Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε. Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.
1. Η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ είναι η τελευταία κίνηση κατά της ελευθερίας του Τύπου
Οι Βρετανοί πολιτικοί θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την επόμενη εβδομάδα, συζητώντας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης χωρίς καμία αίσθηση ειρωνείας.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι «υπέρμαχος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», λέγοντας ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία.
Ωστόσο, σήμερα, η έκδοση του συντάκτη του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον φέρνει αντιμέτωπο με ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια.
Αυτό δεν είναι απλώς μια επίθεση κατά του Ασάνζ – έχει ανησυχητικές συνέπειες για την ερευνητική δημοσιογραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αποτελεί μέρος ενός επιθετικού πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κατά του ελεύθερου Τύπου.
Διαβάστε περισσότερα στο opendemocracy
2. Οι εργαζόμενοι της Apple οργανώνονται συνδικαλιστικά
Οι εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα της Apple στο Μέριλαντ ψήφισαν υπέρ της πρότασης για δημιουργία σωματείου βάσης στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.
Οι εργαζόμενοι του καταστήματος στο Towson ψήφισαν το μέτρο με 65-33, ενώ περίπου δώδεκα άτομα απείχαν.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η ομάδα έγραψε στο Twitter: “Τώρα γιορτάζουμε… αύριο συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε”.
Είναι το τρίτο κατάστημα της Apple που ξεκινά συνδικαλιστική δράση φέτος, αλλά το πρώτο που διεξάγει με επιτυχία ψηφοφορία.
Το νέο συνδικάτο Apple Core έστειλε επιστολή προς την εταιρία τον Μάιο, λέγοντας ότι η πρόθεση ήταν «να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι πρόσβαση σε δικαιώματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα».
Διαβάστε περισσότερα στο bbc
3. Οι Ρώσοι εθελοντές που βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, πολλοί Ουκρανοί έχουν διαφύγει από τη χώρα τους στην ίδια τη Ρωσία, αναζητώντας στέγη, δουλειά και σχολεία.
Αφού διέσχισαν διαδρομές κάτω από τις ρωσικές βόμβες και μέσα από τα λεγόμενα «στρατόπεδα διήθησης» του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί χρειάζονται βοήθεια στο νέο προσωρινό, αναγκαστικό καταφύγιό τους στη Ρωσία.
Από την 1η Ιουνίου, 1,1 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν μεταβεί στη Ρωσία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ρώσοι εθελοντές και εθελόντριες συναντούν τους πρόσφυγες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους φιλοξενούν στα διαμερίσματά τους, τους βοηθούν να βρουν φάρμακα και ρούχα, στέγη και εργασία.
Άλλοι μεταφέρουν τους ανθρώπους στα σύνορα με μια γειτονική χώρα της ΕΕ (όπως η Φινλανδία ή η Εσθονία) και βοηθούν τους ίδιους (και τα κατοικίδιά τους) να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα.
Δεν υποστηρίζονται από το κράτος, χρησιμοποιούν διαδικτυακές συνομιλίες και ομάδες για να συντονίζουν τις απαντήσεις στις εκκλήσεις για βοήθεια, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τηρούνται αυστηροί κανόνες ώστε να μην υπάρξουν λέξεις ή δηλώσεις που θα οδηγήσουν όχι μόνο στο κλείσιμο των συνομιλιών, αλλά και στη σύλληψη των ίδιων των εθελοντών.
Τέσσερις από αυτές τις εθελόντριες μοιράζονται την εμπειρία τους.
Διαβάστε το ρεπορτάζ με τις συνεντεύξεις των εθελοντριών στο Open Democracy.
4. Ένα φεστιβάλ ενάντια στην κλιματική αλλαγή στο κέντρο της Αθήνας
Η We Need Books είναι η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενδιαφέρεται για την ένταξη των μεταναστών/ριών και των προσφύγων στον νέο τόπο της διαμονής τους, με βασικό όχημα το βιβλίο.
Στον χώρο τους, στην οδό Ευβοίας 7 της Κυψέλης, οι υπεύθυνοι της We Need Books έχουν δημιουργήσει μια εστία αναφοράς, με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη, όπου διανοίγονται δυνατότητες επικοινωνίας και συνάντησης.
Φέτος, από τις 18 Ιουνίου και για τέσσερα Σάββατα (18/6, 25/6, 2/7 και 9/7) η We Need Books θέτει στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το φεστιβάλ “An Eco Activist is Born” διοργανώνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας Climate of Change και περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές.
Ακτιβισμός, κλιματικοί πρόσφυγες, οικολογικό άγχος και οικονομία της ευημερίας είναι οι βασικοί άξονες του φεστιβάλ που επιδιώκει να εστιάσει σε υπαρκτές και εφαρμόσιμες λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και να ενεργοποιήσει την αισιοδοξία και το κίνητρο στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να βρουν τους δικούς τους τρόπους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα από προβολές, συζητήσεις και εργαστήρια διαμορφώνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ που είναι δωρεάν.
Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο Social Policy . Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε θέση επικοινωνήστε στο info@wennedbooks.org.
5. Nόαμ Τσόμσκι: Στην Ουκρανία, η διπλωματία έχει αποκλειστεί
Σε μια συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκα από το Tom Dispatch, o Νόαμ Τσόμσκι, προσφέρει τη διεισδυτική ματιά του για την ανάλυση του εφιάλτη της περιόδου, του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλά για τις διαχρονικές αλλά και πιο πρόσφατες ευθύνες των ΗΠΑ, την εγκληματική απόφαση του Πούτιν για την εισβολή και τις προσπάθειες Ζελένσκι, οι οποίες δεν απέδωσαν.
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτός είναι η διπλωματία. Τώρα, η διπλωματία, εξ ορισμού, σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές την αποδέχονται. Μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά την αποδέχονται ως τη λιγότερο κακή επιλογή. Θα προσέφερε στον Πούτιν ένα είδος καταπακτής διαφυγής. Αυτή θα ήταν μια πιθανότητα. Η άλλη είναι απλώς να το τραβήξουμε και να δούμε πόσο θα υποφέρουν όλοι, πόσοι Ουκρανοί θα πεθάνουν, πόσο θα υποφέρει η Ρωσία, πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα στην Ασία και την Αφρική, πόσο θα προχωρήσουμε στη υπερθέρμανση του περιβάλλοντος σε σημείο που δεν θα υπάρχει δυνατότητα για μια βιώσιμη ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτές είναι οι επιλογές», σημειώνει ο Τσόμσκι.
«Λοιπόν, με σχεδόν 100% ομοφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης διαλέγουν την επιλογή της μη-διπλωματίας. Είναι σαφές», αναφέρει ο ίδιος.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο Tom Dispatch.