργικής Τεχνολογίας (African Agricultural Technology Foundation), το οποίο υπηρέτησε έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της Δυτικοαφρικανικής Συμμαχίας Σπόρων, αλλά με εστίαση σε Αφρικανούς γεωπόνους και ερευνητές αντί για πολιτικούς. «Το AATF σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ εταιρειών βιοτεχνολογίας και Αφρικανών επιστημόνων», δήλωσε η Joeva Sean Rock, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που μελετά την πολιτική της δυτικοαφρικανικής γεωργίας.

Αμέσως μετά την ίδρυσή του, το AATF τράβηξε την προσοχή και τη μεγαλοπρέπεια ενός νέου και φιλόδοξου παίκτη στην παγκόσμια φιλανθρωπική σκηνή: του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Το ίδρυμα -το οποίο προηγουμένως είχε προωθήσει νεοφιλελεύθερες εγχώριες πολιτικές όπως η ιδιωτικοποίηση σχολείων στις Ηνωμένες Πολιτείες- βρισκόταν στη μέση της εδραίωσης μιας νέας εικόνας ως πηγή φιλανθρωπικών δωρεών στην Αφρική, χρηματοδότησης πρωτοβουλιών κατά της ελονοσίας και άλλων εκστρατειών δημόσιας υγείας.

Το 2007, τα ιδρύματα Gates και Rockefeller συνεργάστηκαν για να ξεκινήσουν τη Συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική (AGRA – Alliance for a Green Revolution in Africa) για να ενισχύσουν τον νομικό και πολιτικό μετασχηματισμό που επιδιώκουν το AATF και το WASA, ένα έργο που περιέγραψε ως «οικονομική και ηθική επιταγή».

Αυτή η επιτακτική ανάγκη ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητη για τους μικρούς αγρότες στον Παγκόσμιο Νότο. Αμέσως μετά την ίδρυση του AGRA από τον Gates, περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι της κυριαρχίας των σπόρων και των τροφίμων συγκεντρώθηκαν στο Sélingué, στο Μάλι, για το Nyéléni, ένα φόρουμ που συνεκλήθη από τη La Vía Campesina. Η συγκέντρωση αντιπροσώπευε την ωρίμανση ενός κινήματος που τώρα βρισκόταν «σταθερά στην πορεία του», είπε η Renée Vellvé της GRAIN, μιας διεθνούς συμμαχίας μικρών αγροτών που ήταν ο πρόδρομος της La Vía Campesina. «Το Nyéléni συγκέντρωσε αγροτικές οργανώσεις, ψαράδες, αυτόχθονες πληθυσμούς και εργαζόμενους στον διατροφικό τομέα για να πλαισιώσουν την «διατροφική κυριαρχία» και να σφυρηλατήσουν στρατηγικές γύρω από αυτήν».

Το επόμενο έτος, 200 αφρικανικές ομάδες που αντιπροσώπευαν 200 εκατομμύρια αγρότες μικρής κλίμακας οργάνωσαν τη Συμμαχία για τη Διατροφική Κυριαρχία στην Αφρική (AFSA – Alliance for Food Sovereignty in Africa) για να αντιμετωπίσουν το χημικό-βιομηχανικό σύστημα τροφίμων που προωθείται από την AGRA, την οποία η GRAIN κατηγόρησε ότι «επέβαλε στους μικροκαλλιεργητές ένα γεωργικό σύστημα σπόρων και χημικών ελεγχόμενο από τις  εταιρείες, οικειοποιούμενη τις αυτόχθονες ποικιλίες σπόρων της Αφρικής, αποδυναμώνοντας την πλούσια και πολύπλοκη βιοποικιλότητα της Αφρικής και υπονομεύοντας την κυριαρχία των σπόρων και των τροφίμων».

Υπό την κηδεμονία των βιομηχανικών δωρητών, περισσότερες αφρικανικές κυβερνήσεις καθιέρωσαν στοιχειώδη ρυθμιστικά πλαίσια για την εισαγωγή των ΓΤΟ. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, οι εταιρείες έσπευδαν να υποβάλουν αίτηση για τις πρώτες δοκιμαστικές άδειες για την καλλιέργεια ΓΤΟ ποικιλιών τοπικών βασικών ποικιλιών (φασόλια, σόργο) και παγκόσμιων βασικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι). Στην Γκάνα, οι αγρότες είχαν αρχίσει να ακούν ανησυχητικές αναφορές από γειτονικές χώρες που είχαν δώσει ταχεία έγκριση ΓΤΟ. Στα βόρεια, οι βαμβακοκαλλιεργητές στη Μπουρκίνα Φάσο οδύρονταν για τις πιο κοντές ίνες του πατενταρισμένου από τη Monsanto ΓΤΟ σπόρου βαμβακιού. Στα ανατολικά, οι Νιγηριανοί αγρότες απογοητεύτηκαν από την ποιότητα μιας φερόμενης ανθεκτικής στα παράσιτα ποικιλίας φασολιού που τροποποιήθηκε για να παράγει υψηλά επίπεδα του Bacillus thuringiensis, ενός βακτηρίου του εδάφους.

«Είπαν ότι η γεύση του γενετικώς τροποποιημένου φασολιού δεν είναι τόσο ωραία και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βράσει και δεν κολλάνε μεταξύ τους όταν φτιάχνουμε moi moi [ένα παραδοσιακό πιάτο με μαλακό φασόλι]», είπε ο Joseph Karimenga, ο καλλιεργητής φασολιού Paga. «Όταν οι αποστολές φασολιών στη μαύρη αγορά άρχισαν να εμφανίζονται στις αγορές της Γκάνας, μάθαμε ότι όλα όσα είπαν ήταν αλήθεια».

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες των μικρών αγροτών, η προσπάθεια διάδοσης ΓΤΟ σε ολόκληρη την Αφρική ενισχύθηκε από μια πρωτοβουλία των G8 του 2012, τη Νέα Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή (New Alliance for Food Security and Nutrition), η οποία συνταίριαξε 10 αφρικανικές χώρες με δυτικές υπηρεσίες βοήθειας και εταιρείες, όπως η Monsanto, η Syngenta και η Yara, ο νορβηγικός γίγαντας λιπασμάτων.

Η AGRA, εν τω μεταξύ, επέκτεινε την επίθεση γοητείας της μεταξύ Αφρικανών αξιωματούχων και διεθνών επενδυτών. Ένευσε στους τελευταίους με το ανεπίσημο σύνθημα της μακροχρόνιας προέδρου της AGRA, Δρ. Agnes Kalibata, που της άρεσε να λέει στο κοινό: «Ελάτε για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά μείνετε για την οικονομική ευκαιρία».

Τέτοιου είδους εκκλήσεις ακούστηκαν κούφιες από τους μικροκαλλιεργητές που αποτελούν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής. Στην Γκάνα, η λαϊκή αντίθεση το 2013 απέρριψε έναν προτεινόμενο νόμο για τη βιοασφάλεια που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή δοκιμών για ΓΤΟ, καθώς και την πρώτη προσπάθεια ψήφισης ενός τιμωρητικού νόμου για τους σπόρους.

«Εκπαιδεύσαμε και ευαισθητοποιήσαμε τους ανθρώπους σχετικά με τους νόμους εμπλέκοντας τις παραδοσιακές αρχές -τους αρχηγούς- που έχουν περισσότερη νομιμοποίηση και απολαμβάνουν περισσότερη αφοσίωση από ότι τα μέλη του κοινοβουλίου στην Άκρα», δήλωσε ο Willie Laate, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ιθαγενούς Γνώσης και Οργανωτικής Ανάπτυξης της Γκάνα.

Αποδείχτηκε επίσης ότι οι αρχηγοί ασκούν μεγαλύτερη επιρροή από τον διακεκριμένο ευαγγελιστή της Πράσινης Επανάστασης εκείνη την εποχή, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια πολλών επισκέψεων στην Αφρική, ο Ομπάμα κατηχούσε τους Αφρικανούς σχετικά με τα οφέλη των ΓΤΟ κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων προώθησης για το Feed the Future, ένα αγροτικό πρότζεκτ που συνδυάστηκε με την εκστρατεία Doing Business in Africa της κυβέρνησής του.

Ο Fuseini Bugbono, ένας 64χρονος καλλιεργητής φασολιών και μανιόκας στη βόρεια περιοχή Gundoug Nabdam της Γκάνας, γελάει με την ανάμνηση των επιδρομών του Ομπάμα στην αφρικανική γεωργία. «Ο Ομπάμα ήρθε εδώ λέγοντας ότι οι ΓΤΟ είναι καλοί, αλλά η οικογένειά του είχε έναν βιολογικό κήπο πίσω από τον Λευκό Οίκο!» θυμήθηκε. «Όλοι οι δυτικοί ηγέτες είναι σαν κυνηγοί που χρησιμοποιούν δηλητήριο. Δεν το τρώνε αυτό το κρέας. Το πουλάνε.”

Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, η συμμαχία για την εκβιομηχάνιση της αφρικανικής γεωργίας είχε εντείνει την επίθεση δημοσίων σχέσεων, κυρίως χάρη στα χρήματα και τη στρατηγική κατεύθυνση του de facto ηγέτη της, Μπιλ Γκέιτς.

Μεταξύ των νέων προσπαθειών χειραγώγησης της συμμαχίας ήταν ένα reality show με θέμα τη γεωργία στην τηλεόραση της Γκάνας που παρήγαγε η AGRA μεταξύ 2015 και 2017.

Κάθε επεισόδιο παρουσίαζε ευγνώμωνες αγρότες να λαμβάνουν οδηγίες από ειδικούς για την ανωτερότητα των «μοντέρνων» εισροών και πρακτικών. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Joeva Sean Rock, την ανθρωπολόγο του Cambridge, περισσότερες από τις μισές εκπομπές επικεντρώθηκαν στην προώθηση «βελτιωμένων» σπόρων που αναπαράγονταν και ήταν κατοχυρωμένοι με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο εξωτερικό.

Τα μεγαλύτερα έργα επικοινωνιών που χρηματοδοτούνται από τον Gates είναι ανεξάρτητα από την AGRA. Το Ανοικτό Φόρουμ για την Αφρικανική Βιοτεχνολογία στην Αφρική, ή OFAB – (The Open Forum on African Biotechnology in Africa), διοργανώνει σεμινάρια για επιστήμονες, αγρότες και διάφορους παράγοντες επιρροής σε αφρικανικά κράτη με σχετική νομοθεσία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Πέρυσι, το γραφείο της Γκάνας διοργάνωσε ένα εργαστήριο με ανώτερους μουσουλμάνους κληρικούς για να εξηγήσουν γιατί το φασόλι ΓΤΟ ήταν χαλάλ.

Σε παρόμοιες γραμμές λειτουργεί και η Συμμαχία για την Επιστήμη (Alliance for Science), με έδρα το Πανεπιστήμιο Cornell, η οποία δικτυώνεται με μεταπτυχιακούς φοιτητές, επιστήμονες και δημοσιογράφους σε υπό διεκδίκηση αφρικανικές χώρες. Όπως και με τον  OFAB, το Ίδρυμα Gates είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του, με ενισχύσεις ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών υποστηρίζει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που φέρνει νέους ανθρώπους με επιρροή στην πανεπιστημιούπολη του Cornell Ithaca για τρίμηνες παραμονές με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να «ενδυναμώσει (το πρόγραμμα) τους αναδυόμενους διεθνείς ηγέτες» να υποστηρίξουν την «πρόσβαση στην επιστημονική καινοτομία στις χώρες καταγωγής τους» και να κατακτήσουν τεχνικές για «αποτελεσματική επικοινωνία γύρω από τη γεωργική βιοτεχνολογία».

Εκδοχές της ίδιας ιστορίας: Ονδούρα και Γουατεμάλα

Πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια πάνω-κάτω, Μεσοαμερικανοί αγρότες αναπαρήγαγαν τα πρώτα στάχυα αραβοσίτου από ένα άγριο χόρτο που φύτρωσε στις κοιλάδες των ποταμών του κεντρικού Μεξικού. Ακολούθησαν αγρότες πιο νότια, στη σημερινή Γουατεμάλα και Ονδούρα, οι οποίοι ανέπτυξαν άλλες ποικιλίες καλαμποκιού την εποχή που οι Αφρικανοί αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν το φασόλι.

Αυτοί οι αρχαίοι παραγωγοί δεν γνώριζαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, αλλά οι απόγονοί τους έχουν ενωθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα για να υπερασπιστούν τη γενετική επιβίωση της γεωργικής τους κληρονομιάς.

Αυτός ο αγώνας έφτασε στις πιο απομονωμένες γωνιές της εκτεταμένης «περιοχής προέλευσης» του καλαμποκιού, όπως στο Concepción de María, στην Ονδούρα, ένα χωριό ψηλά στα βουνά κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας με τη Νικαράγουα. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αυτόχθονες ή μεστίζοι απόγονοι πρώιμων καλλιεργητών αραβοσίτου, που βγάζουν τα προς το ζην σε μικροσκοπικά χωράφια στην πλαγιά των βουνών που έχουν θέα σε εύφορες, καλά αρδευόμενες κοιλάδες παραχωρημένες σε εμπορευματικές καλλιέργειες που ανήκουν σε βαρόνους της γης, όπως ο Πορφίριο Λόμπο Σόσα, ο διεφθαρμένος πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, που υπέγραψε τον μισητό Νόμο για τους Σπόρους της χώρας του το 2012.

Ένας χωματόδρομος που ανηφορίζει από την πλατεία του χωριού, οδηγεί στο γραφείο-παράγκα της Ένωσης Οικολογικών Επιτροπών της Νότιας Ονδούρας (Association of Ecological Committees of Southern Honduras). Για μια δεκαετία, καθώς η μάχη ενάντια στον νόμο για τους σπόρους αποκτούσε δυναμική, το οίκημα με την τσίγκινη οροφή χρησίμευε ως η αίθουσα επιχειρήσεων, όπου ένας οξυδερκής αγρότης ονόματι Feliciano Castillo Avila οδήγησε την τοπική αντίσταση. Αναπολώντας τις διαμαρτυρίες με έναν δημοσιογράφο σήμερα, ο 58χρονος Avila, συνήθως γήινος και έτοιμος να αστειευτεί, σκοτείνιασε στην όψη και μίλησε σαν πραγματιστής επιχειρηματίας, όταν αναφέρθηκε σε αυτό που θα αποκαλεί πάντα «νόμο της Monsanto». (Το 2018, ο γερμανικός όμιλος Bayer πλήρωσε 63 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Monsanto και των επιστημονικών της περιουσιακών στοιχείων.)

«Ο νόμος επιτέθηκε στην κληρονομιά μας, στο δικαίωμά μας να τρέφουμε τον εαυτό μας», είπε ο  Άβιλα. Ανοίγοντας ένα συρτάρι του γραφείου του, έβγαλε έναν καφέ φάκελο με την ένδειξη «LEY UPOV», ή «νόμος UPOV», μια αναφορά στην κυριαρχούμενη από τις βιομηχανίες ΜΚΟ με έδρα τη Γενεύη, που συντάσσει μοντέλα νόμων για την «προστασία των φυτικών ποικιλιών» για τον Παγκόσμιο Νότο. Το αρχείο του Avila περιείχε μια τσακισμένη και λεκιασμένη με χώμα εκτύπωση, του νόμου της Ονδούρας του 2012 για την προστασία των φυτικών ποικιλιών. Γύρισε μερικές σελίδες και μου έδωσε το έγγραφο.

«Ενότητα 51», είπε.

Όπως η Ενότητα 60 του νόμου για τους σπόρους της Γκάνας, αυτό ήταν το κομμάτι που γνώριζαν καλύτερα οι αγρότες της Ονδούρας: αυτό που απαριθμούσε τις ποινικές κυρώσεις για παραβίαση κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σπόρων, είτε με την πώληση ή το διαμοιρασμό τους είτε μέσω «μη εξουσιοδοτημένης διαδικασίας εφεύρεσης» που προέκυψε από τυχαία μόλυνση. Σε αντίθεση με τον νόμο περί σπόρων της Γκάνας, η νομοθεσία UPOV της Ονδούρας δεν περιείχε άμεση αναφορά σε φυλάκιση. Αλλά ο Avila αντιλήφθηκε τα προβλεπόμενα πρόστιμα -έως «10.000 ημέρες εισοδήματος» ή 27 χρόνια εισοδήματος επιβίωσης από τη γεωργία – ως εργαλείο για να επιτύχουν κάτι ακόμα χειρότερο: την απαλλοτρίωση.

«Τα υψηλά πρόστιμα είναι μια τακτική για να στερηθούν οι αγρότες τη γη τους», είπε. «Θα επιλέγαμε τη φυλακή πριν πουλήσουμε τις φάρμες μας. Τουλάχιστον στη φυλακή τρως τρεις φορές την ημέρα».

Επειδή τα εθνικά μέσα ενημέρωσης σιωπούσαν για το νόμο, ο Avila κατάλαβε τη σοβαρότητα της δρακόντειας γλώσσας και των προθέσεών της μόνο μετά από συνεννόηση με μια συλλογικότητα αγροτών από την Κολομβία. «Οι Κολομβιανοί μάς κάλεσαν σε μια συνάντηση και μας προειδοποίησαν: «Σταματήστε αυτόν τον νόμο, αλλιώς θα την πατήσετε άσχημα», είπε ο Άβιλα. «Είχαν επίσης εμπειρία με διαγονιδιακούς σπόρους και εξήγησαν ότι δεν αναπαράγονται όπως οι  σπόροι των χωρικών μας».

Επιστρέφοντας στην Ονδούρα, ο Avila οργάνωσε μια συνάντηση στα βουνά. Πέντε χιλιάδες αγρότες εμφανίστηκαν και συνέταξαν μια δήλωση που απορρίπτει τους ΓΤΟ και τον Νόμο για την Προστασία των Φυτικών Ποικιλιών. «Εξεγερθήκαμε και αρνηθήκαμε να αναγνωρίσουμε το νόμο», είπε ο Avila. «Κάναμε μηνύσεις. Δημιουργήσαμε τράπεζες σπόρων για να διασφαλίσουμε ότι οι σπόροι μας θα είναι πάντα προσβάσιμοι στις κοινότητες».

Το φθινόπωρο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας κατέρριψε το νόμο για τους σπόρους σε μια απόφαση που έκανε αναφορά στα δικαιώματα των αγροτών που κατοχυρώνονται στο εθνικό Σύνταγμα και στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αγροτών, που εγκρίθηκε το 2018. Αυτό το έγγραφο είναι μια μη δεσμευτική δήλωση που αφιερώνει ένα άρθρο στην επιβεβαίωση του ανθρώπινου δικαιώματος των αγροτών να διαχειρίζονται τους σπόρους έναντι των αξιώσεων των εμπορικών συμφωνιών και των νόμων περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Υιοθετήθηκε σύμφωνα με αυστηρές γραμμές Βορρά/Νότου, με τις περισσότερες από τις χώρες των  G8 να αντιτίθενται σθεναρά.

Μια πιο αιματηρή εκδοχή της ιστορίας της Ονδούρας διαδραματίστηκε στη Γουατεμάλα το 2014, όταν ένας παρόμοιος νόμος για τους σπόρους πυροδότησε την οργή του σκληρού και καλά οργανωμένου αριστερού αγροτικού κινήματος της χώρας.

Για 10 ημέρες, οι αγρότες ακινητοποίησαν τη Γουατεμάλα, κλείνοντας έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και με συγκεντρώσεις  σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα.

«Οι αγρότες κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθιστώντας τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα για την κυβέρνηση και τις εταιρείες», είπε η Inés Cuj, η ευγενική διευθύντρια του Meso-American Permaculture Institute, ενός βιολογικού αγροκτήματος και κέντρου πολιτικής εκπαίδευσης στις ακτές της ειδυλλιακής λίμνης Atitlán της δυτικής Γουατεμάλας.

Η Cuj διατηρεί ένα μικρό μνημείο για αυτές τις διαμαρτυρίες στην τράπεζα σπόρων του ινστιτούτου της. Σε έναν τοίχο επενδεδυμένο με πήλινα βάζα που περιέχουν την κληρονομιά των σπόρων της περιοχής – συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ποικιλιών κόκκινου, μαύρου και λευκού αραβοσίτου – έχει αναρτήσει μια φωτογραφία που απεικονίζει μια φάλαγγα από μικροσκοπικές και αγριεμένες ιθαγενείς γυναίκες Μάγια. Ντυμένες με παραδοσιακές ροζ μπλούζες και μαντήλια, στέκονται μαζί με τα παιδιά τους στραμμένες προς μια σειρά βαριά εξοπλισμένων αστυνομικών με σηκωμένα ρόπαλα.

«Αυτές οι γυναίκες απέρριψαν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι εταιρείες θέλουν μόνο να κάνουν τους σπόρους μας “καλύτερους”, επειδή οι σπόροι μας δεν χρειάζονται βελτίωση», είπε η Cuj.

«Οι πρόγονοί μας τους έκαναν δυνατούς μέσα σε χιλιάδες χρόνια. Θέλουν να δημιουργήσουν εξάρτηση από σπόρους που πρέπει να αγοράζονται κάθε χρόνο και που δεν αναπαράγονται. Έχετε δοκιμάσει να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους του Γενετικά Τροποποιημένου καλαμποκιού; Το φυτό βγαίνει παραμορφωμένο. Μεγαλώνει κατά το ήμισυ και πεθαίνει».

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης πρωτοβουλιών που στοχεύουν στον μετασχηματισμό της αφρικανικής γεωργίας. Με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Γκέιτς φθάνει στις περισσότερες αφρικανικές χώρες με ισότιμο ή μεγαλύτερο κύρος από πολλούς αρχηγούς κρατών— πόσο μάλλον από Διευθύνοντες Σύμβουλους, διευθυντές οργανισμών βοήθειας και άλλους αξιωματούχους ιδρυμάτων.

Όπως αρμόζει στον ιδρυτικό του ρόλο, ο όμιλος Γκέιτς είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης της AGRA, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 650 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του οργανισμού από το 2006. (Προσαρμοσμένος στην πενταετή στρατηγική που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός είναι πιθανότατα πιο κοντά στα 950 εκατομμύρια δολλάρια). Τα χρήματα του Γκέιτς είναι επίσης η κύρια πηγή υποστήριξης για το Ανοιχτό Φόρουμ για τη Γεωργική Βιοτεχνολογία στην Αφρική (Open Forum on Agricultural Biotechnology in Africa) και τη Συμμαχία για την Επιστήμη (Alliance for Science), δύο εκτεταμένες πρωτοβουλίες επικοινωνίας που προωθούν τους ΓΤΟ στην ήπειρο. Η υποστήριξη του Ιδρύματος Γκέιτς στο Αφρικανικό Ίδρυμα Γεωργικής Τεχνολογίας (African Agricultural Technology Foumdation) —συνολικού ύψους 141 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2008— έχει ξεπεράσει τα 97 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από την USAID, τον δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδότη του ομίλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον 46 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της AATF έχουν πάει απευθείας στα ταμεία του κορυφαίου εργολάβου της, της Bayer (πρώην Monsanto).

Η Stacy Malkan, η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύνταξης της ερευνητικής ομάδας U.S. Right to Know, πιστεύει ότι η πλούσια υποστήριξη του ιδρύματος προς αυτές τις ομάδες είναι μέρος ενός όχι και τόσο ενάρετου κύκλου που αντανακλά το άμεσο -και που συχνά παραβλέπεται- υλικό ενδιαφέρον του για τη γεωργική βιοτεχνολογία και το βιομηχανοποιημένο σύστημα τροφίμων γενικά.

«Στο Ίδρυμα Γκέιτς, οι επενδύσεις του είναι το πρόγραμμα», είπε η Malkan. «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι επιδοτούν, μέσω φορολογικών εκπτώσεων, επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που αυξάνουν το κληροδότημα του ιδρύματος. Ο λεγόμενος φιλανθρωπικός βραχίονας του ιδρύματος χρηματοδοτεί τη βιομηχανική γεωργία στην Αφρική με τρόπους που ωφελούν τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το ίδρυμα».

Δεν είναι σαφές ποια άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν οι δαπάνες του ιδρύματος. Η AGRA, η ναυαρχίδα του Γκέιτς στην Αφρική, κατέληξε σε μια ηχηρή αποτυχία σύμφωνα με τα δικά της αυτοαποκαλούμενα  αλτρουιστικά μέτρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση  που ανατέθηκε από το Ίδρυμα Γκέιτς διαπίστωσε ότι η AGRA δεν είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους στόχους της για διπλασιασμό των αποδόσεων και των εισοδημάτων 30 εκατομμυρίων νοικοκυριών μικροϊδιοκτητών και μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας στο μισό.

Μετά από 12 χρόνια και περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν σε 11 χώρες, η πείνα αυξήθηκε στην Αφρική, ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών μετά βίας μετακινήθηκαν. Οι επικριτές λένε ότι αυτό ήταν ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα των πολιτικών της AGRA.

«Αν ο στόχος είναι η επισιτιστική ασφάλεια, οι “βελτιωμένοι” σπόροι για ένα στενό κύκλο  εμπορευματικών καλλιεργειών χάνουν εντελώς τον στόχο», δήλωσε ο Timothy A. Wise, ανώτερος σύμβουλος στο Ινστιτούτο για την Αγροτική και Εμπορική Πολιτική (Institute for Agriculture and Trade Policy) και συγγραφέας του Eating Tomorrow: Agribusiness , Family Farmers, and the Battle for the Future of Food. «Οι υβριδικοί και ΓΤΟ σπόροι έχουν κατασκευαστεί για να αναπτύσσονται με την βέλτιστη ποσότητα νερού και μεγάλες ποσότητες συνθετικών λιπασμάτων, τα οποία οι μικροκαλλιεργητές δεν έχουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Ακόμη και όταν επιτυγχάνονται υψηλότερες αποδόσεις, η μονοκαλλιέργεια εξαντλεί το έδαφος και εκτοπίζει τις πιο θρεπτικές και πιο σημαντικές καλλιέργειες».

Το 2022, πιθανώς αναγνωρίζοντας ότι η φιλόδοξη αναβίωση της Πράσινης Επανάστασης ήταν μια αποτυχία, η AGRA απέσυρε τη φορτισμένη ιστορική αναφορά από το όνομά της για να γίνει ένα ασώματο αρκτικόλεξο. «Είναι σκόπιμο το AGRA τώρα να σημαίνει κυριολεκτικά τίποτα», είπε ο Wise

Η διακριτική μετονομασία της ΑGRA συνέβη εν μέσω μιας ευρείας αλλαγής στα μηνύματα στους τομείς των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης που καθοδηγούνται από τους δωρητές: την αναδυόμενη εντολή για την καταπολέμηση της «επισιτιστικής ανασφάλειας» με την υιοθέτηση της «έξυπνης γεωργίας για το κλίμα» (CSA). Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επινόησε την CSA το 2009 για να περιγράψει πρακτικές που στοχεύουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των αγροκτημάτων και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενός παγκόσμιου συστήματος τροφίμων που είναι υπεύθυνο για έως και 37% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τότε, ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι η εταιρική συμμαχία υπό την ηγεσία του Gates σφετερίστηκε την CSA, με προγράμματα όπως το Water Efficient Maize (Αραβόσιτος Αποδοτικός στο Νερό για την Αφρική) να λειτουργούν ως πράσινοι δούρειοι ίπποι για τη βιομηχανία.

«Η CSA είναι ένα όραμα επιτήρησης που καθοδηγείται από τη βιομηχανία της γεωργίας [και] την γεωργία χωρίς αγρότες με γνώμονα τα δεδομένα, [κάτι που εξηγεί γιατί] οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της περιλαμβάνουν τις Bayer, McDonnell και Walmart», δήλωσε η Mariam Mayet του Αφρικανικού Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα (African Centre for Biodiversity). «Από την άποψη του κλίματος, εδραιώνει τις παγκόσμιες ανισότητες ενός εταιρικού καθεστώτος διατροφής. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή συστήματος».

Ο Octavaio Sánchez, ο καταξιωμένος διευθυντής της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση της Βιολογικής Γεωργίας (National Association for the Promotion of Organic Agriculture) της Ονδούρας, υποστηρίζει ότι οι πολιτικές που προωθούν την πραγματική ανθεκτικότητα πρέπει να επικεντρώνονται στην αναγέννηση των εδαφών μέσω της χρήσης οργανικών λιπασμάτων, της αμειψισποράς και της διατήρησης γηγενών σπόρων, ικανών να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι ενός παγκόσμιου αγροοικολογικού κινήματος που έχει αναδυθεί από τους συνασπισμούς για την κυριαρχία των σπόρων και των τροφίμων των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το αγροοικολογικό κίνημα υπό την ηγεσία των αγροτών —με τη La Via Campesina και την AFSA  επικεφαλής— απορρίπτει τη γνωστή επωδό από τους υποστηρικτές των αγροτικών επιχειρήσεων ότι καταδικάζει τους αγρότες σε μόνιμη φτώχεια και στασιμότητα.

Η θέση του κινήματος υποστηρίζεται τόσο από μια αυξανόμενη βιβλιογραφία περιπτωσιολογικών μελετών όσο και από την ανάπτυξη επιστημονικών αγρο-οικολογικών πρακτικών. Όταν οι αξιωματούχοι του Ιδρύματος Γκέιτς ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν το AGRA το 2006, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειχνε ότι οι αγροοικολογικές πρακτικές αύξησαν τις αποδόσεις  σχεδόν κατά 80% σε μέσο όρο σε 12,6 εκατομμύρια αγροκτήματα σε 57 φτωχές χώρες.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «όλες οι καλλιέργειες εμφάνισαν κέρδη αποδοτικότητας χρήσης νερού», γεγονός που οδήγησε σε «βελτιώσεις στην παραγωγικότητα  τροφίμων». Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τη Διατροφή συνέστησε το 2019 στις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν αγροοικολογικά έργα και να ανακατευθύνουν «επιδοτήσεις και κίνητρα που προς το παρόν ωφελούν μη βιώσιμες πρακτικές», ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε παρόμοιες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Βασικός παράγοντας για την επιτυχία των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων υπό τοπικό έλεγχο, λένε οι υποστηρικτές της αγρο-οικολογίας, είναι να κερδίσουμε τη μάχη για τον έλεγχο των σπόρων. «Οι «μαγικοί σπόροι» του Μπιλ Γκέιτς θα επιταχύνουν τον κύκλο της χημικής καταστροφής που έχει καταστρέψει τα εδάφη της γης σε λιγότερο από έναν αιώνα», δήλωσε η Inés Cuj, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Permaculture στη Γουατεμάλα. «Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην παραδοσιακή γνώση και στους προγονικούς σπόρους που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πετύχει η επίθεση εναντίον τους. Είναι μια επίθεση ενάντια στην ίδια τη ζωή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nation.

[1] Ζώνη ελεύθερου εμπορίου που περιμβάνει τις περισσότερες χώρες της Αφρικής (African Continental Free Trade Area/AfCFTA)

Για τον συγγραφέα
Ο Alexander Zaitchik είναι συνεργάτης του Independent Media Institute και συγγραφέας του βιβλίου Owning the Sun, μια ιστορία της μονοπωλιακής ιατρικής.

Διαβάστε επίσης:

Βρώμικη Επιχείρηση «Σπόροι»: Μάχη για τις πατέντες καλλιεργειών στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί με σοβαρή επισιτιστική κρίση την Αφρική

Ο ρόλος της αποικιοκρατίας στην παγκόσμια κατανομή της χλωρίδας

Αφρικανές ερευνήτριες αντιτάσσονται στην «επιστημονική αποικιοκρατία»