Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας σε αντίθετη τροχιά με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η νίκη του Sánchez στο κοινοβούλιο της Ισπανίας ολοκληρώνει μια περίοδο πολιτικής αναταραχής που ξεκίνησε τον Μάιο, όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τις καταστροφικές απώλειες που υπέστη το κόμμα του στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Όπως αναμενόταν, οι 171 νομοθέτες που ανήκουν στο κόμμα του Feijóo και στην ακροδεξιά ομάδα VOX, καθώς και στη συντηρητική Λαϊκή Ένωση της Ναβάρρας, καταψήφισαν τον σοσιαλιστή υποψήφιο.

Έπειτα από μια σκληρή εκστρατεία, οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Sánchez εκλέγοντας ένα κοινοβούλιο, στο οποίο τόσο το αριστερό όσο και το δεξιό πολιτικό μπλοκ δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία.

Ο Sánchez αντιλήφθηκε αμέσως την ανάγκη να εξασφαλίσει την υποστήριξη των περιφερειακών εθνικιστικών κομμάτων και άρχισε να διαπραγματεύεται συμφωνίες στήριξης με το καθένα από αυτά.

Εν τέλει, το PSOE εξασφάλισε την υποστήριξη των Sumar, των καταλανικών κομμάτων ERC και Junts, των βασκικών EH Bildu και PNV, όπως και του γαλικιανού BNG και του κανάριου CC.

Η πιο περίπλοκη συμφωνία ήταν αυτή που συνομολογήθηκε με το κόμμα Junts, το οποίο ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Carles Puigdemont. Ο αυτονομιστής ηγέτης, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, απαίτησε αμνηστία για τα άτομα που διώκονται για ενέργειες που συνδέονται με το κίνημα.

Αν και ο Sánchez υποστήριζε επί μακρόν ότι μια τέτοια γενική αμνηστία ήταν αδύνατη, επειδή θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ισπανίας, εν τέλει, το κόμμα του κατέθεσε νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας σε άτομα που συμμετείχαν στο καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Η οργή για την αμφιλεγόμενη πρόταση ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και υπογράμμισε τις βαθιές εντάσεις που παραμένουν, καθώς το ζήτημα των αυτονομιών είναι ένα ζήτημα που διχάζει τους Ισπανούς από την εποχή της Β΄ Δημοκρατίας.

Διαδήλωση ενάντια στην χορήγηση αμνηστίας, Μαδρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023

Για τέσσερις εβδομάδες, συμπαθούντες της δεξιάς του PP και της ακροδεξιάς του VOX κατέλαβαν τον δρόμο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους τόσο στην αμνηστία όσο και στη συνεργασία με τα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα, κυρίως το καταλανικό Junts και το βασκικό Bildu. Για την ισπανική δεξιά και ακροδεξιά το Bildu αποτελεί το «ισοδύναμο» της ETA, ενώ το Junts αντιπροσωπεύει την «διάλυση» της Ισπανίας.

Παρ’ όλα αυτά, από το 1996 και έπειτα, αμφότερα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τόσο το PSOE όσο και το PP συνεργάζονται πάντα με τα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της έντονης συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Feijóo κατηγόρησε τον Sánchez ότι το νομοσχέδιο περί αμνηστίας θα αναζωπυρώσει το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας και θα απειλήσει την ακεραιότητα της Ισπανίας ως χώρας. «Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την αυτονομιστική υπόθεση από τον κ. Sánchez», είπε.

Ο Sánchez, ωστόσο, αντέτεινε ότι η νομοθετική πρόταση προάγει τη μεγαλύτερη εθνική ενότητα μέσω του «διαλόγου και της συγχώρεσης» και δικαίωσε τον ρόλο της επόμενης κυβέρνησής του ως προπύργιο απέναντι στις δεξιές δυνάμεις που έχουν σκοπό να «κρατήσουν τις γυναίκες στην κουζίνα και την κοινότητα LGBTQ+ στην ντουλάπα».

Η συμφωνία με τον αριστερό συνασπισμό Sumar, η επικεφαλής του οποίου, η Yolanda Díaz, διετέλεσε δεύτερη αναπληρώτρια πρωθυπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση συνεπάγεται μια σειρά από μέτρα, τα οποία, αν πράγματι υλοποιηθούν, θέτουν την Ισπανία στην ακριβώς αντίθετη τροχιά από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Alberto Garzón, Marta Lois, Carla Antonelli και Yolanda Díaz στο Κοινοβούλιο

Απασχόληση

Μείωση της μέγιστης νόμιμης εργάσιμης ημέρας χωρίς μείωση των μισθών σε 37,5 ώρες την εβδομάδα. Θα εφαρμοστεί σταδιακά, μειούμενη στις 38,5 ώρες το 2024 και σε 37,5 το 2025, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται σύμφωνα με το 60% του μέσου μισθού.

 Συντάξεις

Αύξηση των κατώτατων και μη ανταποδοτικών συντάξεων πάνω από την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών συντάξεων, μέχρι να φθάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στέγαση

Μόνιμη και αμετάκλητη εγγύηση της δημόσιας και κοινωνικής χρήσης των κατοικιών που χρηματοδοτούνται με δημόσιους πόρους, συγκράτηση των τιμών, συμπεριλαμβανομένων τόσο φορολογικών κινήτρων όσο και μηχανισμών ρύθμισης των ενοικίων, επανεξέταση της ρύθμισης των τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Υγεία

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την αύξηση του προσωπικού, τη βελτίωση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των κέντρων υγείας, τερματισμός των λιστών αναμονής στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη με μέγιστο χρόνος αναμονής: 120 ημέρες για χειρουργική επέμβαση, 60 ημέρες για εξειδικευμένες εξωτερικές επισκέψεις και 30 ημέρες για συμπληρωματικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, ενώ στην περίπτωση της ψυχικής υγείας, ο μέγιστος εγγυημένος χρόνος αναμονής θα είναι το πολύ 15 ημέρες για τους νέους, τους εφήβους και τα άτομα κάτω των 21 ετών, δικαίωμα στην καθολική, δημόσια και ποιοτική ψυχική υγεία.

Εκπαίδευση

Καθολική εκπαίδευση από 0 έως 3 ετών, προώθηση της εκπαίδευσης με βάση την ανεκτικότητα και την κοσμικότητα, πρόγραμμα δωρεάν σχολικών βιβλίων και ενίσχυσης σχολικών υλικών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στον πανεπιστημιακό τομέα, αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και μείωση των πανεπιστημιακών διδάκτρων.

Οικονομία

Προώθηση σχεδίου για την πρόληψη του οικονομικού αποκλεισμού ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Πράσινη Ατζέντα

Επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.

Τροποποίηση όλων των εμποδίων για την κοινή αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες.

Διπλασιασμός του αριθμού των νοικοκυριών που επωφελούνται από το κοινωνικό κουπόνι ηλεκτρικής ενέργειας.

Θωράκιση του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στο νερό.

Καταπολέμηση της ερήμωσης

Χαρτοφυλάκιο ποιοτικών βασικών υπηρεσιών σε απόσταση μικρότερη των 30 λεπτών από τον τόπο κατοικίας.

Κοινωνικά δικαιώματα

Βασικό καλάθι αγορών σε προσιτές τιμές, ποικίλο και υψηλής ποιότητας, που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις οικογένειες.

Επέκταση της άδειας πατρότητας και μητρότητας σε 20 εβδομάδες.

Οικογενειακό δίκαιο που να αναγνωρίζει και να προστατεύει τους διαφορετικούς τύπους οικογενειών.

Μεταφορές

Διευκόλυνση της πρόσβασης σε ηλεκτρικά οχήματα με επιδοτήσεις αγοράς και προώθηση δικτύου σημείων επαναφόρτισης.

Μείωση των πτήσεων εσωτερικού στις διαδρομές στις οποίες υπάρχει εναλλακτική σιδηροδρομική λύση με διάρκεια μικρότερη των 2,5 ωρών, εκτός από τις περιπτώσεις σύνδεσης με κομβικά αεροδρόμια που συνδέονται με διεθνείς διαδρομές.

Ισότητα

Προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Προώθηση ενός νόμου για την περίθαλψη.

Νόμος κατά του ρατσισμού.

Κρατικό σύμφωνο υπέρ των δικαιωμάτων των LGTBI+ ατόμων και για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων.

Φόροι

Να καταστεί προοδευτικότερος ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και να εξισωθεί η φορολόγηση του εισοδήματος από κεφάλαιο και εργασία.

Προώθηση κρατικού συμφώνου κατά της φορολογικής απάτης.

Επανεξέταση των φόρων στις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας.

Προώθηση ενός εξατομικευμένου εργαλείου ώστε κάθε Ισπανός να γνωρίζει ακριβώς πού πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.

Δημοκρατία και δικαιοσύνη

Ανάπτυξη του νόμου για την δημοκρατική μνήμη και την προώθηση εκταφών, ολοκλήρωση του επαναπροσδιορισμού του Cuelgamuros (πρώην Κοιλάδα των Πεσόντων) και πρόοδος στην αναγνώριση της ρεπουμπλικανικής εξορίας και των τόπων μνήμης.

Προώθηση ενός νόμου για τα «κλεμμένα μωρά».

Αναγνώριση και αποκατάσταση της καταπίεσης που υπέστησαν οι γυναίκες και τα άτομα LGTBI+ κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Φράνκο.

Μεταρρύθμιση και κατάργηση των πτυχών του «νόμου της φίμωσης» (ley mordaza): εγγύηση της άσκησης του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Εγκαίνια του ομαδικού τάφου στο νεκροταφείο του Πουέρτο Ρεάλ ως τόπου δημοκρατικής μνήμης

Πολιτισμός και αθλητισμός

Νόμος για τα πολιτιστικά δικαιώματα.

Επέκταση της παρουσίας της τέχνης, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση.

Συνέχιση των εργασιών για την ουσιαστική ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Εγγύηση της παρουσίας του γυναικείου αθλητισμού στις υπηρεσίες που προσφέρει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Προώθηση μέτρων που θα βοηθήσουν τις γυναίκες επαγγελματίες αθλητές να συνδυάσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Προγράμματα κατάρτισης για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες.

Εξωτερική πολιτική

Προώθηση ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου για την επίτευξη του 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια έως το 2030.

Προώθηση των διπλωματικών διαύλων που επιτρέπουν την πρόοδο προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και με την εγγύηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Υποστήριξη της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.