Πέντε άρθρα που αναλύουν την αθέατη πλευρά των γεγονότων και ενδιαφέρουσες ματιές στον κόσμο, την εβδομάδα που πέρασε.
Η συντακτική ομάδα του pass-world.gr τα διάλεξε και σας τα προτείνει.
1. Ουκρανία: Ποιες κυρώσεις εξετάζονται για τη Ρωσία
Μπορούν κάποιες κυρώσεις να αποτρέψουν ένα πόλεμο; Και πολύ περισσότερο, μπορούν κάποιες κυρώσεις, έστω οι πιο αυστηρές, να “τιμωρήσουν” έναν πόλεμο; Το BBC συνοψίζει τα μέτρα που βρίσκονται στο “τραπέζι” των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τη Ρωσία εν μέσω της ολοένα και πιο ορατής πιθανότητας εισβολής της στην Ουκρανία
Διαβάστε περισσότερα για τις κυρώσεις που εξετάζονται κατά της Ρωσίας στο ρεπορτάζ του BBC.
2. Ουκρανία: Μια χώρα τραυματισμένη από οκτώ χρόνια κρίσης
Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη ξεκίνησε το 2014, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις του Euromaiden και την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η κλιμάκωση της κρίσης υπήρξε ταχεία, με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και τη δημιουργία δύο de facto κρατών στην ανατολική Ουκρανία υπό ρωσική προστασία: των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR, LPR).
Τα τελευταία επτά χρόνια, αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των δυνάμεων των δύο de facto κρατών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός του 2015, η οποία παρακολουθείται από την Ειδική Αποστολή Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.
Αυτό που συχνά διαφεύγει από την κάλυψη της ουκρανικής κρίσης είναι το σωρευτικό τίμημα που πληρώνει η ουκρανική κοινωνία. Η Ουκρανία βρίσκεται στο στόχαστρο αντίπαλων μεγάλων δυνάμεων, με περιορισμένη πλέον τη δική της δράση. Παράλληλα, η πρόοδος στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά τα ζητήματα δημοκρατίας, τον περιορισμό της διαφθοράς, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, έχει ανασταλεί, σε μια στιγμή που η ρωσική εισβολή θεωρείται ολοένα και πιο πιθανή.
Διαβάστε για το πώς η ρωσο-ουκρανική κρίση επηρεάζει την κοινωνία και τους θεσμούς της Ουκρανίας στο Conversation.
3. To πρώτο ΛΟΑΤΚΙ μουσείο του Λονδίνου θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη
Ένα μουσείο που θα συγκεντρώνει κομμάτια της ιστορίας και θα τιμά τις διαφορετικές φωνές, τους ανθρώπους και τα ορόσημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Αγγλίας, και όχι μόνο, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη, στο Λονδίνο. Το μουσείο ιδρύθηκε από την οργάνωση Queer Britain και σύμφωνα με το Art Newspaper θα λειτουργεί χωρίς εισιτήριο εισόδου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που να διαφυλάσσει αντικείμενα και αρχεία που σχετίζονται με την queer κοινότητα, γιορτάζοντας την πλούσια ιστορία της.
«Οι queer άνθρωποι έχουν διαμορφώσει κάθε μέρος του πολιτισμού, αλλά πολύ συχνά οι ζωές τους παραμένουν στο περιθώριο των βιβλίων ιστορίας. Πολύτιμες ιστορίες και αντικείμενα χάνονται. Όταν χαθούν, μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ. Αυτά αξίζουν έναν ειδικό χώρο για να διατηρηθούν, να εξερευνηθούν και να γιορταστούν», αναφέρει η Queer Britain, παρουσιάζοντας το εγχείρημά της. Όπως προσθέτει η οργάνωση, το μουσείο θα είναι ένα «μέρος για όλους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου τους, για να μάθουν για τον πολιτισμό στον οποίο γεννήθηκαν, τον οποίο επέλεξαν ή τον οποίο προσπαθούν να κατανοήσουν».
Διαβάστε για το θέμα στο Queer Britain και στο Art Newspaper
4. Οι άθλιοι
Ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος εξέτισε 37 χρόνια στη φυλακή μετά από ψευδομαρτυρία εις βάρος του, αθωώθηκε την Πέμπτη και στη συνέχεια μήνυσε τις αρχές για την καταδίκη του το 1984.
Στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του μαύρου υπερασπιστή των πολιτικών δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ το 1965, μήνυσε την πολιτεία για αποζημίωση τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την αθώωσή του.
Ο Γουίλι Στόουκς βγήκε από τη φυλακή νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή. Οι εισαγγελείς δεν του αποκάλυψαν ποτέ ότι είχαν τιμωρήσει τον κύριο κατήγορό του για ψευδορκία μετά τη δίκη.
“Δεν είμαι πικρόχολος. Είμαι απλώς ενθουσιασμένος που θα προχωρήσω μπροστά”, δήλωσε ο 60χρονος. Ο Στόουκς μιλώντας στο Associated Press αποκάλυψε ότι η μοναχοκόρη του που ήταν δύο ετών όταν πήγε στη φυλακή, πέθανε πριν από περίπου 20 χρόνια. Δεν του δόθηκε άδεια να παραστεί στην κηδεία της αν και αθώος μεν, 37 χρόνια έγκλειστος δε.
Διαβάστε την ιστορία του στο Al Jazeera.
5. «Η κουλτούρα μας έχει αλλάξει»: Οι νέοι στην Ταϊλάνδη μποϊκοτάρουν τις τελετές αποφοίτησης
Ολοένα και περισσότεροι νέοι στην Ταϊλάνδη συμμετέχουν στο κίνημα μποϊκοτάζ των τελετών αποφοίτησης των πανεπιστημίων.
«Πήρατε το όνειρό μου και μου δώσατε αυτό», είναι το σύνθημα που γράφει στο πλακάτ που κρατά ο 24χρονος Krai Saidee, ο οποίος αποφοίτησε πριν από δύο χρόνια από το Πανεπιστήμιο Chiang Mai, αλλά επέστρεψε φέτος, προκειμένου να υποστηρίξει τους φίλους του σε μία δράση κατά της φετινής αποφοίτησης.
Το κίνημα αυτό διογκώνεται με αρκετούς φοιτητές/ριες να αρνούνται πλέον να παραστούν στις τελετές αποφοίτησης, καθώς σε αυτές προεδρεύουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Οι διαδηλώσεις με δίδαξαν πολλά για τη μοναρχία και για το πόσα χρήματα πηγαίνουν στη μοναρχία», δηλώνει ο Krai στον Guardian.
Διαβάστε περισσότερα για το κίνημα κατά των αποφοιτήσεων στην Ταϊλανδή στο ρεπορτάζ του Guardian